Figur 1. Den 16:e januari är det dags igen för WEF i Davos
Bilden är från ett tidigare år. Nu har det varit ont om snö i Alperna. Men där talar man ju om läget i “världen” och där är det både gott om snö, betydligt mer än genomsnittligt, och extremt kallt i många områden.
Figur 2. Mängden snö på norra halvklotet exklusive bergsområden
Senaste uppdatering 2023-01-12. Denna säsongens data med rött visar större mängd än vad som varit genomsnittligt 1982-2012. WEF kan få snöstorm under mötet. . .
Köldrekord på många håll i Asien
Den 12/1 registrerades anmärkningsvärdtlåga temperaturer på -26,2º C och -29º C i Turkmenistan respektive Iran. Med körsbäret, enligt preliminära data, har tagits av Uzbekistan, där två månatliga rekord har fallit: Nuratas -29,2º C och Syr Darya’s -27,2º C.
Centralasiens kyla sträcker sig också så långt västerut som till Europa och så långt österut som till Japan.
Indien
Det sträcker sig även så långt söderut som till Indiska oceanen:
Det nya året har redan börjat kallt i Indien. Enligt rapporter är den här månaden på väg att avslutas som en av de kallaste januari i historien för nordvästra Indien, definitivt den kallaste sedan millennieskiftet.
Indier är dåligt förberedda på sådan kyla, både mentalt och infrastrukturmässigt.
Känt för sitt varma, tropiska väder, har extrem kyla blivit mer och mer utbredd i Indien under de senaste åren. IMD, India Meteorological Department, indikerar att “det har skett en 1,6-faldig ökning av antalet kalla dagar i Indien under det senaste decenniet”.
Kazakstan
December i Kazakstan (en enorm area jämförbar med Centraleuropa) blev extremt kall under hela månaden, särskilt i öst.
Enligt Kazach Hydromet Service var månatliga temperaturavvikelser historiskt låga på mellan -3º C och -5º C under flera decenniers genomsnitt över en stor del av landet.
Men denna region i världen har väldigt få väderstationer – åtminstone jämfört med dem i Centraleuropa – så kylans ihållande karaktär kommer inte in i rubrikerna.
Kina
Kina har större vana än Indien att hantera polarkyla. Där har man aktiverat sitt varningssystem för en kallfront som närmar sig snabbt och som förväntas “kraftigt påverka mer än hälften av landet med sjunkande temperaturer” med start i helgen.
Kinas meteorologiska avdelning har uppmanat lokala myndigheter att förbereda sig för köldknäppar och stora snöfall.
Regionerna Xinjiang, Hebei, Chongqing och Hunan förväntas påverkas av exceptionellt låga temperaturer, medan de norra och nordöstra delarna kommer att påverkas av både snö- och sandstormar.
Taiwan
Meteorologen Daniel Wu varnar för en kall luftmassa som anländer till landet på söndag. Han säger att fronten kommer att anlända tidigt på söndagsmorgonen med mycket kall luft på väg söderut.
I de norra och östra områdena kommer temperaturerna att sjunka kraftigt under helgen. På måndag kan kvicksilvret i Taipei sjunka under 12º C, och på de norra slätterna till 8º C. “Kallt” är ett relativt begrepp beroende på var man bor.
+ – + – + – +
by
Dessa skillnader i temperatur beror på att jetströmmarna går i bukter som omväxlande släpper in kall luft från norr och varm luft från söder – och omvänt på södra halvklotet. TV-meteorologer snuddar vid detta utan att dra slutsatser.
Större temperaturskillnader ger mer och starkare vindar – tvärt emot vad TV-meteo vill inbilla oss. Fortsatt global uppvärmning skulle minska temp-skillnaderna, inte öka dem.