Monthly Archives: June 2024

Net Zero = Miljarders död !

XR aktivister mot fossila bränslen som är livsnödvändiga för miljarder

Bjørn Lomborg kritiserar aktivisternas hänsynslöshet. Här några utdrag:

2024-05-23, New York Post, NYP, Bjørn Lomborg:

Green activists don’t care that people will die from zero fossil fuel use

(Gröna aktivister bryr sig inte om att folk kommer att dö av NetZero för fossila bränslen)

I oändlighet hör vi det felaktiga påståendet att eftersom klimatförändringarna är verkliga bör vi “följa vetenskapen” och sluta använda fossila bränslen. Vi hör detta påstående från politiker som föredrar snabba koldioxidminskningar, och från naturvetare själva, som när chefredaktören för Nature insisterar “Vetenskapen är tydlig – fossila bränslen måste försvinna.”

Påståendet är bekvämt för politiker, eftersom det befriar dem från ansvar för klimatpolitikens många kostnader och nackdelar. De målar upp dessa som ett oundvikligt resultat av att noggrant följa de vetenskapliga bevisen.

Men det är falskt eftersom det blandar ihop klimatvetenskap med klimatpolitik.

Det som berättas av aktivistiska politiker och klimatkämpar är att det inte finns något annat än fördelar med att sluta med fossila bränslen, men vi får ett helvete om inget görs.

Men verkligheten är att världen under de senaste århundradena har förbättrats dramatiskt – till stor del på grund av den enorma ökningen av tillgänglig energi som till största delen har kommit från fossila bränslen.

Livslängden har mer än fördubblats, hungern har minskat dramatiskt och inkomsterna har tiofaldigats.

Fyra miljarder människor – halva världens befolkning – är helt beroende av mat som odlas med konstgödsel, vilken nästan helt produceras av naturgas.

Om vi ​​snabbt slutade med fossila bränslen skulle vi fysiskt inte ha något sätt att föda fyra miljarder människor.

Lägg till de miljarder människor som är beroende av uppvärmning med fossila bränslen på vintern, tillsammans med beroendet av fossila bränslen för stål, cement, plast och transporter. Det är inte konstigt att en ny uppskattning visar att ett abrupt slut på fossila bränslen skulle leda till att 6 miljarder människor dör på mindre än ett år.

När politiker säger till oss att de “följer vetenskapen” använder de påståendet för att kväva öppen diskussion om de enorma kostnaderna för deras politik.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Växthuseffekten” absurd !

Richard Feynman, Nobelpristagare i fysik 1965, är en av de största fysikerna i historien

+ – + – + – +

Den trollbundna hypotesen

Jag har träffat några forskare i fysik, som menar att för den som kan “fysik” någorlunda väl är “växthuseffekten” orimlig. Två kärnfysiker säger att hypotesen, d.v.s. gissningen, är helt absurd. Den av dem som nu arbetar på ett av våra universitet förklarar varför han inte skriker högt och skriver insändare:

Då skulle jag förlora jobbet och institutionen skulle förlora anslagen, så att mina kollegor också skulle förlora jobbet. Jag skulle väl klara mig, men jag vill inte riskera att möta arbetskamrater på stan, som beskyller mig för att de förlorat jobbet.

Vårt samhälles bristande förståelse för begreppet “yttrandefrihet” har nu spritts till universiteten, vars själva existensberättigande är just att tillåta fritt tänkande, vilket ju är förut-sättningen för “vetenskap” och forskning.

Välståndets förutsättning

Vårt välstånd bygger på tekniska framsteg, som blivit möjliga tack vare den vetenskap, som frigjordes under 1700-talets “Upplysningstid”. Den svenska lagen om tryckfrihet kom 1766, först i världen. Dagens begrepp “Politiskt Korrekt” avser den förträngning av yttrandefriheten som media nu hänger sig åt, en kapitulation för fascistiska strömningar.

Detta är en tidlös fråga, varför några gamla poster fortfarande är aktuella:

Richard Feynman avfärdar den s.k. “växthuseffekten” !

Läs och begrunda !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ägare av el-bilar ångrar sig

Elbilar har börjat bli svårsålda i många länder

2024-06-23, Berit’s Substack:

Ägare av EL-bilar ångrar sig

Nästan hälften av amerikanska ägare av elbilar vill byta tillbaka till traditionella bilar som drivs av förbränningsmotorer, enligt en konsumentundersökning som släpptes av McKinsey och Co. tidigare denna månad.

