BASF flyr Tyskland till Kina

BASF:s anläggning i Ludwigshafen utgör ett helt landskap ägnat åt industri

Det omfattar 10 km² och har 39.000 anställda. Av dessa uppges 9.000 nu förlora jobbet, då BASF flyttar en stor del av verksamheten till Kina. BASF anses som världens största kemikoncern med Ludwigshafen som bas och största produktionsort.

Redan för två år sedan signerade BASF ett avtal om att investera € 10 miljarder i en ny anläggning i Zhanjiang i södra Kina. Det har troligen motiverats såväl av den ekonomiska dynamiken i Kina som av de tyska elpriserna och osäkerheten beträffande tillgång och pris på naturgas. Denna är den främsta råvaran för produktion av det stora urvalet kemikalier, ex.vis plastmaterial.

Politiskt Korrekta Microsoft låter nu sin nyhetstjänst “FOCUS online” rapportera om “klimatpolitikens” misslyckande i Tyskland. Nedan en lätt kortad version:

+ – + – + – +

Story by FOCUS Online

BASF’s Silent Goodbye to Germany – An Unsettling Tale of Economic Decline

(BASF:s tysta farväl till Tyskland – en oroande berättelse om ekonomisk nedgång)

Vi bevittnar en tyst flykt. Europas största kemiska konglomerat investerar tio miljarder dollar i en ny storskalig kinesisk fabrik och stänger delar av sin produktion i Ludwigshafen. De anställer ny personal i Kina och säger hejdå till delar av kärnan i sin tyska arbetsstyrka.

Anledningen till detta är en källa till skam för politiker i alla partier. Trots kompetenta chefer, högt kvalificerade medarbetare och en lång industriell tradition är det inte längre möjligt att göra vinst i Tyskland. BASF:s CFO , finansdirektör, tvingades meddela styrelsen att den inhemska verksamheten för 2023 inte bidrog med annat än kostnader. BASF i Tyskland bidrar med 0,00 cent till företagets vinst, och enligt styrelsen och direktionen finns det ingen förutsägbar chans att vända denna trend med ekonomiska medel.

Här är de fem orsakerna bakom nedgången för en industriell superstjärna:

#1 Energiprisfällan

Tillförlitlig och prisvärd energi är grunden för industriell produktion. Ingetdera är tillgäng-ligt för ett kemiskt konglomerat som BASF, som 2023 hade en total energiförbrukning på 50,1 miljoner MWh, megawattimmar.

Fakta: EU:s revisionsrätt varnade nyligen kommissionen för att inte driva sina klimat-mål till det yttersta. Europa får inte riskera sin industriella suveränitet i sin ambition för klimatskydd.

Det är precis vad som händer nu. VD/CEO Martin Brudermüller säger att problemet inte är de absoluta energipriserna, utan jämförelsen med andra platser som USA eller Mellan- östern. Tyskland halkar efter.

Vi bevittnar nu den relativa nedgången av Förbundsrepublikens ekonomiska makt.

#2 Reglering kväver innovation

Med sitt kemikaliedirektiv har EU-kommissionen satt ytterligare en standard för fientlighet mot industrin. Den mångåriga BASF-chefen Brudermüllers klagomål om att EU förbjuder produktion av kemikalier som är avgörande för energiomställningen nådde bara döva öron. De som kommer under press eller till och med ignoreras hemma ser sig omkring i världen.

Så här har BASF och andra siktet inställt på Kina. Mittens Rike, säger Brudermüller, erbjuder den största kemiska marknaden i världen, som redan står för 50 procent av hela den globala kemiska marknaden. Han säger att Kina kommer att fortsätta växa inom det kemiska produktsegmentet – “betydligt starkare än alla andra regioner.”

#3 Den stora vinsten krymper

BASF:s operativa avkastning har mer än halverats till 5,5 procent jämfört med 2017, året innan den nuvarande VD:n tillträdde. Detsamma gäller avkastningen på investerat kapital. I Tyskland är det inte bara energikostnaderna, utan också den ständigt ökande byråkratin, höjda sociala avgifter, minskad arbetstid med stigande löner, och sist men inte minst, bristen på kvalificerad arbetskraft, som i sin tur utlöser nya löneökningar .

Sammantaget har denna mix en giftig effekt på ett företag som vill och behöver arbeta lönsamt. Brudermüller säger: “Vi gör vinster överallt i världen, utom i Tyskland. Ludwigshafen-anläggningen förlorar 1,6 miljarder dollar.”

#4 Röda siffror hemma i Ludwigshafen

Företagets största integrerade komplex har stått på minus i flera år – alla andra regioner i världen är lönsamma.

Konglomeratet uppnådde en nettovinst på 225 miljoner dollar 2023, bara cirka tre procent av nettovinsten 2019 (8,4 miljarder dollar). Det betyder att vinsterna och alla utdelningar för närvarande genereras av hårt arbetande BASF-arbetare utomlands.

Den inhemska verksamheten dränerar vinstmedel och bidrar inte längre till utdelningen.

Styrelsen kan inte permanent ignorera siffror som dessa och har börjat göra nedskär-ningar. Elva produktionsanläggningar i Tyskland, inklusive några relativt nya, stängs nu, enligt det tyska nyhetsprogrammet Tagesschau. Sparpaketet som tillkännagavs hösten 2022 kommer att ge totalt 1,1 miljarder dollar i besparingar i slutet av 2026. BASF hade realiserat cirka 600 miljoner dollar av detta i slutet av 2023.

Eftersom den ekonomiska situationen förblir ömtålig, höjs programmet för åtstramningen rakt av med en miljard dollar. Ytterligare nedskärningar och produktionsnedläggningar blir resultatet.

#5 Politik och ekonomi: Skilsmässan

Företagsledare och politiker har inte så mycket att säga varandra längre. Martin Bruder-müller var en gång mycket stolt över att sitta i Miljöpartiets Ekonomiska Råd. Han trodde att han hade den nya ekonomiministerns öra, bara för att Robert Habeck nådigt gav honom sitt mobilnummer.

När koalitionsregeringen tog makten i november 2021 sa Brudermüller optimistiskt: “Den snabbhet och enighet med vilken de tre parterna har nått en överenskommelse är anmärk-ningsvärd. Detta är ett uppmuntrande tecken.”

Men inget hände: Habeck driver igenom sin klimatagenda, inklusive avstängning av stabil strömförsörjning från kärnkraft. Det finns heller ingen barmhärtighet när det gäller riktlinjer för kemikalier, lagar om försörjningskedjor och bolagsskatt. BASF:s tysta avgång accepteras tyst.

‘Brudermüller har nu ändrat sin text: “Ekonomins oro och krav når inte längre fram till den federala regeringen.”

Sammanfattningsvis, om besvikelse kunde förvandlas till guld, skulle BASF:s huvudkontor vara en katedral. Men som det är, är det ett monument över en svunnen tid. Politikerna kommer en dag att betala dyrt för att de medvetet ignorerat sina företags och medborgares ekonomiska intressen – möjligen får de betala med själva demokratin.

+ – + – + – +

Sverige är på väg åt samma håll

Trots regeringsskiftet vidhåller alla riksdagspartier att de orimliga och onödiga klimatmålen skall nås.

Arma land !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “BASF flyr Tyskland till Kina

  1. Historien upprepar sig. EU var ingen bra garant för att detta inte skulle ske. Tyskarna har blivit för extrema och självgoda.

    Den bästa lösningen är naturligtvis att inse att man inte kan ”styra klimatet” utan istället låta delar av dessa gigantiska ”investeringar” gå till miljön, där Europa fortfarande är världsledande.

  2. Tyskland är snabbt på väg mot mer politisk oro och förfall. Och allt beror på den katastrofala energi och invandringspolitik som ruinerar och polariserar landet. Samma utveckling som Sverige alltså men tyskarna ligger några år före i undergångsfasen! Bli inte förvånade om Tyskland snart har en “stark man” som styr med järnhand? Angående riskerna att investera i Kina så har tyvärr EU skjutit sig i foten då man hotar med att konfiskera ryska och iranska tillgångar och kanske är det så att det är mer riskfritt i Kina som kanske är mer rädda om utländska investerare än EU?

  3. Roggan

    Har svårt att förstå BASF företagslednings beslut att flytta verksamhet från Tyskland till Kina. Inte för beslutet som sådant men varför Kina, en kommunistisk diktatur, som när som helst kan beslagta BASF verksamhet i landet.

    Att man flyttar verksamheten är inte svårt att förstå mot bakgrund av den inriktning som råder inom Europa/EU. Men borde man inte valt någon “stabilare nation” att flytta verksamheten till?

  4. #Göran

    Du skrev:”Det kommer afrikaner och araber och räddar både Sverige och Tyskland.”
    Jag förstår ironin, men det tror jag inte våra politiker gör, då de är så korkade och sedan decennier fast i lögnen att invandringen från dessa länder berikar Sverige.

    Tyskland är ett skräckexempel på dålig energipolitik, med djupt rotad fobi rörande såväl kärnkraft som koldioxid. Att BASF och andra flyr hemlandet och investerar utomlands är fullt logiskt, då ett företag måste se till att gå med vinst. Nedläggningarna kan enbart leda tlll arbetslöshet, fattigdom och politisk oro. Våra folkvalda är inne på samma spår som sina tyska kollegor, lika fanatiska, lika korkade och lika halsstarriga och oförmögna att inse sina misstag. Därför får vi också räkna med samma usla utveckling som den i Tyskland.

    Nu är det EU-val och det är direkt pinsamt att se de svagbegåvade individer som skall representera Sverige. Floskler, lögner och en inställning att vi måste gå före i marschen mot helvetet inger inte det ringaste förtroende.

  5. Detta ar var miljomupparna och sosse/kommunisterna i ESSR och Bidens USA fororsakat med sin globalisering. Kina blir rikare och rikare och vi i vast blir fattigare och fattigare.
    Biden har nu, som kejsaren med nya klader, sagt sig stanga gransen mot Mexico.
    Bara valflask men de korkade journalisterna och demokraterna jamar med i koren mot undergangen. Tycker synd om mina barn och barnbarn som maste leva med dessa fantrattar.

  6. Var inte oroliga. Det kommer afrikaner och araber och räddar både Sverige och Tyskland.

  7. Klimatsjälvmål är en bättre beskrivning av EUs och Sveriges klimatpolitik.

  8. Så kan det ledande industrilandet Tyskland förvandlas till ett turistmål med pittoreska miljöer, historisk kultur och gammaldags hantverk – om inte annan kultur tar över.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *