Eurowind planerar 270 m höga turbiner, bild från dess hemsida
2023-05-26, NSk, Norra Skåne, Ernst Herslow:
Öppet möte för att belysa allt negativt med vindkraft
Nu hotas Osbys vildmarker av en vindkraftsindustri!
Ett öppet möte kommer hållas med tanke på planerna att bygga 15 vindkraftverk vid Liasjön.
Det danskägda företaget Eurowind har ansökt om att få anlägga 15 stycken vindkraftverk, vardera med en totalhöjd av 270 meter, i skogarna vid Liasjön strax norr om Osby. Samråd hölls i mars-april, där Eurowind presenterade sin syn på projektet.
För att belysa även de negativa följder för människor och miljö som en vindkraftsindustri av detta slag medför, kommer ett öppet möte att hållas på Borgen i Osby tisdagen den 30 maj, med start kl. 18. Vindkraftens påverkan på kommunerna och de lokala förhållandena, mikroplastutsläpp från vingarna, och vindkraftsbolagens dåliga ekonomi kommer att dis-kuteras. Det sistnämnda är av största intresse inte minst för markägarna, som vid eventu-ella konkurser för vindkraftsbolagen får stå med ansvaret att återställa naturen.
Professor Jan Blomgren har undersökt hur det står till med ekonomin för ett antal vindkraftsbolag, och han redogör under kvällen för sina efterforskningar.
Ernst Herslow
Hästveda
+ – + – + – +
Mötets program
Se posten: “Möte: Vindkraft, Osby 30/5”.
+ – + – + – +
by
Göran
Det förklarar den långa väntan på hamburgare vid Maxbesöket senast 😉
Osby kan ju starta med att återvinna de kraftverk som tjänat ut i elområde 1-efter 10 år!
Kontakta Skellefteå kommun!
Personalen på Max är förmodligen lika korkad eller oinformerad som svensken i allmänhet om verkliga förhållanden inom energipolitiken! Sverige fungerar så att när överheten pekar med hela handen litar de flesta blint på besluten. Vi har ju sett samma fenomen med bluff-vaccinerna där skandalen växer dag för dag trots att media försöker lägga locket på!
Vore det inte även bra om elkonsumenterna bara fick den el som de har beställt. Har man valt att få vindkraftel, ja, då får man vara utan el om det inte blåser.
På Max hamburgerkedja har de en skylt om att de får sin el från vindkraftverk. Jag brukade fråga personalen vad som händer om det inte blåser. Får man en hamburgare då eller får man inte en hamburgare.
Men jag är förmodligen dålig på att uttrycka mig, för personalen verkar inte förstå min fråga.
UffeH
Istället väljer politikerna att föreslå ransonering. Att stänga ner t.v pga att instabiliteten i nätet hotas av vindkraft och solkraft är minst önskvärt av de två.
Är inte det vad SVK hela tiden tvingas arbeta hårt med pga frekvens-instabiliteten? Ransonering handlar alltså bara om att minska antalet tillfälliga nedstängningsbehov.
Är det inte dags att börja ställa lite krav på de som vill uppföra en massa vindkraftverk? Ett grundkrav borde vara att de för att få bygga ska kunna producera el enligt utlovad specifikation 24/7 årets alla dagar och inte som nu förlita sig på att det finns någon annan som kan ta över när produktionen av vindkraftverket sjunker eller helt uteblir.
Att ställa detta krav skulle innebära att för varje GW vindkraft man vill bygga också måste bygga motsvarande effekt i ett backup kraftverk eller köpa motsvarande mängd av någon som garanterar att effekten finns tillgänglig när vindkraften inte kan leverera.
Om man gör detta så skulle vindkraften bli lika intressant som den var då ångmaskinen ersatte väderkvarnarna, och helt försvinna som investeringsobjekt och el producent.
Att fortsätta som nu när vindkraften utan ersättning får vegetera på andra kraftslag är inte hållbart ur ett samhällsperspektiv men vågar våra politiker ställa sådana krav?
Samma krav borde ställas på solcellsparkerna som inte heller klarar av att producera 24/7 och som också vegeterar på de kraftverk som kan ge oss el dygnet runt.
Så istället för subventioner så behövs krav från politiskt håll, där energisäkerhet i samhället är det viktiga och inte populism i form av intermittent elproduktion i form av VK och solceller för att visa “handlingskraft”.