Figur 1. Elanvändningen har i stort sett varit konstant i 30 år enligt Ekonomifakta
2024-07-26, NMI, Näringslivets Medieinstitut, Svenolof Karlsson:
Utebliven ökning av elanvändning underbevakad
Elanvändningen i Sverige står inför en aldrig tidigare skådat ökning, enligt mängder av medierapporter under de senaste 4-5 åren. En fördubbling av elanvändningen är vad Sverige måste förbereda sig för, kopplat till den gröna omställningen, och det beskrivs vara mycket bråttom att få upp elproduktionen, korta ner tillståndsprocesserna, med mera.
Ett planeringsmål för elanvändningen på 300 TWh år 2045 lanserades av energiminister Ebba Busch i våras. Miljöpartiets Daniel Helldén gick ut med ett ännu tuffare planerings-mål, 100 nya TWh redan till år 2030.
Startskottet för de våldsamt ökande framtidsprognoserna gavs med Hybrit, LKAB:s SSAB:s och Vattenfalls initiativ för framställning av grönt stål, första gången presenterat 2016. Ett initiativ vilket som bekant följts av ett stort antal andra svenska projekt som syftar till utsläppsfria och elkrävande industriprocesser.
Figur 2. Den månadsvisa elkonsumtionen det första halvåret 2024 och jämförande kurvor för åren 2017-2023, Martin Olsson
Någon uppåtgående trend går inte att skönja. Den relativt höga elanvändningen i januari 2024 förklaras med att månaden i hela landet var ovanligt kall och därmed mycket elkrä-vande. För februari månad bör beaktas att den genom skottåret innehöll ett extradygn, vilket höjde totalsiffran med ungefär 3,5 procent, närmare 500 GWh.
Sett till frågornas dignitet, för det svenska näringslivet, för skattebetalarna och den svenska politiken, är temat faktisk elanvändning hursomhelst underbevakat.
En intressant referens kan vara tidigare framtidsprognoser om Sveriges elanvändning. År 1967 trodde den statliga Energikommittén att elanvändningen år 2000 skulle hamna mellan 350 och 500 TWh. Kraftindustrin, inklusive Vattenfall, anslöt sig till den högre prognosen då man trodde starkt på ökad elvärme. Utfallet blev i själva verket bara 147 TWh.
Fem år efter Energikommittén kom den dåvarande Centrala Driftledningens prognos: 250 TWh skulle förbrukas 1990. I verkligheten hamnade elanvändningen på drygt 140 TWh.
+ – + – + – +
Stolleprojekten blir aldrig verklighet
Vi som insett att “klimatkrisen” med kamp mot koldioxid är en bluff eller ett historiskt bedrägeri, förstår att de “gröna” jättesatsningarna aldrig kommer att bli utförda. Därmed faller behovet att drastiskt öka kapaciteten att producera el. Vi har redan nästan tillräckligt av “planerbar” el och dessutom nästan lika mycket av “väder-el”. Vi behöver bara ett par reaktorer i Skåne för att ersätta de nedlagda.
+ – + – + – +
by
Den “gröna” omställningen och de “gröna” projekten kommer helt aldrig att bli av. De fungerar inte. Ibland har de naturlagarna emot sig, och om de inte har det, så har de i alla fall ekonomin emot sig. Och kanske verklighet och teknik. Exempelvis Hybrit kan inte få ihop tillräckligt med råvara, arbetskraft, el och kunder.
De “gröna” projekten kommer att slösa bort väldigt mycket pengar innan de slutligen läggs ned. Tyvärr kommer mycket av dessa pengar att vara skattemedel, som alltså slösas bort till ingen nytta.
Förfallet i det svenska samhället kan inte tydligare illustreras av att destruktiva och totalt oansvariga typer som Daniel Helldén ges utrymme i politiken.
Utvecklingen stapplar sig fram.
Personal hos batteritillverkaren Northvolt i Skellefteå ska ha fått hantera giftigt avfall utan skyddsutrustning. Dessutom ska vissa maskiner ha varit strömförande och chefer försökt stoppa utrymningar vid brand, uppges det för tidningen Dagens Arbete.
https://www.nyteknik.se/industri/northvoltanstallda-hanterade-giftigt-avfall-utan-skyddsutrustning/4277505
Starten för tillverkningen av järnsvamp i Malmberget kan dröja ytterligare – efter att redan försenats, uppger Dagens industri.
https://www.nyteknik.se/industri/hybritprojektet-i-gallivare-riskerar-forsening-lkab-far-vanta-pa-miljoprovning/4277645
Planerna på ett stort vätgaslager slopas i Hybrits nästa steg, 20-miljarderssatsningen på fossilfri järnsvamp i Gällivare. Det betyder att vätgasproduktion måste pågå kontinuerligt, dygnet runt.
https://www.nyteknik.se/industri/darfor-blir-det-inget-vatgaslager-i-nasta-hybrit-satsning/4263762