Ford gör förlust på elbilar !

En Ford hel-elektrisk bil med priset: SEK 674.900:- inkl. moms

Det är bara det att under första kvartalet i år förlorade Ford 66 446 dollar på varje såld elbil, d.v.s. c:a SEK 677.000:-.

Francis Menton på Manhattan Contrarian har noterat hur många företag, som startats i elbils-yran, nu gått i konkurs eller verkar snart göra det på grund av bristande lönsamhet.

De stora biltillverkarna redovisar vanligen inte affären med elbilar separat, så att en utomstående kan se hur lönsam verksamheten är. Det gör dock Ford. Menton skriver:

+ – + – + – +

I mars meddelade Ford Motor Company att de förlorade 2,1 miljarder dollar på sin elbilsverksamhet 2022. Dessa förluster var dubbla förlusterna det hade på elbilar 2021. Som jag noterade den 23 mars, gjorde Ford 61 575 elbilar 2022. Således förlorade företaget cirka 34 000 $ på varje såld elbil förra året. Jag noterade också att kostnaderna för att tillverka elbilar inte sjunker. Förra året ökade kostnaden för batteripaket för elbilar med 7 %. . . .

Det verkar faktiskt som att Fords förluster 2022 bara var ett uppvärmningsvarv. I går eftermiddag rapporterade Ford en förlust på 722 miljoner dollar på sin elbilsverksamhet under de första tre månaderna av 2023. Under den perioden sålde Ford 10 866 elbilar, vilket innebär att man förlorade 66 446 dollar på varje såld elbil.

En JD Power-rapport från den 1 maj konstaterar: “Alla nya fordonsköpare blir mer orubbliga i sitt beslut att inte överväga en elbil för sitt nästa köp.”

När jag senast hade ett inlägg om elbilar (23 februari) uttryckte flera kommentatorer åsikten att de trodde att tillverkarna kunde övervinna alla tillverkningsproblem (kostnad, batterikapacitet, laddning etc.) och att elbilar därför inom kort skulle bli den överlägsna produkten på marknaden. Jag antar att det är möjligt. Om central planering visar sig fungera i det här fallet, kommer det att vara första gången någonsin någonstans. Och vidare, det finns inget som tillverkarna kan göra för att få ett land med 200 miljoner elbilar att fungera, när all pålitlig generering på elnätet har tagits bort och husvärmen också har elektrifierats.

Biltillverkarna verkar vara alltför villiga att gå med i ett kollektivt självmord.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

22 thoughts on “Ford gör förlust på elbilar !

  1. Felet med elbilar – oavsett storlek – är deras batterier med sällsynta, dyra och miljöfarliga råvaror i konkurrens med andra behov. Hur små de än är måste de ha batterier. Ju fler elbilar, desto fler batterier. Det går inte att komma runt.

  2. Ivar, jag tänkte nog att det oftast räcker med 5 mils pendling till jobbet kanske lite småärenden så en liten elbil som kan gå ca 200 km med ett billigt batteri hade kunnat vara lösningen i väldigt stora städer. I Sverige har vi absolut inget behov av elbilar givet kallat klimat, avsaknad av jättestäder och glest befolkat till på det!

  3. Karl Erik R. Normalstora elbilar kostar 500-700.000 kr och tappar halva värdet på tre-fyra år. Alldeles för dyrt enbart för närtrafik på korta avstånd. Vilka hushåll har råd att förlora 200-300.000 kronor på några år? Amerikansk debatt varnar nu för att bara välbeställda har råd. Vanliga hushåll köper och kör konventionella bilar för 100-200.000 kr med låg värdeminskning.

  4. Thomas P , nope. CATL har inga planer på kommersiella natrium batterier för bilar , ännu.
    Det kanske kommer . De släppte en pressrelease om det i slutet på april.
    Deras kommande produktion av batterier är inte avsedda för EV.

    Den produktion som startas under 2023 har för låg energi densitet för att passa i EV’s.
    150 Wh/kg jfrt med motsvarande Li-jo batteri för Ev :
    Ca 250 Wh/kg.
    Dessutom är dagens natrium batterier större än motsvarande Li-jo , ca 800 Wh/ltr jfrt med ca 1000 Wh/ltr.
    Och till sist skriver de att produktions kostnaden just nu kommer för hög , bla pga att produktionsanläggningen är nystartad .
    Man kommer kanske lösa problemen och få fram bättre och billigare natrium batterier , men just nu är de inte konkurrenskraftiga .