Konsultföretaget intervjuade konsumenter i flera länder: USA, Kina, Tyskland, Norge, Australien, Frankrike, Italien, Japan och Brasilien. Bland alla dessa länder vill 29 % av elbilsägarna återgå till att köra bilar med förbränningsmotorer och 46 % av de tillfrågade amerikanska elbilsägarna vill göra det.

Bland de tillfrågade ägarna som planerar att byta tillbaka, hänvisade:

  • 35 % till bristen på laddningsmöjligheter,
  • 34 % att kostnaderna var för höga,
  • 32 % att det var för svårt att planera långa resor,
  • 24 % att de för närvarande inte kunde ladda hemma ,
  • 21 % att det var för stressigt att oroa sig för laddning och
  • 13 % att de inte tyckte om hur bilarna kändes när de körde.

+ – + – + – +

McKinsey är ett av världens största konsultföretag.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sthlm förbjuder anställda att flyga till Malmö och Gbg

Många plan flyger varje dag från Stockholm till Malmö och Göteborg
2024-06-22, SvD, SVENSKA DAGBLADET, Ola Palmström:

Förbud mot flyg till Malmö och Göteborg

Anställda inom Stockholms stad förbjuds från att flyga till Göteborg och Malmö. Nu är det tåg som gäller. Kommunen höjer också internpriset för flygbiljetter.

Den nya resepolicyn, som tagits fram av det rödgröna styret i Stockholm, omfattar cirka 40 000 anställda inom kommunen. De uppmanas att se över möjligheten till digitala mötesformer när deltagare befinner sig på olika håll.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Northvolts VD sålt 200 mio

Northvolts VD Peter Carlsson har sålt aktier för 200 miljoner

2023-12-21, DI, Dagens Industri:

Northvolts vd har sålt aktier för 200 miljoner

Samtidigt som Northvolt de senaste åren har tagit in mångmiljardbelopp från investerare och redovisat allt större förluster har vd Peter Carlsson sålt aktier för nästan 200 miljoner kronor i batterijätten. Det visar Di:s granskning.

+ – + – + – +

“Har sitt på det torra”

Tja, ingen kan väl missunna en så framstående person att säkra sin pension ? Peter Carlsson var utsedd till “Årets Svensk” 2021 av tidskriften Fokus. . .

Fokus har tidigare delat ut titeln till storheter som: Johan Rockström, Robyn, Jonas Gardell och Amineh Kakabaveh.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Northvolt: BMW – 22 Mia !

BMW-chefen Oliver Zipse med elbilarna i4 och iX river avtal för 22 mia

2024-06-20, CARUP, Maths Nilsson:

BMW river order på 22 miljarder

Nu drabbas Northvolt av en ny jättesmäll. BMW drar tillbaka en order på 22 miljarder kronor från Northvolt. BMW har tröttnat på att vänta på batterier till sina modeller BMW i4 och BMW iX, uppger Manager Magazin

– Northvolt och BMW Group har tillsammans beslutat att fokusera Northvolts verksamhet på ambitionen att utveckla nästa generations battericeller, uppger Northvolt och BMW tillsammans för Carup.

Den stora avbokningen behöver dock inte betyda slutet på samarbetet mellan BMW och Northvolt. BMW är en av företagets delägare. 

Northvolt har skakats av produktionskaos i Skellefteå och skrotar sin planerade fabrik i Borlänge. Under tre kvartal förra året gjorde företaget en förlust på 11 miljarder kronor.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Ryska skörden frostskadad

1,5 miljoner hektar frostskadad spannmål i Ryssland, SR

2024-06-01, Lantbruksnytt, Anders Niléhn:

Ryssland övergår till nödberedskap för spannmål efter det att analyser visat att hela 1,5 miljoner hektar spannmålsgrödor i landet är allvarligt skadat av frosten. Landet har drabbats av de allvarligaste frostskadorna på spannmålsarealer på 100 år.

Det rapporterar den danska analysbyrån AgroMarkets. Det innebär att årets skörd av spannmål blir cirka 18 miljoner ton mindre än tidigare beräknat.

