VKV-Ørsted varnar Sverige

Runt våra kuster planeras många områden för vindkraft

Men tillstånden tar tid. Harald Buhl i ett av världens största företag för havsbaserad vindkraft, Ørsted, varnar Sverige för förseningar i en TT-notis i dagens HD:

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “VKV-Ørsted varnar Sverige

  1. Det finns en plan för att öka investeringarna i havsbaserad vindkraft från dagens cirka 3 GW till en installationstakt som är upp till 6 – 7 gånger högre. Det innebär att för att klara detta måste stora investeringar till och det är brist på turbiner, fartyg, kablar etc. etc. Tillverkarna har, efter stora förluster de senaste åren, gått ut och sagt att de måste ha investeringsstöd för att kunna öka produktionen på det önskade sättet = ytterligare bidrag.

    Då de svenska projekten generellt har lagt sitt investeringsbeslut till 2026 gör de detta för att sätta press på partierna inför valet 2026 att de ska få gratis anslutning, vilket inte är fallet. Så att de får tillstånd nu innebär inte på något sätt att de kommer att bygga. Inte ens Krieger’s Flak har investeringsbeslut ännu.

    Örsted och Iberdrola har öppet gått ut och sagt att de bygger inte om de inte får anslutningarna betalda och Vattenfall hade en debattartikel nyligen i GP där i förtäckta ordalag samma krav ställdes.

  2. #Tege
    Tänkte närmast på Stockholm som lämplig plats, där finns redan många betongkolosser som torde kunna tjäna som fundament … varför inte ett på Rosenbad om de nu är så attraktiva att ha i grannskapet.

  3. Förvånansvärt oförblomerat hotfull ton från den ekonomen! Han borde ha sagt att vi har lurat ihop 550 riskkapitalmiljarder i tron att Sverige upplåter sina hav åt våra vinstintressen. Om ni inte gör det går vi i konkurs. Apropå allmänintresse vs särintresse…

  4. Eftersom Svenska kraftnät beräknar att man inte kan få fram anslutningspunkter förrän 2028-2032 så behöver vi inga havsbaserade vindkraftverk innan dess. Till 2032 går det med lite god vilja att få fram ny planerbar kärnkraft och då behövs inte intermittent vindkraft.

  5. Tyskland/Storbritannien/Norge kommer då att vilja köpa kärnkraft av Sverige. Det har jag inga problem med

  6. Den idealiska platsen för vindkraft är förstås Antarktis. Där blåser det mycket.

  7. När alla dessa vindkraftverk ska bytas ut en dag, finns det då komponenter?

  8. Den, med tanke på konsekvenserna, raden av enfaldiga beslut måste upphöra!

  9. Det låter som om vi får tillgång till många nya vindkraftverk utan att bekosta dem själva eller förorena Sveriges mark eller vatten med dem.
    Tack för det!

Comments are closed.