Sverige behöver fler kraftledningar mellan norra och södra landet
Finland har ett överskott på el sedan uppstarten av kärnkraftverket Olkiluoto 3, OL3. Men det kan inte exporteras till Sverige regelmässigt eftersom strömmen “inte får plats” i ledningarna söderut.
2023-09-29, Tidningen Näringslivet:
Finland tvingas stoppa elexport till Sverige – marknaden har kollapsat
Det svenska kraftnätet är i så dåligt skick att Finland inte kan exportera el till Sverige, trots överskott.
Jukka Leskelä är vd för branschorganisationen Finnish Energy. Han har tidigare kritiserat Sverige och Svenska kraftnät för att inte ha byggt ut de svenska stamnäten i tillräckligt snabb takt.
Nätmisslyckandet betyder också att risken för marknadens investeringar i den gröna omställningen höjts radikalt, konstaterar han.
De här flaskhalsarna har i sin tur förstört förutsättningarna för terminsmarknaden för el, den har kollapsat, menar han. Det betyder att industrier inte kan prissäkra sina elkostnader och att kraftproducenter inte kan säkra sina intäkter.
14 år för en ny kraftledning
Svenska kraftnät har påbörjat en rad stora projekt för att bygga ut stamnäten. Ett sådant är projekt NordSyd som är Svenska kraftnäts största investeringspaket. Det ska binda ihop Sveriges norra och södra del.
Det stora problemet är att tillståndsprocesserna för att bygga kraftledningar är långa, konstaterade Katarina Larsson, avdelningschef för Samhällsbyggnad på Svenska kraftnät nyligen i TN. Det tar fjorton år i snitt att få en ny kraftledning på plats.
Riksrevisionen
Riksrevisionen anser också att Regeringen varit medveten om det snabbt växande behovet av insatser för att korta tillståndsprocesserna och få fart på utbyggnaden av elnätet. Trots det har det ”tagit ett drygt decennium innan nödvändiga åtgärder planerats och börjat genomföras”.
”Ett tydligt exempel är att det sedan första halvan av 2010-talet varit känt att överförings-kapaciteten mellan norra och södra Sverige behöver utökas kraftigt. Trots det planeras det första kompletta ledningsprojektet inte att vara färdigt förrän 2033, konstaterar Johannes Österström, projektledare för Riksrevisionens granskning.
+ – + – + – +
by
1 thought on “14 år för en ny kraftledning”
Comments are closed.