Maersk: Container brinner

Figur 1. Brand i container på Maersk “Frankfurt” utanför Indien den 19 juli, Indian Coast Guard

2024-07-21, World cargo News:

Fire breaks out on Maersk container ship, one crew member missing

(Brand bryter ut på Maersk container fartyg, en i besättningen saknas)

Figur 2. Indiens kustbevakning bekämpar elden

+ – + – + – +

Orsaken inte fastställd

Det är givetvis för tidigt att nu säga vad som orsakat branden. Men misstanken att det är batterier av någon sort ligger nära till hands.

Det måste vara nervpåfrestande för kaptenerna på container-fartyg att inte veta vad alla containers innehåller.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Maersk: Container brinner

  1. PW

    Om du nu menar allvar bakom din senaste kommentar om orsaken till Alarmismen borde det väl finnas fler av dina gelikar som isf dämpar alarmismen och dess skuld till pågående ekonomisk harakiri? För att citera FDR: ” The only thing we have to fear is fear itself”. Citat som JFK senare också använde. Detta i motsats till sådana som Bush Jr: ” You are either with us or against us”. Vilket passar bäst på alarmismen? Och dess resultat?

    Bra att du ivf erkänner att msm helt saknar kunskap om forskningen och pågående klimatriskers bevisade orsakssammanhang liksom att det inte existerar någon klimatkris idag eller att en sådan skulle vara orsakad av människan. Om koldioxiden och människan har viss del i en uppvärmning borde det väl ligga i allas intresse att vi främst inriktar oss mot att anpassa våra samhällen till en fortsatt varmare värld? För det behöver vi knappast en global regering eller ett FN som bestämmer åtgärder då riskerna främst blir lokala (översvämningar t.ex).
    När det gäller tidshorisonten för åtgärder måste de betraktas som långsiktiga vilket då ger utrymme för sansade ekonomiska beslut.

    Läs gärna på KU om “Operationen lyckades men patienten dog” från 21 juli och fundera lite kring t.ex vad Net Zero ger för resultateffekter. Vilka får betala mest?

  2. #Petter Wulff

    Ibland händer det att något bra förslag kommer fram från ett parti man normalt ogillar. Isabella Löfins fiskeripoliik kan jag instämma i. Ett annat exempel Västerpartiets förslag att anamma den s.k. Benkenmodellen för att få lägre elpriser hos oss i Sydsverige. Annars kan jag inte finna något gott hos dessa partier som mest av alla hyllar klimatalarmismen. Miljöpartiets fiskeri politik har inte alltid varit populär bland yrkesfiskarna. En hamnkapten vid en skånsk fiskehamn berättade att (Åsa Domeij, tror jag) var nära att bli kastad i havet av uppretade fiskare när hon besökte hamnen för kanske 20 år sedan. De skånska yrkesfiskarna är lika ilskna på förd fiskeripolitik som sina kollegor på ostkusten och har samma problem.

    Beträffande FN och IPCC, så saknar jag totalt förtroende för dessa. Jag menar att dessa organisationer är djupt korrumperade och styrs helt av mutkolvar, som låter sig bestickas av världens värsta rovkapitalister.

  3. Thorleif: Oro + glömda forskningsresultat = alarmism. Dvs. det är nog så, att den oro som finns för klimatutvecklingen blir ”alarmism” för den som är tillräckligt okunnig eller ointresserad av klimatforskningens slutsatser.

  4. När samhällen blir rikare föds färre barn. Hade t.ex Anders Wijkman verkligen jobbat för tredje världen under sin tid på Röda Korset hade antalet födda barn i t.ex Afrika varit väsentligt lägre idag? Ingen kan förneka att vi i väst främst arbetat för våra egna intressen i nämnda länder. Resten är marginalförbättringar och inte med utgångspunkten att fattiga länder (med naturresurser) ska hjälpas till riktig självhjälp och på egna villkor. T.ex riktig demokrati?

    Ex Sydkorea blev USAs bundsförvant och blev rekordsnabbt en extremt rik och framgångsrik nation. Nativitet: idag 0,3 barn per kvinna! Detta utgör ett stort hot mot landets framtida ekonomiska tillväxt. Så mycket för överbefolkning. Japan går mot än ännu värre framtid sett ur tillväxtperspektiv.

    Det är i BRICS etc som tillväxten finns. Ett matematiskt faktum som vi nu under USAs ledning ska kriga mot……

  5. Koldioxid-alarmismen = Teknokrati

    som bottnar i politisk världskontroll (t.ex Rom-klubben som inkluderar industrialister, oligarkier och filosofer) utgående från ekonomiska hänsynstaganden som produktivitet och marginaltänkande (lönsamhet). Från början överbefolkning och resursfrågor och när världen ändå “räckte till” behövdes ett nytt hot; Människan; och koldioxiden blev instrumentet. Allt detta går att läsa sig till. Svart på vitt.

