“Praktisk Intelligens” eller intuition från erfarenheter

Brandmän och stridspiloter har visat sig ha intuition för snabba beslut i kritiska situationer, Praktisk Intelligens

Posten den 1/12 “Varning för teoretiker” behandlar ett fundamentalt problem i klimatdebatten: Den förs oftast av teoretiker, som saknar praktisk erfarenhet. Jag tar därför ytterligare några avsnitt ur artikeln av Vince Ebert:

+ – + – + – +

2023-10-19, Weltwoche Grün, Vince Ebert:

(Varning för teoretiker) Finns öppen på nätet.

“Praktisk Intelligens”

När det gäller ett komplext scenario, som omställningen av hela vårt energisystem, bör teoretikernas resultat och slutsatser betraktas med stor försiktighet. Många fler faktorer spelar in än rena fysiska lagar och tekniska samband.

Kan det hela skötas organisatoriskt? Är det ekonomiskt? Vilka sociala nackdelar orsakar detta? Vill folk ens ha det?

Särskilt dessa frågor är extremt svåra att kartlägga och utvärdera vetenskapligt. I synnerhet av människor som mestadels tillbringat sitt yrkesliv på ett universitet och aldrig behövt genomföra ett stort projekt i praktiken. Det ligger en hel värld mellan teori och praktik.

Vince Ebert är fysiker, kabaréartist och författare. Under flera år var han programledare för ARD-sändningarna “Vetande innan Åtta”. Han bok “Ljusblink istället för Blackout” finns på bestseller-listorna sedan mer än ett år.

Sedan 1985 har psykologen Gary Klein genomfört fältforskning för att lära sig hur män-niskor fattar smarta beslut i komplexa, icke-rutinmässiga situationer: brandmän, stridspiloter, operatörer i kärnkraftverk och läkare i intensivvården. Klein fann att dessa experter, baserat på sina år av praktik, har skaffat sig intuitiv, erfarenhetsmässig kunskap som gör det möjligt för dem att snabbt bedöma faror och identifiera möjligheter och risker med häpnadsväckande precision.

De utvecklade också en extremt god känsla för att bedöma om en viss situation var hopplös eller lovande.

Psykologerna Richard Wagner och Robert Sternberg hänvisar till denna förmåga som “praktisk intelligens”. I sin forskning kunde de till och med visa att praktisk intelligens är nästan dubbelt så viktig som teoretiskt förvärvad kunskap när man tar sig an komplexa projekt. Den som aldrig i sitt liv har genomfört ett konkret projekt med egna händer kan vara hur smart och vältränad som helst, men missbedömer ofta saker. Naturligtvis är planer viktiga. De fungerar som orienteringshjälpmedel.

Om Deutsche Bahn inte hade en tidtabell skulle vi inte veta hur stor förseningen är. De bästa planerna är till ingen nytta, om de inte regelbundet jämförs med verkligheten.

Handlingskraftigt och realistiskt

Om vi vill ha ett verkligt handlingskraftigt och realistiskt förhållningssätt till klimatföränd-ringar, måste vi lyssna mindre på det akademiska elfenbenstornet, och absolut inte på några aktivister utan yrkeserfarenhet. Det är nu dags för praktiker att säga sitt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on ““Praktisk Intelligens” eller intuition från erfarenheter

  1. Tror att du kanske är inne på lite fel spår.

    “Teoretikerna” säger nog att man inte vet. Titta på Clintels deklaration. Massor med “teoretiker”.

    De som faktiskt kan teorier inser att man inte kan säga om 1 promille mer CO2 har någon effekt.

    Problemet är diverse “forskare” som påstår att det finns teorier som visar att de har rätt. Grundproblemet här är att dessa “forskare” vägrar öppen debatt. De har inte en chans i en öppen debatt. Därför använder man istället invektiv som “förnekare” när någon vill diskutera.

    Visa mig en enda etablerad “teoretiker” som säger att klimathotet är på riktigt. Finns inte.
    Det vi har istället är en agronom som babblar om tipping points, en misslyckad matematiker (Mann) som går till personagrepp på alla som vill diskutera, och en hord av medelmåttor som lallande instämmer i FN`s undergångssagor.

  2. ”Västerlandets framgångar vilar på ett samspel mellan teknikens praktiker naturvetandets teoretiker.”

    Självklart. 97% konsensus.

  3. Det finns många klimatteoretiker på våran sida men inga klimatpraktiker på din sida, PW

  4. Västerlandets framgångar vilar på ett samspel mellan teknikens praktiker naturvetandets teoretiker. Många av klimatteoretikerna har också praktiska erfarenheter av isförhållanden mm.

  5. En god vän hade en klurig lärare för runt 63 år sedan. Då (som nu?) satt plugghästarna längst fram och fotbollslirarna längst bak. En dag sade läraren:

    – Ni som sitter längst fram. Vänd er om och titta på dem längst bak. Där sitter era blivande chefer.

    Tänkvärt – om än något överdrivet.

  6. I korthet då det bara tillåts 1500 tecken:
    Det bär mig emot att ta upp det här, därför att många tycker jag talar i egen sak, men det är inte alls det jag vill visa och detta är nästan på pricken mina egna tankar, utan att ha läst boken, när jag funderar på min tidigare karriär som “stridspilot” och varför vissa av oss hade tur och överlevde och vissa hade otur och havererade. Det handlar inte om att någon är bättre eller sämre utan mera att man fått med sig vissa gener och en bra plattform att starta en viss verksamhet ifrån och som man sedan förkovrar sig i med tiden. Nästan alla har enligt min uppfattning unika gåvor inom helt unika områden som går att utveckla med rätt miljö och träning.
    Jag hoppas jag skall kunna visa detta vidare i praktisk tillämpning när det gäller analyser av klimatet eftersom det sannolikt bara är jag på klotet som haft turen att syssla med naturliga utvecklingar enligt dessa teorier och gjort det under mer än 30 år varav de sista 25 på heltid, och som sedan använt dessa kunskaper och erfarenheter i studier av klimater. Kan således vara en historisk vändning i klimatet under dessa månader? Time will tell!

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-42

  7. Jättebra – ett slag för den amerikanska filosofin, pragmatismen! Man lär sig genom att göra!

Comments are closed.