Figur 1. Oman är en av randstaterna runt Saudi-Arabien och den domineras av öknar
Schweiziska WeltWoche är ett veckomagasin, som håller ovanligt öppet för alla synpunkter på klimatet, bl.a. nedgörande kritik av föreslagen och beslutad “klimatpolitik”, se posten: “Fantasi om framtid med Sol och Vind”. Men aktuellt nummer av bilagan “Grün” har också en lång artikel om nödvändigheten att byta bränsle till vätgas och producera denna. Realismen däri behandlas i posten: “Grundkurs om gasen väte !”.
Sedan följer två artiklar om samarbete mellan Schweiz och Oman. Här några utdrag:
+ – + – + – +
2023-12-07, Weltwoche Grün nr 49, Anka Kästner:
Oman, die Schweiz des Nahen Ostens
(Oman, Mellanösterns “Schweiz”)
De två länderna är närmare sammankopplade än vad som allmänt antas.
Vätgas erbjuder stor potential för samarbete.
Nyligen firade sultanatet Oman dess 53:e nationaldag. De diplomatiska förbindelserna mellan Schweiz och Oman är nästan lika gamla. Vi firar nu deras 50-årsjubileum. Det har varit fem decennier med glädjande ekonomiskt ömsesidigt beroende mellan de två länderna.
Gulfstaternas samarbetsråd, Gulf Cooperation Council, GCC, är näst efter EU, USA, Kina och Hongkong de femte största köparna av schweizisk export. Enligt den ekonomiska rappor-ten 2022 från den schweiziska ambassaden i Muscat importerade Oman speciellt klockor, farmaceutiska produkter samt maskiner och elektronik.
Attraktivt investeringsklimat
Schweiz är bland de tio bästa investerarna i Oman. Förutom det blomstrande Dubai är gasreserverna ojämlika i det bättre välsignade Qatar och i Saudiarabien, som håller på att växa fram som en regional ekonomisk makt. Oman har endast fem miljoner invånare och en sjundedel av schweizarnas bruttonationalprodukt. Landet rör sig ofta fortfarande under radarn det allmänna medvetandet.
Men antalet turister ökar år efter år – från Schweiz är det nu 20 000 varje år som återvänder från imponerande natur med kilometer långa sandstränder, spektakulära wadis, majestä-tiska berg och öknens vidder. Men framför allt är de entusiastiska över omaniernas vänlig-het och traditionskänsla. Tre fjärdedelar av invånarna tillhör ibadism, en sekt av islam som kännetecknas av hög tolerans, enkel fridsamhet och höga etiska normer.
Oman investerar rejält i sin Infrastruktur: De viktigaste hotellkedjorna världen, från “Alila” till “Mandarin Oriental”, säkerställer den lyx som det moderna Muscat erbjuder: Restau-ranger, barer, köpcentra och ett magnifikt operahus.
Figur 2. Oman är granne till Saudi-Arabien, till ytan näst störst efter Jemen
Oman är lika ambitiöst i sin ekonomiska diversifieringsstrategi, som leder bort från olja och gas: Landet siktar på en ledande roll som producent av grönt väte.
De planerar att 2050 ha kapacitet för åtta miljoner ton per år. Kombinationen av sol- och vindenergi är lovande. Solinstrålningens varaktighet och dess nivå är hög året runt. Längs en lång kustlinje mellan Al Ashkharah i nordost – ett paradis för surfare – och Duqm mitt på kusten, blåser året runt en styv bris, vilket gör Oman till ett av de tre områden i världen som har de mest gynnsamma förutsättningarna för vindkraft.
En av de största frihandelszonerna i landet byggs i Duqm – ett komplement till den i Sohar norr om Muscat och Salalah allra längst i söder. Alla tre är logistiskt anslutna till Omans storsjöhamnar.
Liknande på många sätt
Oman rekommenderas som en politiskt stabil, och neutral partner, liknande Schweiz på många sätt. Liksom Schweiz hävdar sig Oman som en liten stat mitt i ett komplext geopolitiskt läge och upprätthåller vänliga, men lika avmättta relationer med grannlandet Iran i norr som med sina partners i Gulfen. Oman deltog inte i sanktionerna mot Qatar och fun-gerar som en diskret medlare i Jemenkonflikten.
Fler schweiziska företag än man skulle anta är redan aktiva i Oman – inklusive välkända som ABB och Sika, men även små och medelstora företag som Endress+Hauser eller MAN.
Energilösningar
Företagens fokus ligger på olje- och gasindustrin. Energiomställningen i Oman innebär en enorm potential för den schweiziska energi- och miljöteknik-sektorn samt dess underleve-rantörer. Utbildningsnivån i Oman är nu mycket hög – också tack vare en utlöpare från RWTH Aachen, Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen, det näst största tekniska universitetet i Tyskland.
Beträffande digitalisering går Oman framåt. Således genomfördes det senaste kommunalvalet såväl som valet till Majlis Ash-Shura, den nedre kammaren i det omanska parlamen-tet, med en helt digitaliserad E-röstning. Den koldioxidfria smarta staden Yiti byggs för närvarande utanför Muscat.
