Grönt med 900 ton/år gift !

Metylenklorid kan vara direkt dödligt vid inandning och kan leda till flera cancerformer, fosterskador, missfall, nervskador och demens.

2024-06-27, Dagens Arbete, Andreas Rocksén:

Grön satsning i Eskilstuna – får släppa ut 900 ton förbjudet gift 

900 ton per år av en förbjuden och hälsofarlig kemikalie ska få släppas ut i luften. Grannarna runtomkring är ovetande. Samtidigt har både lokala och regionala myndigheter försökt stoppa etableringen. Anställda vittnar nu om dålig säkerhetskultur och chefer som plötsligt slutat.

Det byggs för fullt i industriområdet Svista utanför Eskilstuna. Här ska det kinesiska företaget Shenzhen Senior Material inom något år framställa 700 miljoner kvadratmeter separatorfilm till Northvolt och andra europeiska tillverkare av elbilsbatterier.

Nyheten om att det kinesiska företaget valt Eskilstuna för sin europasatsning kom i mars 2021. Investeringar på två och en halv miljard kronor och 600 nya jobb utlovades.

– En industriell revansch för Eskilstuna! jublade kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S).

+ – + – + – +

Kuslig läsning

Läs hela artikeln. Vid eldsvåda bildar metylenklorid stridsgasen fosgen, som användes i Första Världskriget.
De “klimatfrälsta” i alla partier och myndigheter låter förljugenheten styra, när det gäller att göra undantag från lagar, regler och sunt förnuft.
Nu för den onödiga batterifabriken i Skellefteå.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Grönt med 900 ton/år gift !

  1. Stefan Gustavsson, varför stöttar Sverige skurkstater som USA, GB, Israel m m? Avbryt alla kontakter med GB, Israel och USA också för de respekterar heller inte mänskliga rättigheter som bekant! Att svänga sig med floskler om skurkstater är det något du läst i MSM-fulmedia?

  2. Varför stöttar vi skurkstater som Kina, Ryssland och Iran? Avbryt all kontakt med dessa totalitära diktaturer tills de börjar respektera mänskliga rättigheter. (Vilket troligtvis aldrig kommer att ske).

  3. Det finns säkert en del andra hälsovådliga föreningar som direktimporterats från Kina att kartlägga.
    Sedan kan också de som haft liknande arbetsuppgifter som de avlidna genomgå provtagning och analys.
    Frågan är om våra anorektiska hälsomyndigheter klarar av detta.

  4. “Grön satsning i Eskilstuna – får släppa ut 900 ton förbjudet gift”
    Att MP och miljörörelsen inte reagerar visar att miljön inte betyder något utan bara klimatet.
    Klimatpartiet (KP) och klimatrörelsen är riktigare namn.

  5. Kemikalie-insp kan alltså ge särskild dispens om:

    De villkor som ska uppfyllas för att vi ska ge dispens är att ett alternativ till lösningsmedlet saknas.

    Och det saknas i detta fall tydligen!

    Men samtidigt krävs enl andra förordningar (effekter på omgivningen) miljöprövning via Mark-miljödomstolen där Länsstyrelsen och företaget och dess ombud är parter. Domstolen gav tillstånd. Överklagas det?

  6. Undantag i användningen av ämnet:

    “Trots det generella svenska förbudet får kemiska produkter som helt eller delvis består av metylenklorid överlåtas och användas yrkesmässigt vid forskning och utveckling samt i analysarbete. ”

    Alltså bara vid FoU och analys! Här pratar vi om del i tillverkningsprocesser. Tydligen ges dispanser även för färgborttagning eller snarare att förbudet inte gäller?

    https://www.kemi.se/lagar-och-regler/lagstiftningar-inom-kemikalieomradet/regler-som-endast-galler-i-sverige/nationella-begransningar-och-forbud/klorerade-losningsmedel

    Det tillkommer tydligen ett förbehåll 😀….., en s.k gummiparagraf: “Om det finns särskilda skäl får Kemikalieinspektionen bevilja dispens från förbudet att saluhålla, överlåta eller använda metylenklorid. Vi kan endast bevilja dispens i enskilda fall.”

    Intressant lagstiftning. Ni får bara använda det i följande fall men ni kan få dispans i särskilda fall…????
    Ex. Regeringen/miljödepartementet hör av sig och ber om lättnader! Det handlar ju om jordens överlevnad och Co2.

  7. Notera att våra miljödomstolar fungerar som våra vanligaste domstolar (tingsrätter t.ex). Det är upp till parterna att anföra bevis till bedömning hos vanligt folk utan expertkunskap i de lägre instanserna. Högre upp mer sakkunniga jurister som deltar i domarna. Men fortfarande är sakkunskapen hos parterna, inte hos de dömande.

    En ev skandal kring detta ämne hamnar väl om miljöpraxis om inget uppenbart fel begåtts. Allmänpraxis har dock rört sig mot en successiv reduktion som här i Kina-fallet brutits via lättnader av “praxis” mht “miljöbehovet”. Intressant perspektiv om det dessutom visar sig att anställdas död har samband!

  8. Kommer “sopa under mattan” Sverige att obducera den personal som avlidit hos NV?
    En självklarhet kan man tycka men…….

  9. Diklormetan, metylenklorid – ofta används förkortningen DCM – är en lättflyktig tung vätska med svag söt kväljande doft. Mer än 70 % av inandad diklormetan tas direkt upp av blodet och sprids i kroppen. En del bryts ned till kolmonoxid som förstör de röda blodkropparna. Diklormetan har visat sig ge cancer i lungor, lever och bukspottkörtel hos försöksdjur. Vidare har den visats vara mutagen och fosterskadande.

    Tre personer som arbetade på Northvolt i Skellefteå har inom ett halvår avlidit i hemmet. Man kan ju starkt misstänka att de andats in metylenklorid i stora doser vilket medfört att de avlidit av inre kvävning.

  10. Så var vi där igen: “Investeringar på två och en halv miljard kronor och 600 nya jobb utlovades”. Sådant brukar få kommunpampar att jubla. Det innebär en kostnad på 4167000 kr per arbetstillfälle. Dyrt, tycker jag. När det sedan svamlas om framtidsindustri, grön omställning, batterifabriker och att bli världsledande brukar de sista resterna av sunt förnuft försvinna hos beslutsfattande politiker.

    Uppenbarligen är riskerna mycket stora med den metylenklorid som används vid tillverkningen och det är minst sagt tveksamt hur det kunde godkännas. När det gäller den gröna omställningen verkar man inte behöva ta några som helt hänsyn till vare sig hälso- eller miljöaspekter. Att till varje pris solidarisera sig med elektrifieringen och den gröna omställningen har lett till att de politiker, organisationer och andra klimathotsreligiösa nu blivit de värsta miljöförstörarna av alla. De som kan något, har här som vanligt blivit överkörda.

  11. Varför sitter inte Extendion Rebellion utanför portarna fastlimmade.
    Dom tycker kanske att Co2 är en farligare gas än Metylenklorid.
    Eller så är allt tillåtet I klimatets namn.

  12. Det är bara 1,71 kilo per minut. Det kan väl inte vara så farligt?

  13. Kineserna är väl inte så dumma att de satsar på att leverera produkter till krisföretag? Den enda rimliga anledningen är att de är lovade någonting av staten …

  14. Läste bl.a att methylen binder till aminosyror (vår proteinbildning) och glukos (energi till våra celler). Rena giftet mao?

  15. Skrämmande läsning😱
    Kineserna har genomskådat och utnyttjat vår  miljölagstiftning och svaga myndighetsutövning.
    Varför reagerar inte miljörörelsen kraftfullare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *