En modellstudie av SMHIs oceanografiska forskare visar nya problem
Några utdrag ur en rapport:
+ – + – + – +
2023-12-08, SMHI, Oceanografiska forskare:
”Vindkraftsparker till havs har en storskalig påverkan på havet”
Havsströmmar, salthalt och temperatur – både vid havsytan och vid havsbotten – är några av de parametrar som påverkas av havsbaserad vindkraft. Dessutom påverkas havet långt utanför själva vindkraftsparken när vindkraftsverken är i drift. Det visar de första resultaten av en modellstudie som SMHIs oceanografiska forskare nu genomför på uppdrag av Havs- och Vattenmyndigheten. De slutgiltiga resultaten presenteras våren 2024 och kommer vara en del av underlagen till de svenska havsplanerna.
– Våra första modellresultat visar att vindkraftsparker till havs har en storskalig påverkan på havet och att effekterna sprider sig långt bortom parkernas yttre gräns, säger Lars Arneborg, chef för den oceanografiska forskningen vid SMHI och fortsätter:
– Vinden bakom vindkraftsparkerna minskar och vi ser att detta påverkar strömmar och skiktning i havets ytskikt. Det påverkar i sin tur näringsämnen och algblomningar i ytskiktet, vilket sedan har konsekvenser för hela det marina ekosystemet samt syreförhållanden i djupvattnet.
Beroende på väderläget minskar vindarna upp till 5–15 procent så långt som 30 kilometer bakom en vindkraftspark.
Om inflödet av salt- och syrerikt vatten till Östersjön förändras, till exempel som en följd av vindkraftsparker i Östersjöns mynningsområde, skulle det få följder för hela Östersjöns miljö.
+ – + – + – +
OBS ! En modellstudie
Jag är generellt mycket skeptisk till datorsimulerade modellstudier beträffande klimatet. Dock har oceanografer färre parametrar att hålla reda på och kanske bättre koll på dem än vad som är möjligt för klimatet som helhet. Det skall bli intressant att se vad de kommer fram till i fortsättningen.
Såvitt jag förstår bör denna studie sätta stopp för planer på vindkraft i Öresund och södra Östersjön.
+ – + – + – +
by
Modellen i det här fallet verkar snarare vara en vädermodell än en klimatmodell.
Självklart påverkas vindarna av att det ställs upp vindkraftverk. De som propagerar för mer vindkraft, tänker tydligen inte på att vindarna är viktiga för väder och klimat. De transporterar till exempel värme och vattenånga. Påverka vindarna, påverkar därmed väder och klimat.
Så när aktivister propagerar för vindkraftsutbyggnad för att minska mänsklighetens klimatpåverkan, är det ett totalt felaktigt argument. Utbyggnad av vindkraft ÖKAR mänsklighetens klimatpåverkan! Det är dessutom en säker klimatpåverkan, till skillnad mot den (ännu så länge) obevisade klimatpåverkan från växthusgasutsläpp.
Oavsett om vindsnurror placeras på land eller i haven så är de en miljömässig katastrof! Även om en viss tillnyktring skett på senare tid så duggar vanvettsprojekten ändå på i vissa fall. När ska man i politiska kretsar ta till sig verkligheten och lägga ner skiten för gott? Kärnkraft måste till för att Sverige ska kunna överleva som industrination och man undrar ju vad som är så svårt för stollarna i Stockholm att begripa?
Om miljö-och återställningsansvar.
Svenska staten genom t.ex Vattenfall äger redan offshore-vk på andra nationers vatten (samt internationellt vatten) som man kan bli återställnings-skyldiga till (logiskt sett?.
Bra ivf att finska staten övergivit sina planer på offshore i Bottniska viken.
Så dags först nu! Är inte det det första seriösa nationer planerar för redan på idé-stadiet! Vind-strömförändringar i all ära men vibrationer som fortplantar akustiska störningar måste väl vara det första man tänker på MEN det är förstås inte SMHIs planhalva.
Sedan tillkommer allt etablerings-arbete under byggnation för stora områden som torde störa ekologi både under och ovan. Giftutsläpp från bladen! Akustiska störningar för fågellivet?
Vem står för återställning efter konkurser etc? Att återställa till havs är nog betydligt dyrare än på land. Off-shore-snurror står väl oftast inom territorial-vatten eller ivf ekonomisk zon vilket innebär skattebetalarna…..i vanlig ordning?
Så vitt jag förstått är kraven på säkerhet vid konkurs inte tillräckliga?
Det luktar jätteskandal på lång väg då man från början låtsats att vindkraftens dåliga livscykel-kostnad betr CO2 inte existerar. Alltså har man helt enkelt lagt sådana krav längst ner i byrålådan. Ändamålen (??) helgade medlen hos våra politiker samtidigt som klimatalarmisterna inom aktivistiska myndigheter vänt andra kinden till.
Försiktighetsprincipen har inte använts vid byggande av vindkraftsparker till havs. Vindkraft har gräddfil.
Fartyg testas ju som modeller i tankar som ett led i utvecklingsarbetet. Testet är ju fysiskt och mer verklighetsnära än datormodeller. Bilmodeller testas i vidtunnlar.
Mycket illavarslande om än inte helt verifierat – vilka falsifieringstester kan göras?