Gräddfil för utländska VKV

Torbjörn Lang visar att “gräddfil” med skattefrihet har de nu

Cirka 70 % av svensk vindkraft har utländska ägare. Den allra största enskilda ägaren är det statliga kinesiska kärnkraftsbolaget China General Nuclear Power Group, CGN. Känns det bra för svenska politiker? Vi hör nästan inga protester.

Samma politiker har varit med och krattat banan för dessa utländska investerare. Dels har man subventionerat byggandet och vidare tillåter man snabba skattemässiga avskrivning-ar. Och mycket riktigt ser man att bolagen bokför stora förluster enligt allabolag.se. De behöver alltså inte besvära Skatteverket med att betala några bolagsskatter i Sverige under många, många år.

CGN äger vindkraft på flera håll i Sverige. Jag tar ett par exempel från Hälsingland. Windfarm Högkölen AB hade 2021 en omsättning på 49,8 miljoner och förlusten efter finansiella kostnader på 36,1 miljoner! Styrelseordförande är Dongliang Zhang, som även är ordförande i Åmot-Lingbo Vindkraft AB. Detta bolag omsatte 2021 255,6 miljoner med en förlust på 132,5 miljoner. Mönstret är tydligt eftersom de största fem vindkraftsbolag där denne Zhang är styrelseledamot uppvisar minst sagt rejäla förluster under både 2021 och tidigare år. Zhang har 15 styrelseuppdrag i Sverige. Antar att alla har med vindkraft att göra.

Vindkraftverk är kortlivade, man räknar med en livslängd på runt 20 år. Alla andra kraftslag drivs under mångdubbelt längre tidsperioder. Ägaren av vindkraftverk anmodas avsätta medel för rivning av verket då det skrotas. Det saknas tvingande lagar och kontroller att så sker. Är man konspiratoriskt lagd kan man befara springnotor om företaget sätts i konkurs då snurrorna behöver skrotas. Kanske svenska staten blir ansvarig för riv-ning om fonderade medel då saknas.

Vad finns kvar i svenska skogar efter att ett vindkraftverk tagits ur bruk? Under ytan finns ett fundament om 750 ton betong och 40 ton armeringsjärn (energimyndigheten.se).

Vingarna har förlorat flera ton i vikt under den säg 20-åriga driften. Dessa partiklar finns kvar i den omgivande skogen om inte bäckar i närheten fört dessa föroreningar vidare. Vingarna består av plast, glasfiber, kolfiber, hartser etc

Vakna upp politiker! Är det statliga kinesiska bolaget CGN en lämplig aktör för elproduktion i Sverige? De är svartlistade i USA. Ge inte vindkraftsbolagen en ekonomisk gräddfil. Se till att medel obligatoriskt avsätts för skrotning och återvinning, kanske en avgift för varje tim-me ett vindkraftverk inte producerar el. Utvärdera om farliga partiklar från vindkraftver-kens vingar blir kvar i skogen.

Torbjörn Lang

Märsta och Edsbyn

+ – + – + – +

Remarkabelt andningshål I DN

Från flera håll har jag fått rapporter om DN:s konsekventa refuserande av insändare, som andas kritik av “klimatsagan”. Denna text har förmodligen sluppit igenom därför att den direkta kritiken riktas mot skattereglerna och utländska bolags bokföring.

Men varje tänkande läsare inser att verksamheter, som lockats hit av subventioner och fördelaktiga skatteregler, inte är reellt lönsamma och därmed en förlust för samhället.

Till det kommer den icke bokförda skulden för att skrota tornen och återställa marken efter skrotningen. Samt de lika väl glömda kostnaderna för de stora mängderna av delvis giftig plast som sprids från vingarna.

De tänkande läsarna torde bli varse att vindkraft är synnerligen kontroversiell.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Gräddfil för utländska VKV

  1. För den som vill botanisera i ägare resp operatörer kan studera
    Vindkraft- nya projekt -2017 till 2023 på http://www.svenskvindenergi.org.
    Intressant läsning!
    Själv blev jag intresserad av operatören OX2, börsnoterat och svenskinitierat, ett bolag som gjorde sig känd för den aktiesparande allmänheten i samband med att dess styrelseordförande och VD sålde av massor av egna aktier med stor rabatt och orsakade allmänt aktieras den 8 november 2022. Det kom, enligt min bedömning, som ett resultat av den nya regeringskonstellationens tydliga besked om mindre generösa subventioner, trängre ‘gräddfil’ för vindfläktsexploatörerna och dessas kapitalisering på skattebetalarnas bekostnad.

  2. Detta var bara en insändare. Samma ämne borde DN tillåta avhandlas på deras debatt-sida så att ansvariga tvingas redovisa sin syn. Men det är väl inte DNs önskan?

  3. Tyvärr, sedan ett bra tag tillbaka vill politikerna inte oss väl. De ser bara till egennyttan. Som alltid: makt korrumperar och absolut makt korrumperar absolut!
    Kina driver en mycket medveten politik att sabotera de västliga ekonomierna genom att lokalt investera i väderkraft och genom att erbjuda de billigaste teknologierna för att ytterligare driva på destruktionen!

Comments are closed.