Flygbåtar finns med eldrift

Figur 1. Bärplansbåten “Candela” flyger fram ovan havets vågor

Jag minns en tur med “flygbåt” från Helsingborg till Köpenhamn på 70-talet. Genom att med bärplan under vattenytan lyfta båten upp i luften sparar man in den effekt som skapandet av svallvågor tar. Hastigheten kan flerdubblas. Båten såg ut som en motortorped-båt. Den både lät så och vibrerade så. Linjen blev ingen framgång.

Nytänkande med ny teknik

Stockholmsföretaget “Candela” har kombinerat flera moderna tekniker i ett nytt koncept. För stabil drift och bekväm färd krävs lika kvalificerad styrning som i ett flygplan. Man mäter och styr:

  • Höjden över ytan.
  • Lutningen i sidled, rollningen.
  • Lutningen i längsled, tippningen.

Data behandlas av en snabb dator som aktiverar bärplan och roder.

Rationell eldrift

Framdrivningen har förenklats med eldrift. Man har konstruerat en mycket kompakt motor-propellerenhet med motroterande propellrar.

Figur 2. Extremt kompakt drivenhet med elmotor och motrote-rande propellrar

Jag antar att man fått ner frontarean genom “överbelastning” av elmotorn, som alltså har mycket effektiv kylning av vattnet omkring.

Mer information finns här:

SI-enheten “candela” avser ljusstyrka och har symbolen cd.

+ – + – + – +

Ny teknik = Nya problem

Då den tillämpas i full skala, möter den nya tekniken oförutsedda problem dels för sig själv och dels för omgivningen.

De nedsänkta bärplanen kräver vatten fritt från hinder. Idag torde timmerstockar vara sällsynta, men mycket annat skräp slängs i sjöar och hav. Tunga föremål kan bryta loss ett bärplan. Ett fisknät eller en plastsäck kan lägga sig omkring drivenheten. Faran därav kommer att variera starkt i olika vatten.

De höga hastigheterna gör det svårare för fisk och sälar att hinna undan, så att de inte ska-das. Det återstår att se huruvida bestånden minskar ex.vis i Mälaren, där en linje planeras mellan Ekerö och centrala Stockholm med 11 minuters trafik. Det måste givetvis följas upp.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Flygbåtar finns med eldrift

  1. Bärplansbåtar i all ära men vad sägs om det senaste vanvettsprojektet med passagerarplan som har enorma vätgaslager under högt tryck integrerat i flygplanet i behållare ovanför passagerarna? Tydligen har “konstruktörerna” fått bidrag att utveckla detta tekniskt sett helt idiotiska projekt i den fanatiska jakten på CO2? Finns det inga i beslutande positioner som kan stoppa sådant här innan det ens poppat ur flingpaketet? Det här får eldrivna propellerplan i all sin dumhet att se ut som en “framtidsteknik” i jämförelse?

  2. Thomas P. Precis som med en snabbseglande bärplansbåt får tvärstopp de åkande att fortsätta i båtens fart med ofta svåra skador. Ett nät framför propellrarna duger knappast i 30-40 knop (56-74 km/h). Inte heller bra för de fiskar som råkar komma i vägen. Tvärstopp från den farten kan skada båten även utan timmerstockar. Vad händer med batteriet? Allmän maning till sans till sjöss oavsett motor- och båttyp.

  3. Om en sådan här båt kör på ett hinder förlorar man ett bärplan och man får ett dramatiskt stopp, men skrovet är helt så man ligger och flyter. Om en vanlig snabb motorbåt kör på motsvarande hinder får man ett hål i skrovet och båten sjunker. Jag vet vad jag skulle välja.

    Skulle fiskdöd visa sig vara ett större problem än för vanliga båtar får man sätta på ett nät framför propellrarna som trycker undan fisken.

    Risken som jag ser det är att den blir populär leksak med folk som okynnesåker i hög hastighet på olämpliga platser, som en större vattenskoter, inte regelbunden turtrafik.

  4. Detta gäller oavsett båtens drivmedel. För god funktion måste den vara lätt. Eldrift kräver stora och tunga batterier för rimlig räckvidd. Det kostar pengar, minskar lastförmåga och rubbar eller försvårar balansen. Tyst drift kräver varningsljud.

    Det möjliga är inte alltid det lämpliga. I praktiken måste nog hastigheten begränsas. Problemen ökar nog med båtens storlek. Intressant ingenjörsövning, mer realistisk än eldrivna flygplan, i alla fall. Troligen för dyrt för lönsam transport.

Comments are closed.