Sol och haven styr klimatet

Figur 1. Ny bok av Javier Vinós om sol, vindar, hav och klimat

Boken finns i svenska bokhandlar på nätet. På WUWT återges ett kapitel varur jag tar ett par stycken:

Solving the Climate Puzzle: The Sun’s Surprising Role

(Lösningen till klimatets pussel: Solens överraskande roll)

Kapitel 17

Havets värmetransport är till stor del vinddriven

Havet är den primära källan till tropikernas transport av värme mot polerna, med det tropiska Stilla Havet som den dominerande aktören på grund av dess storlek. Därifrån exporteras värme till Atlanten och Indiska oceanen, vilka är de enda hav som transporterar värme över ekvatorn.

Utbyten mellan bassängerna är dock relativt liten, vilket indikerar att globala vägar för havets strömmar spelar en mindre roll i värmetransporten. Atlanten är unik genom att uteslutande ha en nettotransport norrut på grund av dess meridionala vändande cirkulation, som står för cirka 60 % av den värme som transporteras i Nordatlanten.

Oceanisk värmetransport från Nordatlanten till de nordiska haven och Arktis ökade markant mellan 1998 och 2002, under en period av arktisk och global klimatförändring. Det mesta av värmen som transporteras av det globala havet transporteras av vatten över 10°C (50°F), som ligger mellan 40°N och 40°S på djup mindre än 500 m. Denna transport beror främst på vinddriven cirkulation.

Även Atlantic Meridional Overturning Circulation, AMOC, är lika känslig för vindar som för bildandet av kallt djupvatten på hög latitud. Analys av den kritiska tropiska värme-budgeten i det övre skiktet har avslöjat en anmärkningsvärd 11-årig variation i samband med solcykeln. Den är tio gånger större än vad som kan förklaras av ändringar i solstrålningen. Vidare visar modellstudier av AMOC att solstrålning är dess viktigaste naturliga drivkraft.

Dessa studier understryker solens avgörande roll för att modulera havets värmetrans-port genom att inducera förändringar i atmosfärens cirkulation.

Oceanens värmetransport

Havet spelar en avgörande roll i jordens klimatsystem, ger termisk stabilitet och lagrar en stor del av systemets energi.

Med en total massa som är 265 gånger större än atmosfärens och en värmekapacitet som är 1000 gånger större, lagrar havet 96 % av energin i klimatsystemet och tar emot 75 % av den energi som Solen levererar till planetens yta.

Dessa väsentliga egenskaper hos havet har möjliggjort existensen av komplext liv. Men eftersom jorden för närvarande befinner sig i en istid som började för 34 miljoner år sedan (den senkenozoiska istiden), har havet nått ett kallt tillstånd med en medeltemperatur på cirka 4°C (39°F). Endast det övre blandade skiktet är betydligt varmare på grund av sol-värme och vindinducerad turbulens.

Havets yttemperatur i det öppna havet är begränsad till 30 °C (86 °F) eftersom konvektion mot djupet sker över 27 °C (80 °F), vilket ökar avdunstningen och bildar moln som effektivt kyler ytan. Även om de övre 2,5 m av havet innehåller lika mycket värme som hela atmo-sfären, är dess huvudsakliga funktion i klimatförändringen att absorbera energi när plane-ten värms upp och emittera energi när den svalnar, vilket ger termisk tröghet.

Havet bidrar med cirka 25 % av den globala värmetransporten mot polen. I tropikerna är havet den viktigaste värmetransportören. Dess bidrag är ännu större på norra halvklotet, där havt står för cirka 30 % av värmetransporten. Atlanten har dock ett unikt transport-mönster för värmen. Sydatlanten har en nettotransport mot ekvatorn, se figur 2.

Figur 2. Genomsnittlig meridional havsvärmetransport i petawatt)

  • Svart: Det globala havet
  • Streckat rött: Atlanten
  • Prickat blått: Indo-Stillahavsområdet

Det mesta av havets värme transporteras av vatten med en temperatur över 10°C (50°F), främst i havets band mellan 40°S och 40°N och över ett djup av 500 m. Detta är den främsta anledningen till att meridional värmetransport är viktigare på dessa breddgrader, där Hadley-cellen inte är särskilt effektiv, för att transportera värme mot polen.

