Även GM bromsar elbilar !

Buick concept för Electra elbil år 2022, då med förväntan om egen fabrik

+ – + – + – +

2024-07-23, WSJ, Wall Street Journal, Christopher Otts:

GM Delays EV Projects in Latest Industry Pullback

(GM skjuter upp elbilsprojekt i bilindustrins senaste inbromsning)

Stark efterfrågan och gynnsamma priser på bensindrivna pick-up trucks och stadsjeepar får biltillverkaren att höja vinstutsikterna.

GM förväntar sig en justerad inkomst före skatt för helåret på 13 till 15 miljarder dollar, upp från en tidigare prognos.

Koncernen avser att försena planerna för en ny modell av Buick elbil och skjuta upp öpp-nandet av en fabrik för eldrivna lastbilar, den senaste neddragningen av biltillverkare som tidigare hårt drivit på utvecklingen till batteridrivna bilar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Även GM bromsar elbilar !

  1. I varma länder går det åt energi för kyla batteriet och i kalla länder går det åt energi för att värma batteriet. Således passar elbilar dåligt oavsett yttertemperatur.

  2. Enligt en undersökning så minskar räckvidden drastiskt på en elbil i motorvägsfart! Den minskade i vissa fall med närmare 30% och detta under sommartemperaturer? Undrar hur det skulle se ut en svensk vinter med snö och minusgrader? Halva sträckan kan man nog gissa att man kommer utan ny laddning, om ens det! Elbilar ska tydligen bara köras långsamt i varma länder, alltså inget för Sverige!

  3. Karl Erik R. Det tycks som om allt fler är barn allt längre. Det märks på hur de skriver, talar och beter sig. Brist på (ut)bildning och (upp)fostran, som ju kan kränka de små liven.

  4. Benny

    Olof Palme sa “Politik är att vilja”. Det har många politiker anammat. Man tror att bara man “vill” tillräckligt så är allt genomförbart. Sen missar man i bedömningen över vad konsekvenserna för befolkningen blir och om det ens går att genomföra till rimlig kostnad.

    Tidigare var det mest bara politiker och små barn som trodde att det räckte med stark vilja för att uppnå det man ville. Nu verkar det som om det har spridit sig till allt större grupper i samhället. Fler och fler drömmer om någon typ av samhälle och tekniska lösningar som ligger långt ifrån de bästa och mest optimala lösningarna. Tyvärr är det nog bara en eller flera krascher som kan få dem att nyktra till.

  5. Verkligheten kommer alltid i fatt politiserade stolleprojekt som elbilar? Att sjösätta och tvinga bilföretagen att tillverka en ofärdig produkt är bara dumt och om man samtidigt vet att de i Kina kan tillverka samma ofärdiga produkt mycket billigare så är man de facto dum i huvudet! Men politiker är i varken kända för sin intelligens eller förmåga till konsekvensanalys, vilket man ser bevis för på dagligen, så är det inte förvånande.

  6. De historielösa försöker än en gång pröva det som redan är prövat och då befanns inte duga. Exempelvis att använda sol och vind för att producera el och att driva bilar med elmotorer och batterier.
    Allt det prövades faktiskt kring sekelskiftet 1900. Prövades och befanns vara för opålitligt och för dyrt.
    Visserligen har elbilarna blivit bättre sedan dess, men det har också bilar med förbränningsmotorer. Fortfarande är de bättre än elbilar i de flesta avseenden.

  7. Det enda batteri som skall sitta i en bil är ett 12 volts startbatteri

  8. Thomas P. Elbilar BLIR INTE dyra. De ÄR dyra Med tullar blir även billiga kinesiska elbilar dyra. KIna kan tillverka dem billigare med kolkraft. Och kanske även subventionera dem.

  9. Thomas P anser tydligen att import från Kina inte ska ha höga strafftullar. Thomas P inser därmed inte att dessa tullar skyddar inhemsk europeisk produktion, industri och
    arbetstillfällen.

  10. @Thomas P
    Det finns anledningar till att Kinas elbilar är billiga. Dels vidriga arbetsvillkor samt låga löner men också typ av slavarbete. De äger runt 80% av de gruvor som behövs för att få fram material och kan subventionera sin egen produktion genom att sälja resten dyrt till övriga världens industrier.
    Kvalitén kan även den diskuteras, så som japans bilindustri var i början.

    Jag antar att du anser för klimatets skull så ska vi acceptera att Kina kör sitt egna spår och att vi i väst ska bara hålla tyst och finna oss i att bli urfattiga.

    Du har dock glömt att svara på min fråga som jag ställde i annan tråd, om Kinas CO2-utsläpp skiljer sig från övriga världens CO2-utsläpp.
    Om inte, varför behöver då Kina inte sänka sina utsläpp och behandlas på samma sätt som bland annat Europa behöver göra.

    Det är ni som envisas med att CO2 är farlig och att halten måste minska. Se då till att tvinga Kina till att minska till samma nivåer som EU med samma tidsplan. Indien som också släpper ut mycket kan få några år till på sig men samma nivåer ska gälla här.

  11. Kul att”billiga elbilar” från Kina anses bra för klimatet när de tillverkas av billig koldriven energi.
    Så billiga fossila bränslen slår ut förnybar dyr produktion i västvärlden.

    Endast en alarmist kan tycka det är bra

  12. Klimatkris, det är klart elbilar blir dyra om man inför skyhöga strafftullar på import från Kina som kan tillverka dem billigt.

  13. @ThomasP
    Det kan inte vara så dumt att de som ska köpa har insett nackdelarna med elbil.
    Bland annat högt inköpspris och lågt andrahandsvärde, tar lång tid att tanka och måste bärgas om slut på bränsle, hög vikt men låg lastvikt som kräver dyra däck samt outbyggd infrastruktur för eltankningsstationer och dålig elanslutning vid hemmet.

    Dessa nackdelar finns inte på motsvarande fossilbränslefordon. Vilka givetvis har sina för- och nackdelar.

    Köparna väljer helt enkelt det som har bäst fördelar och det verkar inte vara elfordon just nu. Ta bort alla subventioner så kommer ingen utom de mest fanatiska att köpa ett elfordon.

  14. USA:s president Joe Biden bjöd in biltillverkare till ett möte om elbilar. Tesla var dock inte inbjudna. Under en tid tillverkade Tesla 300.000 elbilar medan GM tillverkade 26 under samma tid. Joe Biden sade att GM ledde elbilsrevolutionen.

  15. Etablissemanget slår tillbaka. Här skall inte komma något nytt och hota, vi kör på ända in i kaklet.

  16. Verkligheten kommer ikapp – som alltid, förr eller senare!

Comments are closed.