Belgien behåller kärnkraft

Engie Electrabel

Belgiens kärnkraftreaktorer Doel 1 och 2 med kapaciteten 445 MWe för var och en

2023-02-07, wnn, world nuclear news:

Belgium considers extended use of older reactors

(Belgien överväger förlängd drift av äldre reaktorer)

Den belgiska regeringen har bett Engie, det franska moderbolaget till Electrobel, att undersöka om driften av landets tre äldsta reaktorer – Doel-enheterna 1 och 2 och Tihange 1 – kan förlängas till 2027. Reaktorerna är för närvarande planerade att stängas av 2025.

Doel 1 och 2 är tryckvattenreaktorer (PWR) som togs i drift 1974 respektive 1975. De är för närvarande planerade att stängas i februari 2025 och december 2025. Tihange 1 är en 962 MWe (netto) PWR, som började leverera ström 1975 och avses att stängas i oktober 2025.

Den 10 januari i år undertecknade Engie och den belgiska federala regeringen ett avtal i syfte att starta om de redan avställda reaktorerna Doel 4 och Tihange 3 år 2026 och driva dem i ytterligare tio år.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Belgien behåller kärnkraft

  1. Se upp för EU! De är på gång att genomföra tyska stolleprojektet i hela EU. ute på remiss nu

  2. Är det De Gröna m.fl med koppling till WEF som önskar förstöra Tyskland och dess näringsliv? Så den farliga gasen CO2 är inte så farlig! Ok, beslut är beslut men……kol-besluten kunde man ändra på. De som idag är den ursprungliga orsaken till att Tyskland idag har stora problem.

  3. Belgarna har uppenbarligen börjat vakna.
    Tyskarna skall fortsätta sin nedläggning av kärnkraften. Den 15 april i år försvinner 4.300 MW planerbar energi då de sista verken stängs. De ska öka användningen av olja, brunkol, stenkol, etc.
    De har uppenbarligen inte läst Vattenfalls rapport. Det måste vara en tankevurpa att ersätta kärnkraften som enligt Vattenfall har en ”koldioxidpåverkan” med 2,5 g/kWh med kol som har 850 g/kWh.
    Vindkraften är inte heller bra ur den synpunkten, för den har 12 g/kWh, enligt samma källa. Sen får man inte glömma bort dess plastavfall i naturen, etc.
    Kärnkraften är bäst, vilken bedömningsgrund man än har.

  4. Det finns hopp ändå och fortsatt förnuft i Europa!

Comments are closed.