Dråpslagen i område SE 04

De två reaktorerna i Barsebäck är avställda sedan 1999 och 2005

Men byggnaderna står kvar ännu en tid. Ställverk och ledningar är också kvar.

De fem dråpslagen mot den numera förstörda elförsörjningen i SE 04

Förutsättningarna för elabonnenterna i SE 04 har hela tiden försämrats:

  1. Barsebäck 1 + 2 lades ned av den dåvarande S-regeringen med Göran Persson. Den planerade 3:an byggdes inte.
  2. Tvångsleveransavtal om elexport som gäller även om ingen el finns att exportera. M-regeringen med Fredrik Reinfeldt i samarbete med MP.
  3. Nedläggning av väl fungerande kärnkraftverk såsom Oskarshamn 1 + 2 samt Ringhals 1 + 2. Man lade samtidigt ned projektet R 5 + R6. S+MP regeringen genomförde detta. De har inte heller bytt ståndpunkt. Vid den nu införda kärnkraftssatsningen röstade de emot tillsammans med C & V.
  4. Införandet av ”Smarta el-mätare”, som skall göra ransonering av elen möjlig.
  5. E.ON som ägare till regionnätet i SE 04 har valt att sluta med ”fast pris/KWh”. Elpriset kommer fr.o.m. 1 januari 2024 att baseras på elspotpriset. ”Mitt kraftbolag” Kraftringen har meddelat att de följer E.ON:s modell. Kostnaden = (fast pris för el-överföring + %-sats + el-spotpris för elprisområde 04) × elanvändningen (kWh). Moms etc. tillkommer som vanligt.

Nu tvingas kanske många fastighetsägare att följa de gällande el-spotpriserna.

Således kommer många diskmaskiner, tvättmaskiner, torktumlare, etc. kanske att gå på natten, eller på dagen bara då el-spotpriserna är ”överkomliga” genom produktion av för mycket väderberoende elkraft.

Kommer något elbolag nu att kunna fortsätta med den gamla prismodellen ”fast pris” när ägaren av regionnätet har en annan taxepolitik?

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Dråpslagen i område SE 04

  1. RÄTTELSE 13:49 9/12

    Menade förstås SE4 nedan (och inte SE1)

  2. UWb

    Klok tanke om att bygga småskalig SMR i norr för det stora behovet. Men vem investerar i något så osäkert? Vattenfall. Nej tack! Statens egna bolag genom LKAB och SSAB. Nej tack! För stor risk om stål-projekten faller på eget grepp. Gärna privata initiativ.
    Däremot SMR generellt men på basis av någorlunda säkra energibehov. Särskilt då i SE1 på befintliga platser som redan är godkända.

  3. Karlstads Energi uppmanar för tillfället sina kunder med rörligt pris att gå över till fast pris. Då får nog priset gå ner en bra bit först, men det finns alltid någon som trillar dit på det …

  4. Regeringen Rheinfeldt var 2011 ansvarig för Sveriges frivilliga anslutning till ACER, som erhållit EU-kommissionens uppdrag att ‘samordna deltagande EU-länders nätutnyttjande kapacitesmässigt’. Aktuellt organ driver elområdesuppdelningen. Basbesluten för elområdesindelningen var ett svar på Danmarks högljudda kritik att inte få tillräcklig med elleveranser från Sverige, läs Sverige skyddade tidigare inhemsk konsumtion som första prioritet.
    Det finns ingen anledning till att svenska medborgare ska behöva betala högre pris genom prioritet för kapacitetsutnyttjande till förmån för kringliggande länder.

    Sveriges energistrategi bör bl.a. innehålla följande:
    • nationalisera privatägda kraftnät och låt dem uppgå i Svenska Kraftnät; tvångsexpropriera det av Uniper ägda barsebäcksområdet;
    • bygg snabbt ny gasturbinkraft därstädes med utnyttjande av områdets bevarade infrastruktur; samt på andra ställen för att ge balanserad effektproduktion i södra Sverige;
    • slopa den frivilla anslutningen till ACER och tag bort elområdesindelningen;
    • slopa all tilldelning av effekt till de nya s.k. gröna satsningarna i norr till dess dels kapacitetsutbyggnad i elproduktion och näteffekt är färdigställd i södra Sverige;
    • inför svenska/bilaterala kapacitetsregler (enig med signaturen #Thorleif) för utnyttjandet av kabelförbindelser med utlandet;

  5. Samtidigt som S MP stolt presenterade en satsning på grönt stål i norr, en satsning som skulle dubbla Svensk elbehov.
    Vind och sol!
    Varför inte sol och vår?

  6. Otroligt dåligt av våra politiker att inte ens ta upp en debatt i kammaren (och med msm som sprider detta) om Sveriges möjlighet att frångå EUs energi-regler. T.ex som Polen. Spanien och Portugal beslutat sedan länge.

    Det visar att våra folkvalda inkl MSM är hundar kopplade till EU-kommissionen. De fullkomligt skiter i att ge folket information. Utlandskablarna kan med ett pennsträck kapas alternativt omförhandlas bilateralt😡. Vi är en vassalstat i deras politiska karriärer.

Comments are closed.