Kanadas skogsbränder i år

Figur 1. Kanadas skogsbränder under 40 år 1980 – 2020

Nyligen har röken från skogsbränder i Kanada drivit ner ända till New York. Media utnämner det till ett tecken på katastrofal utveckling av “Klimatförändringarna”.

2023-05-15, CO₂ Coalition:

Canadian Fires

Bränder på de norra breddgraderna i Kanadas skiljer sig ganska mycket från bränder i andra delar av världen, inklusive västra USA. Bränderna på lägre breddgrader är ofta resultatet av att gräs och buskar som växt frodigt på våren och försommaren sedan torkat i värmen och torrheten under sensommaren och tidig höst och då utgör lättantändligt bränsle.

Bränderna i norr når sin topp på våren. Exempelvis är maj den värsta månaden i Alberta. Det beror på att efter långa, kalla vintrar, finns det gott om dött bränsle från föregående år som torkar ut under flera veckor mellan smältningen av vintersnön och början av vårregn och ny tillväxt.

Enligt Kanadas Department of Natural Resources har bränder förekommit i tusentals år i de boreala skogarna i östra Kanada – inte precis utan motstycke. Dessutom kallar de eld för ett primärt förändringsmedel som är lika avgörande för skogsförnyelsen som sol och regn – kanske inte heller en katastrof.

Det verkar som att 2023 är på väg att bli ett år med ovanligt stort antal bränder. Ändå var föregående år ett med historiskt låga siffror. Någon trend beroende på klimatförändringar kan inte noteras.

Figur 2. Offentlig statistik visar en negativ trend för antalet bränder och en erratisk variation av de drabbade arealerna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Kanadas skogsbränder i år

  1. Göran Å

    Efter bränderna kanske det är svårt för Haarp-detektiverna att spåra de ämnen man kontaminerade luften med? Annars är bevisen övertygande att man finner halter av särskilda ämnen från geoeengineering på markerna. Ämnen som inte ska finnas där! Myndigheterna är förstås ointresserade medan msm säkert pratar om tinfoils och konspirations-teorier när det handlar det hemligaste hemliga inom Darpa osv.

  2. Själv är jag övertygad om att en del skogsbränder startas av HAARP, vars kapabilitet ger möjlighet till koncentration av elektromagnetisk strålning nog för antändning, vilket möjligen kan ha bäring på observationer i Kanada om urladdning, blixtar, i samband med att bränderna startade, alltmedan meteorologiska stationer inte vittnar om dylika registrerade väderfenomen.
    Dessutom bidrar chemtrailingen, korrelerad till HAARPs funktion, till ackumulerat nedfall av bl.a. barium, som via upptag från träd naturligt koncentreras däri. Barium ger vid antändning ett mer explosivt skeende vid skogsbränder.
    Allt i linje med skrämselpropagandan kring ‘klimatförändringar’. Som ett brev på posten förklarar den förmodat senildemente presidenten för USA Corp. att bränderna i Kanada är ett uttryck härför.

  3. Nu finns det inte så mycket naturskog kvar i väst där klimatet är torrare (subtropiskt) men brinner urskog oftare och snabbare än moderna skogar?

  4. Vad lär vi oss av denna debatt?
    1) Det är naturligt och bra att skog brinner
    2) Det är miljömupparna, som bidrar till att skog brinner
    Alltså: Leve miljömupparna!

  5. Med “zoomearth” kan man se hur hett det är i t.ex. Ottawa, en av de platser där det brinner. Där går temperaturen upp till 18 grader Celcius under dagen.

  6. Petter W
    Eftersom det var rekordfå bränder coronaåret 2020 har det samlats mycket brännbart material i skogarna som nu brinner. Hur är det med det sunda förnuftet?

  7. Skog och natur självantänds inte utan tänds av något/någon. Torrt, risigt och ovårdat brinner lättare. S. k. naturskog är just risig och ovårdad och antänds lätt. Om man inte gallrar och tar bort, blir man delansvarig för brand även om man inte själv tänder på. Svårsmält för somliga!

  8. Många skogsbränder i Australien förra året. Klimatförändringar enligt media. Naturligt enligt experterna.

    Stor skogsbrand i Sverige år 2018. Klimatförändringar. Totalt över det året var det mindre area som brann och färre antal skogsbränder i Sverige.

    Undrar om det inte ligger i generna hos de vänsterblivna, såsom AOC, att skylla på någon annan. Utanför ämnet, men vad är det för fel på människor som vill förlita på sig på andra än att förlita sig på sig själv?

  9. Coronaåret 2020 hade rekordfå bränder. Fjolåret inte med i diagrammet. Tendens att enskilda bränder får större utbredning.

    Vad vet om brandorsaker och brandflygets utveckling?

  10. Det är väl som statistiken över covid?
    Antalet döda jämnar ut sig över åren, ett lågt antal ett år ger högre antal nästa år frånsett att många kanske lever längre numera.
    Det som inte antänds ett år, antänds nästa år och ger kraftigare bränder pga mer bränsle.
    Att man numera inte sanerar bidrar också till kraftigare bränder då det finns mer bränsle!

  11. Birdbrain, AOC, Mini Bird brain Trudeau skyller branderna pa Climate Change.
    Obefintlig Forrest Management i Canada som i vastra USA gor att det brinner.
    vem motarbetar detta , jo just det miljomupparna. Valdigt svart att forhindra att folk eldar, blixtrar, fimpar och mordbrand.

Comments are closed.