Global värmetransport i havet domineras av export från det tropiska Stilla Havet, som har den största tropiska ytan och tar emot mest solenergi. Det är dock slående hur mycket det tropiska Stilla Havet dominerar värmeexporten till andra hav, och exporterar fyra gånger mer värme än vad som importeras till Atlanten och Arktis.

Atlanten och Indiska Oceanen transporterar värme norrut och söderut över ekvatorn, men Stilla Havet levererar denna värme genom Drake-passagen och genom den indonesiska arkipelagen. Även om det finns ett visst utbyte mellan bassängerna, är det relativt litet, vilket tyder på att globala strömmar i havet spelar en mindre roll i jordens värmebudget.

Figur 3. Drake-passagen mellan Kap Horn och Antarktis’ nordspets

+ – + – + – +

Lite förenklat

Om jag förstått det rätt:

  • Klimatet bestäms huvudsakligen av havens massa och strömmar.
  • De senare drivs av vindarna.
  • Och vindarna får sin energi från Solen.

Men någon verkan av magiska “växthusgaser” finns inte. . .

Vem kan köpa boken och skriva en utförligare sammanfattning eller recension ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Sol och haven styr klimatet

  1. Petter Wulff tillhör skaran människor som in i det sista inte vill erkänna att de blivit totalt lurade av globalisterna och deras agenda. Och visst tar det emot för de flesta att inse att man blivit blåst…En analog kan väl vara att man i Sverige fortfarande tror att att det svenska guldet man förvarar i City of London någonsin kommer att skickas tillbaka? Man fortsätter helt enkelt att inbilla sig att man inte blivit totalblåst…I Venezuela vet man numera att man blev lurad då britterna helt enkelt meddelade att de inte får tillbaka sitt guld.

  2. Jag minns år 1995 vår var kallt medan det var mycket sol på den tiden mitten i maj började träd grönska ganska mycket trots kallt ute samtidigt var det inte frost under nätterna. Om det är en kall vår och mycket moln (lite sol) grönskar träd det inte lika mycket så jag förstår att det har göra med solen att det ger energi till växterna.

  3. Solens roll är betydande.
    Men även månen har påverkat oss.
    Enorma krafter får vattnet att två gånger dagligen strömma mot tidvattenstränder och däremellan strömma ut från dem.

  4. Klimatsans hade så sent som 24/2 detta år ett inlägg ‘Grand Solar Minimum är en myt enligt Javier Vinós’. Från samma dag kl 18:08, med rättelse 18:50, kommenterar jag den utifrån min egen övertygelse att andra namngivna forskare har en bättre uppfattning om det då föregivna ämnet.
    Själv är jag inte så lite förvånad över att autodidakten Javier Vinós (JV) nu tror sig ha ‘löst klimatpusslet’, genom att erkänna solens roll. JV är f.ö. neurobiolog med cancer som specialområde.
    I det nu aktuella sammanhanget med havens inverkan på klimatet via solen, vill jag istället framhålla dr. T. Landscheidt, som genomfört många klarläggande studier om solens roll kring våra mest betydelsefulla klimattermostater Southern Oscillation & ENSO, PDO samt NAO (för den norra hemisfären specifikt), från början av 2000-talet. Hans studier kretsar kring betydelsen av solens varierande ‘angular momentum’ och ‘dess väg runt solsystemets barycentrum’, med flera periodiciteter, den mycket större betydelsen av solvindens varierande styrka mm än TSI, testade mot beskrivna nollhypoteser.
    JV m.fl. klimatforskare förlitar sig på TSI och dess små variationer som uttryck för solaktivitet och drar helt felaktiga slutsatser härifrån. Det framgår med stor tydlighet i Landscheits skrifter.

  5. Eftersom agronomerna är PW’s klimatexperter så tror PW på ägget.

  6. #PW

    Värmeenergiinnehållet i atmosfären är försumbart jämfört med i världshaven. Detta medför att atmosfärens temperatur kan variera mycket både uppåt och neråt, medan havens temperatur är mycket mer stabil.

  7. Petter W
    Kom hönan eller ägget först?
    Driver temperaturen koldioxidnivån eller
    är det koldioxidnivån som driver temperaturen?

  8. Det faktum att atmosfärens temperaturökning är större än havens pekar på luftens primära klimatroll i förhållande till vattnet. Då blir växthusteorin högst aktuell.

Comments are closed.