  6. Monopol handlar även om politik och om politiken främst bestäms av kapitalstarka intressen får vi en accelererande destruktiv miljö (för flertalet) som kallas fascism (motsatsen kallas ibland kommunism) .

    Som väntat har i USA (försvagad hegemonisk makt) nu Biden övertalats av kapitalet att stiga undan. Bakom draperierna har allas vår värsta nykonservativa krigshetsare H Clinton förberett sig på det första kvinnliga presidentskapet i USAs historia. Det passar utmärkt för aldrig tidigare har västvärlden haft så många kvinnliga krigshetsare i politisk maktposition som idag. Lite märkligt mht utsagorna om kvinnans roll för fred och stabilitet ifråga om könsutjämnad makt i politik och samhälle! Ska inte räkna upp dem……

  7. Christian H: Din syn på fiskeripolitiken har jag inga invändningar mot. En av dem som gjort mest för att styra om EUs fiskeripolitik är för övrigt Isabella Lövin, som också varit svensk klimatminister.

    Din syn på stora bolag kan ha vissa poänger. Men beträffande klimatforskningen blir det tämligen obegripligt, hur man ska få underlag att agera på utan en instans som sammanställer och värderar gjorda observationer och analyser. Fast för den som vill leva på förhoppningen att allt är ok med klimatet blir IPCC ett problem.

  8. Christian H

    Tack för dina synpunkter för vilka jag alla delar. Kapitalismens största synder handlar om monopolet, slaveriet och miljöförstöringen och i den ordningen. Kommunismen visar att maktcentralisering bara gör sakerna än sämre. Därför är nuvarande centraliseringstendenser av ondo. Men jag förnekar inte att vissa frågor absolut kräver samarbete på en högre nivå. MEN detta kräver att beslut om människors livsvillkor utgår från lokal förankring och att centraliserade beslut därför utgår från decentraliserade beslut vilka sedan kan (måste) jämkas. Alltså vilar det ett mycket stort ansvar på våra folkvalda och att dessa inte faller undan för lätt för t.ex kapitalstarka intressen. Folkvalda representanter som tappar närvaron av det lokala samhället eller folkmyllan om du så vill riskerar att hamna under t.ex teknokratins våld. Inte minst om de saknar god grundutbildning och sunt förnuft (= korruptionsoffer). Den avgörande skillnaden mellan oss och våra folkvalda handlar om integritet då de flesta av oss drivs av egenintresse. Vi lever just nu i slutet av en ekonomisk cykel där egenintresset är satt på piedestal. Nota bene!

  9. #Thorleif, fortsättning

    Ett annat problem är den katastrofala fiskeripolitiken, som totalt nonchalerar vad yrkesfiskarna på de mindre båtarna anser och enbart lyssnar till vad ägarna av de allra störst fiskefartygen vill. Jag har haft flera yrkesfiskare i min släkt och de har alla sedan 80-talet hela tiden påtalat vad som är bekymrar dem mest.

    För det första är det de större fiskefartygens rovfiske med finmaskiga nät som tar all fisk, så att rovfiskarna svälter. I ett enda tråldrag kan de få upp mer fisk än en traditionell kustfiskare får under sin livstid. Det påverkar självfallet fisket av alla arter mycket negativt och omintetgör en yrkeskårs existens.

    För det andra är det de enorma skarvkoloniernas, med tusentals skarvar, som i genomsnitt äter ett kg fisk per dag. Deras träck tar dessutom död på all växlighet där de häckar.

    För det tredje har vi den kraftigt växande sälstammen, där sälarna förutom att äta 10 kg fisk om dagen, även förstör fiskeredskapen. Dessutom är det skandalöst att 90% av det som fiskas upp i Östersjön används som djurfoder och inte till nyttig mat.

    Då jag besökt ett flertal fiskehamnar har jag kunnat konstatera att alla yrkesfiskare jag talat med delar den oro jag beskrivit ovan.

  10. #Thorleif

    “Och snart bara 3 kontinentala hamnbolag för driften. Vem bestämmer då?”
    Där har vi våra största problem i ett nötskal. Ett fåtal bolag som skall bestämma allt.

