Grönlands is växte till i juni

Figur 1. Polar Portal: SMB, Surface Mass Balance, ökade nästan hela juni

Det normala är att massan minskar hela månaden. Det har alltså varit ovanligt kallt mitt i sommaren. De första dagarna i juli har vädret blivit mera normalt. Avsmältningen har börjat en månad senare än normalt.

Figur 2. Den ackumulerade massbalansen: Massan är nu lika stor som det normala maximet

Fast juli har börjat. Detta behöver inte betyda att de aktuella larmen om globala värme-rekord är överdrivna, men i vart fall betyder det att trögheten i Jordens klimat gör att vi inte behöver oroa oss.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Grönlands is växte till i juni

  1. Grace mäter ändring i jordens gravitationsfält. Det är oerhört små variationer, och kan bero på en massa olika saker. är
    Grace kompletteras av två satellitstaten – ö och Cryosat. De mäter Grönlandisens tjocklek med radar och laser. Ingen av dessa system visar någon minskning. Grace detekterar en minskning av massan.
    Det går inte att bortse från att Icesat och Cryosat säger att ismassan är oförändrad eller växande.Trots det lyckas en person som säger sig stå för fakta och vetenskap göra just det. Den osäkra mätningen från Grace, väger tyngre än de robusta mätningarna från Icesat och Cryosat.
    Nästa steg ? Slagrutor visar att Grönlandsisen smälter, och 99,9% av alla vetenskapsmän står bakom? Data från Grace säger någonting. Tolkningen att det är en minskning av isen är en pseudovetenskap. Det finnas massor med andra tolkningar.

  2. Lasse, det där var då en desperat pixeljakt för att hitta just en kort period då smältningen var lite lägre än normalt. Annars tycks du hålla med mig om att det var varmt och inte som Sture påstod kallt på Grönland i juni.

    “GRACE mäter gravitationsförändring vilket inte kan kopplas direkt till snö/is.”

    Är det mängden sten du tror minskar eller hur tänkte du här som alternativ förklaring till minskningen av massa?

  3. Sen start kan du se på grafen eller om du vill på din bild fram till här:
    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/meltarea/MELTA_combine_SM_EN_20230525.png

    GRACE mäter gravitationsförändring vilket inte kan kopplas direkt till snö/is.
    Med normala väderappar kan man skapa en egen bild av vad som sker och vad DMI redovisar. Mer nederbörd och varmare än normalt i Juli ger snöaccumulation utom i lågområdena. https://www.ventusky.com/?p=65;-38;1&l=precipitation-anomaly
    Vi har tidigare tagit upp mätningar direkt i Watsonfloden som tyvärr inte uppdateras längre. För 11 år sen var det extrem avsmältning därefter uppmättes mer normala nivåer fram till 2019 som är senaste året. Se runoff.

  4. Lasse, vad menar du med “sen start”? Ytan som smälte var normal fram till sista veckan i juni och har sedan dess varit dramatiskt större än normalt.

    Du litar inte på en direkt mätning som GRACE säger du, men hur mycket vet du om modellerna som används för ytmassbalansen som Sture visade och har du några skäl att lita mer på denna? (Förutom då att den visar en bild som du vill tro på )

  5. Lasse

    Håller med om trenden och “nångång” måste säsongs-smältningen starta.

  6. Snygg ögonblicksbild som dock missar trenden.
    Sen start på avsmältning.
    Grace har vi diskuterat.
    Litar inte på henne.

  7. Ytmassbalansen baseras på två faktorer: nederbörd och avsmältning. Man kan alltså inte ur denna bild som Sture gör hävda att det var kallt. Tittar man istället på storleken på den yta som varit så varm att den smält får man en annan bild av att Grönland har en rejäl värmebölja:
    http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/meltarea/MELTA_combine_SM_EN_20230709.png

    Jag vet inte var man hittar statistik för nederbörd, men det tycks mig snarare vara ökad sådan som är orsak till tillväxten. Detta förutsätter dessutom att de modeller som används för att räkna ut denna ytmassbalans är korrekta. Själv föredrar jag de mer direkta mätningarna från GRACE för att bedöma utvecklingen.

  8. PW

    Klimatupplysningen har idag publicerat en intressant forsknings-artikel av J Curry m.fl ang den ovanligt varma norra Atlantens ytvatten.

    Deras beskrivning av förändrade atmosfäriska cirkulations-mönster med för säsongen ovanligt svaga vindar (och lite moln). Särskilt gäller det de typiska ostliga “trade winds”-stråken från Azorerna mot Karibien (som atlant-överseglarna använder innan stormsäsongen drar igång).

    Noterbart för Grönlands-området och istillväxten under AMJ där som du säger en plötslig och relativt kraftig nedgång av istillväxten skedde i slutet av juni. Är det inte möjligt att händelsen kan ses som en något “fördröjande” reaktion på den extrema uppgången av N Atlantic Arc SST under just juni. Se fig 2, 3, 4 och 5 t.ex ?

    https://judithcurry.com/2023/07/02/whats-causing-the-extremely-warm-temperatures-in-the-north-atlantic/

  9. #pW : Detta är iofs ointressant utan att man kan jämföra med motsvarande period förra året. Det skuggade antyder ett snitt för tidigare års utveckling. Det antyder att förloppet inte synes vara avvikande öh.

  10. Figur 1 visar att is och snö på Grönland fluktuerat kring en i stort sett konstant nivå sedan förra hösten – tills nivån störtdök i slutet av juni.

  11. En liten iakttagelse från en lekman. När vi i april och maj hade lite kallare än normalt i Sverige då var tillväxten av Grönlands is under medelvärde. Kan jag anta att det var lite varmare då. Kan jag även anta att det lite varmare vädret i norr putta ner lite kallare väder över Skandinavien?

    Är det inte märkligt hur koldioxiden kan styra detta!

Comments are closed.