Markbygden VKV försenas

Markbygden skulle få 1.101 vindkaftverk och bli Europas största anläggning på land

2023-04-05, PT, Piteå-Tidningen:

Vindkraftsbolag vill skjuta på Markbygdens sista etapp

Hästliden vind AB, som är ett helägt dotterbolag till Svevind, vill få längre tid på sig att dra igång den tredje och sista etappen i Markbygden. I dag ska arbetet med att upprätta maximalt 442 vindkraftverk ha dragit igång senast sista december 2026 – men nu vill vindkraftsbolaget flytta fram igångsättandet med fem år.

I mejl till länsstyrelsen i Norrbotten skriver bolaget:

Det rådande omvärldsläget med de kvardröjande effekter från pandemin och det pågående kriget i Ukraina har orsakat stora störningar i de globala leveranskedjorna. Detta har med-fört hinder att genomföra de för Hästlidenprojektet nödvändiga upphandlingarna och därmed även hinder att genomföra projektet enligt byggtidplan.

+ – + – + – +

Kommer sannolikt aldrig att byggas

Tiden för vindkraft håller på att rinna ut. Produktionskostnaderna har stigit. Snurrornas praktiska livslängd tycks bli halverad. Subventionerna håller på att strypas. Befolkningen vill inte tillåta dem i grannskapet, vare sig på land eller hav.

OCH, om fem år har bluffen om koldioxiden punkterats. Sedan finns inga skäl alls för vindkraft annat än på segelbåtar och sommarstugor i obygden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Markbygden VKV försenas

  1. Jag har alltid velat ställa frågan hur många 100 tals % vind och solel man ska installera? För Tyskland har ca 200 % installerad effekt jämfört med behovet samtidigt som 55 % kommer från kol och gas! Visst varierar detta

  2. Politiker och dess administratörer har alltid visat sig inkompetenta affärsmän (personer som det numera genuskorrekt heter). De skall hållas inom statens och kommunernas basverksamheterna (inkl kollektiva nyttigheter dit vk definitivt inte hör).

  3. Lustigt nog är EU önskan av en integrerad marknad för energi knappast motiverbar med vindkraft då det i en marknad per definition ska finnas fungerande prissignaler som effektivt styr marknadens utbud/efterfrågan. Vindkraften är ju tvärtom ett marknadsförstörande inslag pga dess oplanerbarhet.

    En marknad för energi som vara är f.ö. såväl i teorin som i praktiken mer än bristfällig och uppfyller ej rekvisiten för marknadsfunktionen.

    EU gör mao självmål och visar att de endast har som mål att skapa en federation (beskattnings-och transfereringsunion) och det utan demokratisk debatt. Jag behöver inte ens lägga till deras (kommissionen) syn på kriget och Ryssland/Ukraina mht grundarnas påstådda intentioner (grundvalar).

  4. VKV har aldrig varit in investering. VKV kan aldrig vara en tillgång i ett energisystem eftersom det måste finnas lika mycket balanskraft för att balansera då det inte blåser, i.e. energisystemet måste designas för att fungera UTAN dessa kraftverk, vad är då värdet?
    Det enda som händer är att priset för el sjunker på grund av överkapacitet då det blåser samt att man får underkapacitet om man skulle designa sitt elnät med tanken att vindkraften skulle kunna leverera någon form av stabil el.
    Detta insåg man redan på 1800-talet när ångmaskinen slog ut väderkvarnarna.
    väderkvarnarna har fortfarande samma problem som då, de är beroende av intermittent vind.

  5. Tack för el-analysen av Göran*2 m.fl

    Skulle vara intressant att föra in vindkrafts-verkens “koldioxid-belastning” via dess livscykel och jmf med t.ex vatten och kärnkraft. Och givetvis lägga till dess behov alternativ-kraft (gas!) när det inte blåser. Man skulle kunna beräkna ett slags CO2-effektivitetsmått per producerad KW över en period. Klimatalarmisterna vill som bekant inte medge vk-verkens höga CO2-belastning för produktion och installation inkl dess korta livslängd.

    Mht vk’s generellt svaga lönsamhet redan före vår nya inflationscykel skulle man även kunna räkna ut relativa nyckeltal som visar ett justerat effektivitets-mått för ägarna och därmed samhället vid dessa investeringar då de politiskt trängt ut billigare/effektivare alternativ. Ett slags Return on Investment (ROI) justerat för CO2-belastning och producerad KW.