På lång sikt ger Världsbanken och IMF, International Monetary Fund, mycket positiva eko-nomiska utsikter för Oman. Tillväxten av BNP förväntas öka från 2024 till 2026 och ligga på ± 3 procent. Det senaste affärsforumet i “Oman-Schweiz Vänskapsförening” i juni i år drog mer än 140 företagsrepresentanter från båda länderna, som diskuterade potentialen inom energisektorn, ökad turism och infrastruktur. Detta har redan resulterat i en schweizisk delegation till toppmötet om grönt väte i Muscat den 12-15 december.
Det är viktigt att behålla denna dynamik – till ömsesidig nytta.
Anka Kästner är styrelseledamot i Oman-Schweiz vänskapsförening.
+ – + – + – +
Totalt verklighetsfrämmande
Det gör mig ont att se hur I-världens okunniga “etablissemang” håller på att lura in aningslösa U-länder i ekonomiska katastrofer, som kommer att försena deras ekonomiska utveckling med decennier.
Det finns inga som helst ekonomiska möjligheter att leverera stora mängder vätgas från Oman till Schweiz eller något annat I-land. Gasens fysiska egenskaper gör det omöjligt, se posten: “Vettlösa drömmar om väte”. För transport måste den endera komprimeras till ex.vis 900 bar eller kylas till – 253º C, bara 20º C över absoluta nollpunkten. I båda fallen går det åt mycken energi för att komprimera/kyla gasen och sedan behövs mycket dyra, tjock-väggiga behållare för transporten. Gasens låga densitet/energi-innehåll gör att behållarna blir jättestora.
När vi dessutom vet att mer koldioxid är välgörande för mänskligheten och att vi BÖR bränna kol, olja och naturgas, för att BERIKA atmosfären, blir galenskapen gigantisk.
När man spelar Monopol med barnbarnen drabbas man ibland av “Oförstånd i ämbetet”, vilket ger ett straff som påföljd. Detsamma behövs för etablissemangets beslutsfattare, som saknat kunskap och/eller förstånd om grundläggande fysik, men ändå tagit beslut om sådant, vilket ruinerat oskyldiga.
När skall de börja straffas ? ?
+ – + – + – +
by
Hej!
Kul att någon överhuvudtaget läste mitt inlägg. Temat var vätgas och metoder att förflytta denna. Jag tog mig friheten att citera direkt ur minnet från en eller flera atiklar på nätet. Möjligen for jag fel på vägen angående ursprungsland. Om nu inte någon ljugit ihop det här med ammoniak som vätgasbärare på egen hand, så öppnar det intressanta perspektiv för andra vätgasprojekt. Ammoniak är inte något som man hanterar hur som helst. Ett stort utsläpp, en urspårad järnvägsvagn, släcker allt liv inom en radie av flera hundra meter..
Det sägs, om det nu är sant, att ammoniak användes inom sjöfarten för att via bränsleceller generera ström till motorerna. Skadorna från ett ammoniakhaveri till havs blir då kanske inte lika förödande.
Hälsningar:Olle
Olle, djävulen sitter i detaljerna som vanligt! Visst går det att fixa det rent tekniskt men energiförlusterna gör att det i slutändan ändå är billigare och bättre att köra med olja och gas direkt i stället för vätgas! Om man nu tror på CO2 och dess påstådda farlighet så får väl mänskligheten acceptera svindyr energi, låg standard och att antalet människor måste minskas. Alternativen är få till s k “fossila bränslen” till en rimlig kostnad!
Gjorde som du sa Olle och kollade hur stor andel av Saudi Arabiens energiförbrukning som kom från sk förnybart det var inte ens en procent och 90% av detta var från sol inte vind, att man sagt att man ska bygga mer är väl kul men inte ens med dessa utlovade byggnationer kommer mer än en bråkdel av förbrukad energi komma från vind och sol ganska exakt 1 TWh år 2022.
Saudi Arabien förbrukar ca 3000 TWh av dessa är 10 ska 10 bli förnybara i framtiden blir inte mycket vätgas och ammoniak av det.
https://ourworldindata.org/grapher/modern-renewable-energy-consumption?country=~SAU
Ytterligare en av alla dessa tankevurpor som jag får bevittna under “Klimatsans” .
Den som ägnar vätgasen ochdess framtid en endaste sekund av eftertanke, kan efter en enkel slagning på google eller annorstädes, ganska snart komma fram till att tankegodset här ovan är helt föråldrat och redan passé. Saudiarabien och andra stater på dessa breddgrader använder sol och vind till att framställa amoniak, inte ren vätgas. Framställningen sker enligt den välkända Haber-Bosch metoden, i vilken man utnyttjar luftens kväve och rent vatten.
Amoniaken exporteras i flytande form, bl.a. till japan. Förutom framställningen av konstgödning är amoniak en viktig baskemikalie. Amoniaken är också ett sätt att transportera vätgas. Genom att köra processen baklänges frigöres vätgasen från kvävet
Vad gäller vindkraft borde det nu vara uppenbart att det är ett fiasko.
I övrigt kan jag säga att inom industri och byggnation har det under årtionden varit en utveckling att använda mindre mängd material och öka verkningsgraden. Nu är utvecklingen att använda mer material, onödigt material, minska verkningsgraden och allt det i namn av miljö och klimat.
Vi får räkna hur många år det tar för klimathotsbluffarna att förstöra Oman, speciellt landets framtid.