Kallare luft från Nordpolen

Väderkarta från franska Meteociel för den 1:e december

Väderkartan över Europa från franska Meteociel för de 1/12 visar kraftigt buktad jetström söderut med kall luft från norr. Den sträcker sig långt in i Sibirien. 

När det globalt blir kallare, krymper atmosfären något. Då börjar jetströmmarna gå i bukter och släppa in kall luft från norr eller varm luft från söder – och omvänt på södra halvklotet.

Det skapar oro i luften och mer extremväder med blåst och nederbörd. Jämnare fördelad värme minskar däremot temperaturskillnader och ger mindre vind, nederbörd och extremt väder. Den blå linjen följer i stort 0 grader, alltså fryspunkten. Runt en månad tidigare än normalt.

Rimligen väntar oss ett kallt halvår på våra breddgrader – med mindre kalla avbrott på sina håll om i stället varm luft släpps in från söder. På detta har Golfströmmen föga inverkan.

Nu vill det till att säkra vår försörjning med energi, mat och andra förnödenheter!

Tege Tornvall

Leksand

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Kallare luft från Nordpolen

  1. Tomas A: Värmen de senaste månaderna slår allt jag sett av värden från UAH/Roy Spencer. Det är mycket nog och skapar inga köldvibbar.

  2. @Petter Wulff.
    Nej den är inte “rekordvarm” det har varit både betydligt varmare och kallare tidigare i världshistorien. Finns mycken sparad data om det, bara att inhämta och läsa.

  3. Det kalla vädret skyndar på isläggningen och då sjöar och havsvatten värmer så länge isen inte ligger. Detta kan indikera att vintern blir kallare än vanligt.

    Vinden har underpresterat senaste veckan, kring och under 2 GW (av 16 GW installerad effekt) – därmed har import av kolproducerad el från Polen och Tyskland skett vilket driver upp CO2 värdet i Sverige också. Visar igen att det var en dålig idé att lägga ner 19 välfungerande kärnkraftverk i Tyskland och 6 i Sverige.

  4. November ännu en rekordvarm månad (Roy Spencer UAH). Kanske läge sansa köldprognoserna?

  5. Fortsättning!

    Särna har haft -32,1 grader skall det stå. Isen breder också ut sig i våra farvatten, där is nu förekommer helt ner till norra Uppland. Finland har is längs nästan hela sin kust. Isen har också nått Mälaren och Vänern, med isklasskrav på de fartyg som skall anlöpa deras hamnar. Mer om detta på: https://www.smhi.se/oceanografi/istjanst/produkter/sstcolor.pdf

  6. Har koldioxidhalten minskat vid Nordpolen eftersom den kalla luften sprider sig söderut? 🙂

  7. Nog ser det ut som Island snart kan få besök av isbjörnar, då cirka 70% av sträckan från Grönland till Island nu är täckt med is och det redan i början av december. Detta förtigs av msm-media. Däremot har det rapporterats flitigt om att glaciärerna minskar och att vi därför hotas av dricksvattenbrist. På Tv fick man också “veta” att “forskare” från Climate Action Trust nu varnade för att vi var på väg mot hotfulla 2,7 graders uppvärmning.

    Kyla är ingen bristvara i Europa. Kl 06:00 i morse noterade t.ex Budapest -5,8, Bukarest -6,1, Wien -8,1, Stuttgart -7,3 och t.o.m. i Ankara var det -0,2 grader, allt enligt Deutscher Wetterdienst. Här hemma har Sveg haft -32,2, -32,1 och Uppsala flygplats har noterat -21,7 grader.

    Svt påstår att grunden i deras rapportering är trovärdighet. Detta påstås trots ständigt pågående tendentiös nyhetsförmedling och vittnar om total brist på såväl kunskap som självinsikt.

  8. När det blir kallare ökar extremväder. Det beror även på vad som menas med extremväder. Mer snöfall, blåsigare, mer köldknäppar. Tänk ett snöfall i tio dagar med 15 sekundmeters blås. Inte så trevligt.

    Är det även extremväder när odlingssäsongen krymper? Vi lär nog få se somrar framöver då det inte gå att odla något i Sverige.

  9. Är i England .sååå kallt och massor med snö i Lake District

  10. Mina uppföljningar av dygnets medeltemperatur visar på att, för tiden jan t.o.m. nov, är temperaturen för 2023 är lägre än för 2022 samtidigt som uppvärmningsbehovet som graddagar varit ca 7% högre. Värmekurva pekar än så länge nedåt, tvärtemot vad IPCC hävdar med sina datamodeller.

  11. Men när väl kallare klimat/väder etableras långsiktigt torde “extremväder” också minska, eller?

    Särskilt om vi tänker oss att orsakerna till en sådan långvarig avkylning beror på t.ex solen och förändringar av jordaxeln.

    Kan man tänka sig att det Tege påpekar ovan handlar om en “övergångsfas” till kallare klimat än väder-fenomen pga successivt varmare temperatur? T.ex att när kallare klimat slutligen etableras i norra hemisfären så stabiliseras jetströmmarna men på en sydligare mer utjämnad bana?

Comments are closed.