  6. Göran,
    Just i detta ögonblick får El Hierro sin el från
    Dieselaggregat = 68,18%
    Vindkraft = 31,82%
    Vattenkraft = 0%
    100% “förnybart”, Hurra!

  7. Hästliden Vind AB lämnade in ny miljöprövningsansökan, för uppförande av ännu högre torn, eftersom den tidigare ansökans godkända höjd skulle bli en stor förlustaffär om dessa vkv byggdes. Miljöprövningen ännu inte godkänd. Svevind AB, som äger Hästliden, har fått kalla fötter. Nuvarande förutsättningar gör att Hästlidenprojektet inte kan överlåtas, säljas alltså. Så har skett för Önusprojektet, en annan del av Markbygden etapp3, som ska uppföra 137 vkv. Det såldes till Luxcara en tysk ‘asset manager’, som ordnat finansiering tillsammans med MEAG, en annan tysk ‘asset manager’ via MEAGs egen investeringsfond och 16 andra institutionella organisationer, europeiska försäkringsjättar och pensionsfonder.
    Svevind AB ägd av ett annat tyskt företag Svevind Energy GmbH inom New Energy Holding GmbH och har förståss en tyskfödd VD och entreprenör, vars ambition är att exploatera Sverige i dess ambition att vara ett vindfläktsparadis.
    Behöver vi tillägga att Markbygden etapp1, redan i drift, ägs till 76 % av kinesiska CGN.
    Sverige är ett internationellt exploateringseldorado, institutionaliserat av S+MP med vidlyftiga bidrag från skattebetalarna till exploatörerna.

    Vi har nu troligen nåtts vägs ände vad gäller landvkv i denna politiska vansinnescirkus, som förutom skattemedel även kostat medborgarna ett tidigare välfungerande elsystem. Återstår att stoppa alla havsvindsprojekt.

  8. EU har nyss fattat beslut att 2030 ska 43 % komma från fossilfria källor.
    Detta kan bara ske genom vindkraft.
    Vindkraft bidrog med 20 % av elproduktionen 2022.
    Steg från 27 TWh 2021 till 33 TWh 2022.
    John

  9. Grand Canaria. Låt oss bryta ner det lite ekonomiskt på ett vindkraftverk.

    5 MW x 20 % = 1 MW (produktion i genomsnitt)
    24 x 365 = 8 760 MWh (ett år)
    15 x 8 760 = 131 400 MWh (15 års produktion, livslängd på vindkraftverket)
    83 000 000 Euro / 131 400 = 624,05 Euro per MWh
    624,05 / 1 000 = 0,624 Euro per kWh

    Således ungefär 6 kronor per kWh. Ett pris utan hänsyn till finansieringskostnader, driftskostnader och övriga kostnader.

    Tur ni har det varm och skönt på Grand Canaria den mesta tiden av året.

    Jag har för mig att Björn för flera år sedan skrev att produktionskostnaden på El Hiero var runt 7 kr.

  10. Om ett vindkraftverk bara håller i typ 12-20 år så måste de vara de sämsta maskiner som någonsin har konstruerats under modern tid. Detta förespråkas som hållbart och miljövänligt. Om detta inte definieras som idioti, då vill jag verkligen har förklarat för mig vad som anses vara idioti.

  11. Det är inte mycket med vindkraften för tillfället. De når upp till ca 12% av installerad effekt och svarar för ca 9% av Sveriges elbehov. Kärn- och vattenkraften svarar för över 80%.

  12. Även på Kanarieöarna sker en inbromsning. En större vindpark skulle placeras ut i havet SO om Gran Canaria. Då det inte kommit in några anbud har myndigheterna istället gett tillstånd att placera ut två 5 MW vindkraftverk med en budget på 164 miljoner Euro.
    Projektet förutser att de två vindturbinerna använder olika bladsystem för att jämföra effektiviteten och stabiliteten. Den maximala diametern på rotorn på en av de två vindkraftverken blir 126 meter och den andra mellan 130 och 176 meter. Tornen kommer att vila på botten på ett djup av 41 respektive 49 meter, och förankras av sex balkar av stål.

  13. Hästliden vind AB har insett att vindkraften är olönsam utan subventioner och stoppar nybyggnationen. Hur ska det då gå med Hybrit?

Comments are closed.