  5. henke, du ligger nog lite efter. CATL har annonserat att de planerar ha natriumbatterier i bilar redan i år.

    “The company said at the time that the energy density of the first-generation sodium-ion battery was slightly lower than that of lithium iron phosphate batteries. However, it has obvious advantages in low-temperature performance and fast charging, especially in high-power application scenarios in alpine regions.”

    https://cnevpost.com/2023/04/20/catl-byd-sodium-ion-batteries-mass-production-this-year-report/

    Det sker en stadig utveckling med en hel radda olika batteritekniker. I och med att marknaden har exploderat har också resurserna för att utveckla dem ökat.

  6. Just det !

    En liten andrabil för pendling till jobb och ICA, Citybilen CIB.

    Det föreslog jag redan på 80-talet.

  7. Benny
    Om elbilen bara ska köras 5 mil om dagens är en hybridbil lösningen. En elbil med 5 mils räckvidd är väldigt udda.

  8. Elbilar har en nisch som pendlarbil i stora städer med varmt klimat och om man har möjlighet att ladda hemma över natten. Och då endast som en liten andrabil. I en liten elbil som bara ska köras kanske 5 mil till jobbet behövs inget jättebatteri då den är lättare och behöver inte så stor kapacitet så man kan använda billigare och mer rikligt förekommande metaller till batterierna. Detta hade givetvis varit den naturliga utvecklingen om inte politikerna blandat sig i det hela. Av erfarenhet vet man att när politiker och byråkrater ska styra något så blir det till hundra procent bara skit av alltihop.

  9. Kort fråga:
    Om en elbil drar 2 KWh per mil.
    När blir den miljövänlig om man laddar el med olika CO2 avtryck.
    Jämfört med Diesel med ca 0,6 liter per mil.

    Ser att Tysk el har ett avtryck av 479 gr per KWh.
    hur ser kalkylen ut för dem?

  10. El-bilar är och förblir en nischprodukt. För den som använder bilen för att pendla till och från jobbet ett antal mil varje dag och dessutom kan ladda batteriet hemma, då kan el-bilen vara ett bra alternativ. Många som gör det har ofta behov av två bilar i familjen och då blir den andra (första?) bilen en diesel eller bensinbil.

    EUs fantasi att endast el-bilar skulle få säljas fr o m 2035 är så långt från verkligheten man kan komma. Bl a skulle det medföra att bensin- och dieselbilar kommer att bli lönsamma att hålla vid liv nästan absurt länge. Så länge det ö h t går att hitta reservdelar kommer väldigt många att behålla sin gamla bil och bilindustrin får se många konkurser, förutom hos de som tillverkar reservdelar till bensin- och dieselbilar av årsmodellerna före 2035.

  11. Det är väl så att Ford har utvecklingskostnader för sin elbil. Första bilen de säljer kommer således att vara en förlust på hela utvecklingskostnaden. Nästa bil har halv utvecklingskostnaden osv. Ford måste således sälja ett x antal bilar innan det blir vinst på varje bil.

    X antal bilar kan vara 500.000 elbilar. Det är lite kvar från sålda 61 575 elbilar.

  12. Bara två små problem med natrium baserade batterier :
    De har lägre spänning , 2.5 V , jfrt med 3.7 V för motsvarande lithium batteri . Detta gör de mindre lämpade för användning där man plötsligt behöver mycket energi snabbt .
    Och – de har en långsammare urladdning / uppladdnings cykel jfrt med motsvarande lithium batteri . Vilket gör de mindre lämpade för tex elfordon .
    Allt enligt CATL Inc som håller på att bygga en produktions plattform för natrium batterier .
    De räknar inte med att utveckla en fungerande , konkurrenskraftig teknik för elfordon före 2030-2035.

  13. Att ett företag som Ford säljer elbilar till förlust beror naturligtvis inte på någon altruism. De slåss om marknadsandelar för en produkt de ser som avgörande framöver. Om de inte trodde på elbilar skulle de inte ha någon anledning att ta denna förlust.