+ – + – + – +

Den globala uppvärmningen ?

Har svenska “Public Service”, SR och SVT, rapporterat att det förekommit besvärande köldknäppar i år ? Värst på 100 år ! ! Man skall kanske fråga sig hur säker den uppgiften är. Men den danska byrån har säkert kollat så bra man kan väster om ridån.

Om skörden i det stora Ryssland minskat med 15 %, lär det leda till svält i flera länder. Är det ingen nyhet ?

+ – + + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Fortsatt tysk idioti om elen

Figur 1. Väder-elens nyckfullhet demonstrerad av verkligheten

  • De färgade fälten visar skillnaden mellan prognosticerad effekt en dag i förväg och den verkligen levererade, vänster skala.
  • Den svarta linjen visar elbörsens spotpris, höger skala. Det svänger mellan + 120 €/MWh och – 70 €/MWh.

De nedåtriktade fälten visar överskotts-el, som stör marknaden så mycket att priset blir negativt den 13/6. Schweiz har blockerat import av sådan el, för att värna lönsamheten hos dess el-producenter.

Pedagogiska grafer

Rolf Schuster är outtröttlig i ansträngningarna att få de “Gröna” politikerna, som nu sitter i den federala regeringen, att förstå hur vettlösa följder deras politik har fått och hur de kan bli ännu värre. Han presenterar data i grafer på olika sätt i hopp om att något av dem skall passa den uppfattningsförmåga dessa politiker kan ha.

Figur 1 visar dels hur omöjligt det är att en dag i förväg prognosticera väderkraftens effekt och dels vilka våldsamma svängningar i elpriset det resulterar i. Han föreslår att pågående utbyggnad av sol- och vindkraft omedelbart stoppas.

Figur 2. Antalet timmar med negativa el-priser sedan 2010

År 2024 ser ut att kunna bli ett nytt rekordår. De “Gröna” politikerna tycks inte förstå vilken katastrof de negativa priserna bygger upp till. Dessa drabbar inte bara de som orsakar dem, sol-och vindkraft, utan även de kraftslag som landet inte kan klara sig utan de tider då sol och vind sviker: De “planerbara” kraftslagen, kol-, gas- och kärnkraft.

Sol- och vindkraft fungerar som parasiter på elmarknaden. Alla deras intäkter minskar intäkterna för den planerbara kraften. Denna får sälja sin el färre timmar på året. Kapital-kostnaderna måste då täckas av färre produktionstimmar. De måste höja priserna de timmar de måste leverera. Slutresultatet blir att kunderna får betala mycket mera.

Redan från början

Det kunde ju en idiot begripa redan från början: Ett system med investeringar i TVÅ parallella system, vardera med full kapacitet måste bli dyrare. Och vindkraften behöver tredubbel märkeffekt samt kablar, som genomsnittligt utnyttjas till en tredjedel.

Vettlös ekonomi !

+ – + – + – +’

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

SVT ljuger om el-systemet

SVT:s Johan Zachrisson Winberg på gårdagens presskonferens, Regeringskansliet

+ – + – + – +

2024-06-18, NMI, Näringslivets Medieinstitut, Mats Olin:

Svt sprider myt om elsystemet

Sveriges Televisions Johan Zachrisson Winberg rapporterar från dagens presskonfe-rens om kärnkraft, men rapporteringen sprider en myt om elsystemet och ger bilden av att kärnkraften är på tillbakagång.

Han fokuserade i sin rapportering på kärnkraftens kostnader, och påstår i sin text att elsy-stemet blir billigare med sol- och vindkraft.

Sol- och vindkraft blir ofta betydligt billigare. Enligt vissa undersökningar gäller det även om man kompletterar med elektronik och batterier för att ge samma leveranssäkerhet dygnet runt.”, skriver Zachrisson Winberg.

+ – + – + – +

Icke existerande teknik

Det finns inte nu “elektronik och batterier” som kan ge leveranssäkerhet dygnet runt. Och kostnaderna har han förstås inte räknat med i “betydligt billigare” ! !

Det är ett bevis på SVT:s fascistiska ränder att de låter en så bottenlöst okunnig, men uppenbarligen rätt-troende reporter bevaka en presentation av fakta.

DET är Sveriges största demokratiska problem !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather