Elen straffar tysk industri !

Figur 1. Tyska elpriser är ständigt mycket högre än franska

De höga elpriserna straffar ut många företag från landet. De flyttar till “grönare ängar” i andra länder, ex.vis. i Ostasien eller USA.

Figur 2. Utyggnaden av sol- och vindkraft i Tyskland sedan 2010.

Trappstegen visar att man fortsätter utbyggnaden i oförminskad takt trots de allt fler timmarna med negativa priser, som visar marknadens dysfunktion på grund av för mycket väderberoende, nyckfull kraft.

Den breda röda linjen visar att efter pandemin har elbehovet sakta minskat, vilket indikerar minskad industriell aktivitet, bl.a. en följd av att företag flyttar sin produktion till andra länder, en katastrofal utveckling för välståndet i Tyskland.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Elen straffar tysk industri !

  1. MS säger sig nu vilja investera 3,2 mdr usd i AI-infrastruktur i Sverige. Men de mörkar att det nog mest handlar om elkonsumtion!? Vår löjlige statsminister babblar en massa nonsens i samband med offentliggivandet.

  2. AI är ytterligare en faktor som driver upp behovet av processorkraft och kylning och därmed behovet av billig el. Sverige har blivit el-vassal nr 1 för utländska storkonsumenter av datakraft. Vindkraften i norr måltavla tillsammans med extremt generösa skattevillkor men utan nämnvärt jobbskapande.

    Vad händer när vindkraften tvingas till skrotning? När satsningarna slår bakut och Sverige vaknar till en annan verklighet, dvs det som kritikerna till den gröna revolutionen länge framfört! Kommer vi då stå inför en el-prischock? Datacenters i vårt land konsumerar oerhört mycket el utan att bidra.

    https://www.di.se/nyheter/nvidia-backat-molntjanstbolag-miljardinvesterar-i-falun/

  3. Lite komiskt att kalla NATO för en försvarsorganisation. NATO har aldrig försvarat något utan har i stället drivit angreppskrig.

    Ukrainare som flytt från Ukraina, har de flytt från ryssar eller från Ukrainas regering?

  4. #Thorleif

    Schwabs gamla piga Ursula von der Leyen är en, om möjligt, ännu sämre chef för Nato. Tyskland är på fallrepet genom sin verklighetsfrämmande energipolitik, vilken hon stödjer helhjärtat och detta fiasko stöds nästan unisont av våra politiker. I sin dumhet vill de bara följa strömmen, men det är bättre att vandra ensam i rätt riktning, än att följa strömmen i fel riktning. Extra dumt är det förstås att vilja vara den mest ihärdiga vandraren i fel riktning, vilket många politiker skrävlar om att de vill.

  5. Christian H

    Håller med! Även f.d tyska försvarsministern UvdL är kandidat. EU nu mer krigiska (särskilt kvinnor faktiskt) än t.o.m neocons i USA. Neocons är de ultra-nationalister (och gruppsociopater) i USA som blivit inte bara ultra-hatiska mot allt ryskt utan också megalomaniska (sedan Sovjets och kommunismens fall 1991) och på väg mot ww3 i sitt bluff-spel mot Ryssland. Ryssland menar allvar men det fattar inte dessa extremister. Den finansiella epoken som startade på 80-talet har skapat så många miljardärer från 00-talet att många av dem blivit megalomaniska av sina ekonomiska och yrkesmässiga framgångar!

  6. #Thorleif

    Apropå Nato. Stoltenbergs efterträdare lär ju bli den ruttne Rutte från Nederländerna. Han gjorde ville minska antalet kor och de odlingsbara arealerna och därmed livsmedelsproduktionen i Nederländerna. Syftet var att minska klimatavtrycken. Idiotin att minska livsmedelsproduktionen i ett land som är kraftigt beroende av sin livsmedelsexport ledde till att ett nybildat bondeparti fick stora framgångar i följande val. Det är alarmerande när en stollig fanatiker ska tillåtas ansvara för världens mäktigaste försvarsorganisation. Dåraktigheten, storhetsvansinnet och förljugenheten lamslår åter en organisation.

  7. Har inte Frankrike beslutat att minska sin kärnkraft nominellt? Dvs inte bara relativt! Eller minns jag fel?

  8. Tyvärr har NATO utvecklats till ett liknande instrument av Washington’s krigshökar (neocons). Se bara på flera av våra s.k EU-kandidater nu inför valet. Nu är vi liksom Tyskland och Japan också en vasall (DCA blir “kronan på verket”). Det här kan bara innebära förluster…….särintressena som gynnas är de som styr i vårt allt mer arma land. Decentralisering, suveränitet och samarbete är det som borde prioriteras.

  9. Schwab har god hjälp av sina undersåtar som “Schwabmädel” Ulrika von der Leyen och alla “Schwabjungen”. Ulf Kristersson är en av dem, men har sällskap av åtskilliga andra svenska och europeiska politiker. Att vara utnämnd till “global young leader” av honom ska inte betraktas som en hederstitel, utan bör betraktas med avsmak och största misstänksamhet.

  10. Grattis WEF med nazistsonen Schwab i spetsen. Ni har verkligen lyckats att skjuta Europas starkaste ekonomi i sank. Vägen till global hegemoni ligger alltmer öppen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *