“Charlie” Munger, 1924 – 2023, jurist och vice styrelseordförande för konglomeratet Berkshire Hathaway Inc, styrt av Warren Buffett
2024-07-13, Afv, Affärsvärlden, Christian Sandström:
Mungers aska över Norrland, Stockholm och Bryssel
Warren Buffetts högra hand, Charlie Munger, utvecklade en unik förmåga att tillämpa beteendeekonomin på sin samtid. Insikt i hur människan systematiskt avviker från rationalitet kan med fördel tillämpas på de storslagna satsningarna i Norrland, skriver Christian Sandström.
Beteendeekonomin avviker från nationalekonomins konventionella antaganden om att människor är rationella och fullt kapabla att förstå och agera i enlighet med sitt egenintresse.
Genom att istället utgå från människan som en begränsat rationell varelse som är föremål för systematiska avvikelser från det rationella blev det enklare för forskare att förklara hur spekulationsbubblor kan uppkomma.
Kahneman, Thaler, Shiller och andra forskare har genom decennier av forskning dokumenterat olika biases, det vill säga mönster i hur människor beter sig mer eller mindre irrationellt. Låt oss kort återge några av dessa:
- Övertro på sin egen förmåga (over confidence)
- Flockbeteende
- Övertro på auktoriteter (authority bias)
- Ovilja att överge etablerade idéer eller investeringar (sunk cost fallacy)
- Idéer och egenintressen förstärker varandra för att undvika kognitiv dissonans
Den som har grundläggande kunskap inom beteendeekonomi behöver bara kasta ett öga på de storslagna projekten i Norrland för att känna igen mängder av biases:
Den som beskådar de senaste årens gröna hybris i Norrland och ställer denna gröna psykos i kontrast till hur Northvolt utvecklats – eller inte utvecklats – har all anledning att bli förfärad över vad som står för dörren.
Norrland skulle verkligen välsignas av att åtminstone några gram av Charlie Mungers aska hade strötts över Boden, Skellefteå, Kiruna, Gällivare, Bryssel och Stockholm.
+ – + – + – +
by
Så här skulle länken varit enl nedan:
https://www.zerohedge.com/economics/tverberg-advanced-economies-are-headed-downfall
USA lär gå i recession vad det lider (först i efterhand får vi det bekräftat). Europa som redan är illa ute kommer med nuvarande krigshysteri visavi Ryssland drabbas extra hårt vilket också förstärks av vår undfallenhet mot USA som nu leder oss mot fördjupat handelskrig med BRICS etc. Varför vill vi skjuta oss själva i foten?
Notera att “inverted yield-curve” förr eller senare resulterar i recession (se bif graf).
https://cms.zerohedge.com/s3/files/inline-images/3-month-and-10-year-Treasury-int.jpg?itok=BQQgfNMD
Klimatpolitiken lär bli ett rejält sänke!
Carles Munger träffar verkligen huvudet på spiken när han proklamerar: “Genom att istället utgå från människan som en begränsat rationell varelse”. Jag finner denna beskrivning av människor i allmänhet och politiker i synnerhet mycket träffande. Självöverskattningen, flockbeteendet, övertron på påstådda auktoriteter, oförmågan och oviljan att tänka om ligger som en våt filt över det politiska och mediala etablissemanget. Därför får vi dras med alla dessa förnuftsvidriga och känslomässiga åsikter och beslut, som koldioxidfobi, satsningar på klodioxid- och vätgaslagring i berggrunden, monstruösa vindkraftsparker, satsningar på “grönt stål” och allehanda andra stolliga industrisatsningar som Northvolt.
Jag hoppas på att hans insikter om människans bristande rationella förmåga i beslutssituationer sprider sig, så att vi kan bli av med det förnuftsförlamade alarmistiska oket, som nu driver klimat- och energifrågorna. Lögner och lögnare brukar avslöjas med tiden och så kommer att ske även här. Tyvärr verkar det ta lång tid, men det betyder inte att vi som tror på ärlighet och förnuft skall ge upp, utan det betyder att vi behöver kämpa mer för att besegra de alarmistiska, lögnaktiga och skrämselfixerade vindflöjlar nu styr.
Bara för att klargöra: Statens ekonomi osv styrs förstås av liknande beteendemässiga drifter som det privata men förutsättningarna är helt skilda. Jmf egna pengar eller andras. Vi är nog alla överens om att det är den privata sektorn som driver utvecklingen framåt. Marxister har dock säkert en lite annorlunda syn men i botten handlar deras motiv främst om klass och “rättvisa”.
Rolf H
Nja, regelbundenheter finns t.ex i form av cykler vilket vi inom ekonomin kallar affärscykler vilka i sin tur styrs av den mänskliga naturen, dvs psykologiska och beteendemässiga egenskaper/drifter.
På kortare sikt instämmer jag dock i din (och Poppers )analys av orsakssammanhangen.
Sedan finns förstås ett antal specifika “konstanter” som stör utvecklingscyklerna där man kan nämna t.ex statliga ingripanden (jmf kapitalistiska marknader mot hårda regleringar eller planekonomi).
Ekonomi handlar som du säger om sociala interaktioner och subjektivitet. Enligt den klassiska läroboken definieras ekonomi som hushållning av knappa resurser (allokering). Den finansiella ekonomin avreglerades i den allt tröttare 70-talsekonomin från 80-talet med början från USA. Man ansåg att bristen på investeringar (tillväxt) handlade om brist på kapital. Sedan dess har det skapats ett gigantiskt överskott av kapital (skulder) som hotar framförallt statsekonomier i väst. Det privata (finans)kapitalets snabba tillväxt placeras av försiktighetsskäl i realtillgångar (fastigheter) och reservvaluta (statsobligationer).
Ekonomi tillhör den sociala världen där aktörer agerar utifrån sin subjektiva rationalitet. Därför finns, som vetenskapsfilosofen Karl Popper framhållit, inga regelbundenheter i den världen. Allt är situations- och aktörsspecifikt. Därav Poppers metod, “situational analysis”!