Hålls tidiga vintern hemlig

Münchener Hauptbahnhof den 2:e december: Totalt stopp, SZ

Natten 2-3 december och dagen efter drabbades den sydtyska miljonstaden München och delstaten Bayern av rent snökaos. På kort tid föll runt 40 cm tung snö med inställda flyg, tåg och bussar, masskrockar på motorvägar, igensnöade gator och vägar och ishalka med hjälplöst kanande fordon och halkande människor.

Detta skildras klart på internet. Men inte ett ord eller en rad i svenska nyhetsmedia. Det vore ju inte lämpligt just när FN:s stora klimatmöte i varma Dubai inletts med varningar för hotande global uppvärmning.

Annars registreras kyla på många håll: övriga Tyskland, England, Polen, stora delar av USA, norra Kina, stora delar av Ryssland med Sibirien. För att inte tala om hur kallt det är här i Norden.

Detta är förstås mest normalt vinterväder – men ovanligt tidigt. I norra Kina var och är det besvärande.

Men inte ett ord eller en rad om detta i svenska nyhetsmedia. Här tycks media ha meteorologiska skygglappar. 

Tege Tornvall

Leksand

+ – + – + – +

Snökaos i Tyskland

Ett undantag är Aftonbladet, som rapporterade redan den 2/12. Men inte om den tidiga vintern runt om på norra halvklotet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “Hålls tidiga vintern hemlig

  1. hur kan co2 vara så farligt att man måste döda kor sluta äta kött sluta resa bara vänta på harmagedon pga 0.oo4%co2 vårt blod består av 7%co2 under 4 % dör vi något är fel ni som vet förklara för mig okunniga 80åring mvh

  2. PW. Läs innantill. Så här skrev jag i inlägget: Detta är förstås mest normalt vinterväder.

  3. Ja, nog försöker man hemlighålla att vintern kommit ovanligt tidigt med betydligt under normal temperatur, inte bara i Sverige, utan nästan överallt i Europa. Aktuella temperaturer i Europa finns här: https://www.dwd.de/DE/wetter/wetter_weltweit/europa/wetterwerte/_node.html
    Det är kallt i Sverige nu. Fram till kl 22:00 är det kallast i Gielas med -31,8. I södra Norrland har Ljusnedal -29,8, i Svealand Särna -27,9 och i Götaland har Kolmården noterat -14,3. Varje dag kan man se på TV att Skåne skall få plusgrader. Det kan möjligtvis vara sant på uddar som sticker ut i havet, men jag som bor i klimatzon 1 har inte sett temperaturer över noll grader sedan den 16 november. Jag får ett bestämt intryck av att meteorologerna på TV är beordrade att inte tala om den ovanliga kylan, för att inte störa det heliga narrativet om att vi håller på att förgås av hetta. I Davos har nu världseliten i manipulation och bedrägeri samlats och det är på dessa lögnens kolportörer vi skall sätta vår tillit till, enligt msm-media och våra okunniga politiker.

  4. @Petter Wulff. Det var värre stormar, vintrar och åskväder när jag var yngre, min mor och far berättade om ännu värre oväder i deras uppväxt. Så det vi har denna vinter är inte ens en sardinnysning i jämförelse. Så dillandet om extremväder kan du sluta upp med.

  5. Berra

    KYLA = TORKA = LITE VIND

    Har vi hört det förut? Ja men från forskare och vid historia-läsning kanske.

  6. COP28 hålls i varmt klimat för IPCC och deltagarna är rädda för kylan. Många minns kylan under COP15 i Köpenhamn 2009.

  7. Lokalblaskan här (del av Gota Media, tyvärr inget att länka mer än att nyheten kommer från TT) hade nästan en halv sida om “megatorka” som kan dyka upp i Europa…kanske redan om 10 år (hört det tidsspannet förr?)…

    Iaf enligt deras klimatmodell…

  8. Vi importerar löpande förresten en bra bit över 1 GwH. Inte så lite mao. Kolkraft och norsk vattenkraft och så kör vi för fullt i vårt oljekraftverk i Karlshamn. Hallelujia😬😇 alltmedan COP28′ ordf nu måste “justera” sitt uttalande om svårigheten att minska på fossila bränslen🤣

  9. Vet någon varför KontrollRummet inte redovisar tyska och polska elpriser (men baltiska)?

    Imorgon f.m blir priset lika i alla svenska elområden med max kring ca 3,6 Kr/kWh. I Tyskland betydligt lägre (pga koleldning?). Är det politiskt motiverat inte längre visa (nord-)tyska elpriser? Våra vindkraftverk ger nu inte den effekt vi behöver varför vår priser är som mest 2,4 kr högre än Ty imorrn f.m. Så det kan bli! Se Nordpool
    Samma pris i hela Sverige eftersom det högsta priset, som stigit kraftigt pga av utebliven vind, gäller för alla. Vi importerar billigare el från tyska kolkraftverk men det ger inga tydliga effekter pga små volymer (är det mest SvK som köper av balansbehov?).

  10. Med varmare väder generellt följer i allmänhet också mer nederbörd. Detta som jag förstår av naturliga fysikaliska orsaker, t.ex att haven släpper upp mer vattenånga i atmosfären som senare kondenseras till moln och nederbörd. Med åtföljande säsongsmässiga vinterväder leder denna process möjligen och logiskt till mer nederbörd i form av snö under särskilt inledande förvinter-period! Mycket regn blir istället snö. I norra hemisfären med vår varma golfström och relativt mindre istäckt Arktis jmf 60-70-tal kan man tänka sig (?) fortsatt ökande vattenånga i atmosfären i våra breddgrader som ger upphov till mer snö under vintermånaderna. Men varifrån kylan kommer ifrån isig är en helt annan femma. Jetströmmens resp den polära vortex’ ändrade utseende?
    Hur dessa såg ut på 60-70-talet kontra idag är väl ganska okänt? Eller?

  11. Petter Wullf.

    Är det en indikation på extremväder när det snöar i centrala Tyskland i december?

  12. Är i England närmare bestämt Salisbury.Skitkallt -2.Själv vandrar jag runt med dubbla långbyxor.Otroligt mycket snö i Lake District!

  13. Inte bara AB utan även DN och Expressen har haft stora artiklar med dramatiska bilder. Men jag fann inget i vare sig DN eller Expressen. De var sena på bollen och kopplade inte till mer allmän kyla.

  14. I efterhand har jag fått mig tillsända artiklar i AB, DN och Expressen. De gillade främst dramatiska bilder. Men de var sena på bollen, och TV har vad jag sett inte uppmärksammat saken. Av tyska vänner hör jag om snöfall runt om i landet.

  15. PW

    Oavsett formuleringar brukar vinterns första snöfall kunna bli “kaotiska”(“första snön”) och rikliga vilket nutidshistoria kan berätta (statistik).
    Alltså en form av normalitet. Däremot har de senaste decennierna i t.ex områden nära alperna (liksom mellan-sverige) karaktäriserats av omväxlande snösäsonger, dvs mer snörika resp mer snöfattiga (effekter av något varmare temperatur). Inte effekter av extremväder. Notera den språkliga skillnaden.

    Stockholmarna har t.ex ganska länge levt med mindre snö-volymer varför politiker ständigt överraskats av större, men tidigare normala, snöfall på kort tid. Snöfall som fram till 80-talet var vanliga och utan risk för större trafikkaos etc. Resurserna för omhändertagande av större snöfall hade helt enkelt försvunnit vilket vi i Stocholms-området blev uppmärksammade på 2010 (inkl “långvarig” kyla) vilket förlamade trafik och allmän framkomlighet för flera veckor. Glöm inte hur Stockholm expanderat och med många nya invånare som knappt sett större snömängder, än mindre haft vana att trafikera sådana underlag. Även en generationsfråga faktiskt.

    PW, du och dina gelikar vägrar alltid att visa statistik som stöder era typiska “extremväder”-teser. Människan glömmer fort och yngre generationer (t.ex aktivister) saknar helt minne. Svårare är det inte!

  16. Först sägs snömängderna vara värda rapportera om, sedan blir de ”normalt vinterväder”. Vad sägs om: ”Indikation på mer extremväder”?

  17. När verkligheten gör sig påmind är det bäst att hålla tyst tycker klimathysterikerna på SVT! Varför väcka den svensk som sover? Klimat-Greta har nog emigrerat till något varmare ställe över vintern, det är inte mysigt att vara aktivist i kylan!

Comments are closed.