    F.ö. lanserade kinesiska tillverkare nyligen batterier med natrium istället för litium vilket sänker kostnaden eftersom natrium finns i obegränsade mängder mot en marginell sänkning av kapaciteten.

  14. “Tesla annonserat prissänkningar upp till 100.000 kr?”
    Kan det vara så att Tesla ökat produktionen så att en prissänkning kan motiveras? Samtidigt pressar Tesla övriga tillverkare utanför Kina så att lönsamheten hos dessa rasar. Ford gör ju förluster på sina elbilar.

  15. Det går tydligen bar för elbilar i Kina, men det ska vara kinesiska märken. Det finns 4 miljoner petroleumbilar som står hos försäljarna i Kina som ingen vill köpa.

  16. Bilindustrin blöder, trots prissänkningar aviserade av Tesla, andra tillverkare tvingas höja priserna på grund av ökade materialkostnader som primärt visar sig i prisökningar på batterier vilka beskrivs som ”signifikanta”. Ford ökar till exempel priserna på sin stora truck F-150 med cirka 10 %. Jämför man kostnaderna för material mellan elbilar och traditionella bilar är kostnaderna ungefär dubbelt så stora för elbilar jämfört med traditionella bilar, vilket innebär att prisökningarna då också blir ungefär dubbelt så stora. Se länk för grafer.

    https://www.cnbc.com/2022/06/22/electric-vehicle-raw-material-costs-doubled-during-pandemic.html

  17. Med hot om – och utfärdande av – höga böter tvingas Europas biltillverkare att utveckla och tillverka tunga, dyra elbilar med kort räckvidd och dyra och miljöfarliga råvaror. Få vill ha dem eller har råd, och parallellt utvecklar och tillverkar bilföretagen konventionella bilar, som de faktiskt tjänar pengar på.

    Frånsett lätt, enkel, stark och billig motor, tyst drift och inga avgaser från motorn har elbilar inga som helst fördelar. Inte ens mindre CO2-tillförsel till atmosfären totalt sett, om man nu oroar sig för växternas livsnödvändiga näring.

  18. Hybrid-varianter lär fortsätta utvecklas med ev “syntetiska fossilbränslen”. Japanerna är väl ledande?

  19. Tack Tege!

    Hörde jag rätt att Tesla annonserat prissänkningar upp till 100.000 kr?

    Börjar konkurrensen märkas på allvar nu när också tidpunkten för batteribyte närmar sig!

    Utan att vara insatt tycker jag mig veta att det är bara finansiellt starka kunder som äger stora extremt tunga miljödåliga elbilar efter år av stora subventioner. Nu går vi alltså in i försöken att likt Kina sälja mindre elbilar till medelsvenne. Kommer det funka? Dessutom under nya ekonomiska tider.

  20. Som biljournalist i drygt 50 år avråder jag bestämt privata hushåll från att köpa elbil. Dubbelt pris och dubbel värdeminskning omintetgör billigare el. Även om elmotorn är enkel och billig är elektronik och särskilt batterier dyra och komplicerade. Jag har som många andra räknat fram att varken elektricitet eller råvaror räcker om all världens vägfordon skulle vara eldrivna – i konkurrens med mat och andra angelägna behov.

    För att inte tala om eldriftens och råvarornas miljökonsekvenser!

    För att slippa nedvärderas som “bara biljournalist” vill jag påpeka att jag varit svensk korrespondent för bilindustritidningarna Automotive News Europe samt Autotechnology liksom för racersporttidningarna Autosport (GB), Sport Auto x 2 (D + F), AutoHebdo (F), Autosprint (I) och Motorsport Aktuell (CH/D).

    Åren 2000-2011 var jag redaktör för Nordens enda facktidning för/om fordonsindustri. Som bilredaktör för flera affärs- och facktidningar har jag testkört hundratals bilar genom åren. Jag är fortfarande bilredaktör för tidningen Affärsresenären.

    Med dessa erfarenheter upprepar jag: undvik elbilar!

  21. Nu förstår jag varför Ford enligt TV4-reklamen kan leverera nya elbilar snabbt. De säljer för lite elbilar och gör enorma förluster.

Comments are closed.