    Några få stora mediabolag vill bestämma allt som skall tryckas, allt som får diskuteras och allt vad vi ska tycka. Ett fåtal stora läkemedelsbolag vill bestämma vilken forskning som skall tillåtas, vilka mediciner som skall tillåtas, vilka vacciner vi skall tvingas ta, vad WHO skall verka för och hur de ska få total dominans över alla nationella beslut. Ett fåtal stora organisationer som FN och EU vill också ha absolut kontroll över lagstiftningen i de olika länderna, som skall tvingas till underkastelse. Ekonomiska frågor och framtidsfrågor vill de att WEF skall kontrollera totalt. Klimatpolitiken vill de att WHO och IPCC diktatoriskt skall besluta om. Det finns säkert många andra områden där fåtalets diktatoriska ambitioner råder.

  11. Litiumjonbatterier kan drabbas av termisk rusning inuti batteriet. Konstruktionsfel, dammpartiklar eller skador kan orsaka kortslutning. Plus- och minuspolen är normalt åtskilda från varandra genom en separator, vilket är en tunn plastfolie. Det kan uppstå sprickor i plastfolien som kan orsaka kortslutning och efterföljande värmeutveckling, termisk rusning. Det otäcka är att små batteriskador inte brukar orsaka någon brand till att börja med, utan det kan dröja åtskilliga timmar innan brand uppstår. Om en elbil är inblandad i en trafikolycka kan det dröja 72 timmar eller ännu längre tid innan batteriet fattar eld. Man måste därför invänta den här tiden för att vara på den säkra sidan. Detta gäller faktiskt även andra typer av skador, till exempel om man tappar mobiltelefonen på golvet.

  12. Thomas P visar återigen sin okunnighet denna gång om batterier men inget annat var att vänta? Denna verklighetsflykt som klimatalarmister gjort till en hysterisk massrörelse bland icke pålästa kommer framtida historiker att förbryllat analysera…

  13. Litiumbatterier kan faktiskt självantända utan att vara inkopplade eller under laddning. Åtminstone ett fraktflygplan har störtat efter att ett batteri i lastrummet började att spontant brinna, varefter branden spred sig till de andra batterierna, och annat, i lastrummet. Bränder i litiumbatterier är nästan omöjliga att släcka.

  14. @Thomas P
    Det var inte tolkat som ironi och var har Sture lagt skulden på batterier så som du skriver.
    Det var en misstanke, vilket ligger väldigt nära till hands då dessa litiumbatterier är tickande bomber.

    Du verkar inte ha köpt litiumbatterier, de kommer laddade. I alla fall de jag har köpt i obruten förpackning. Om jag minns rätt så skadas dessutom litiumbatterier och kan växla polaritet om de lämnas oladdade en längre tid. Vilket en transport via fartyg gör.

  15. Klimatkris, om det inte var uppenbart för dig var jag ironisk. Sture skyllde på batterier helt utan belägg och då klämde jag i med vindkraftverk precis lika mycket utan belägg det men det andra av Stures hatobjekt.

    Batterier kan antändas när de laddas eller vid fysisk skada, ingendera borde kunna inträffa i en container där de antagligen inte ens är laddade.Sen går ju utvecklingen mot batterier som inte har samma brandrisk.

  16. Sjöfarten har av tradition mycket svårt att komma överens (IMO till trots). Så länge utflaggning och andra skattesärregler finns konkurrerar rederier om last och hamnar om rederier. Och snart bara 3 kontinentala hamnbolag för driften. Vem bestämmer då?

    Fisket en gren på samma träd.

    Eget vatten eller allas!

    Ta bara Östersjöns miljökatastrof. Snart ingen fisk kvar o ivf ingen ätbar.

  17. @Thomas P
    Vet du något som ingen annan verkar veta just nu. Det står att orsaken är okänd.
    Du kan även få svara på om vindkraftverk är kända för att självantända, vilket vissa typer av batterier är kända för. Så jag håller med om man kan misstänka batterier.

    Kan dock relatera till en händelse som jag personligen klarade mig ifrån, då jag hade mönstrat av det fartyget en tid innan. Det var en trailer som tog eld och var placerad på väderdäck vilket är ett område som är utsatt för väder och vind. Detta upptäcktes först när elden spred sig genom stålplåtar och ned till maskinrummet. De hade CO2 för att bekämpa branden men det var så varmt att det tog sig igen, vilket gjorde att skeppet sänktes. Orsaken var att ägaren av trailern inte ville betala för väderskyddat läge och ljög om innehållet. Det visade sig vara ämnen som inte tålda fukt och reaktionen blev som termit.
    Detta är ett stort problem även idag och inte bara på 90-talet, eftersom du bara har ett lastmanifest som anger vad lasten består av. Huruvida det stämmer vet du inte, ej heller om lasten är surrad som den ska.

  18. Är du helt säker på att det inte är ett vindkraftverk?

Comments are closed.