Den kinesiska draken vill erövra även marknaden för bensin- och dieselbilar, clio
2024-07-26, Dagens PS, Torbjörn Karlgren:
Nu satsar Kina på bensindrivna bilar
Kina gör sin största satsning någonsin på konsumtion. I rekordpaketet ingår stora subventioner för köp av bensin- och dieseldrivna bilar.
Kina tillkännager nu sina mest omfattande åtgärder sedan pandemin för att få fart på den svaga konsumtionen i landet.
Det handlar om att få kineserna att investera i bilar, energilösningar och annat som ska få fart på ekonomin.
Mer uppseendeväckande – ett år när kinesiska eldrivna fordon är i centrum för världens intresse och hotas av skyhöga tullar i USA och Europa – är att Kina fördubblar subventionerna för att köpa bensin- och dieseldrivna fordon, till motsvarande 22 500 kronor per bil.
+ – + – + – +
by
Helt klart måste den halva av Kinas befolkning som inte varit med i konsumtionsökningen börja få bättre löner och köpkraft så att den inhemska efterfrågan ökar och exportberoendet minskar! Kinas ledning håller på konstlad väg ner värdet på sin valuta och det bara för att hålla utrikeshandeln på en hög nivå. Och nu håller Kina på att exportera jobben utomlands i stället för att agera så att alla i Kina får högre standard och jag tror det beror på att man är rädda för galopperande inflation i Peking?
Helt i sin ordning och förväntat. Kina’s exempellösa snabba framgångar har byggt på arbetskrafts-arbitraget från höglöne-samhället i väst. Merkantilism, dvs exportinriktad tillväxt som genererat inkomster för snabb investeringstillväxt har lett de ekonomiska framgångarna. Sedan ca 2008-12 har tillväxten bromsat in pga bl.a den globala finanskrisen. Fortsatt lågränte-efterfrågan från väst har även kunnat hålla den kinesiska ekonomin under armarna tills det syntetiska viruset C-19 2020. Alla ekonomer med lite självrespekt har länge insett att Kina sedan ganska länge måste öka konsumtionen för att ställa om från tidigare investeringsledda ekonomi. Beroendet av export till väst finns fortfarande men USAs hållning gör kravet på konsumtions-ledd stimulans extra viktigt. Så någon koldioxid-begränsning från 2030 känns ännu mindre aktuell idag just pga den geopolitiska situationen. IPCC m.fl kommer förstås att kritisera Kina men jag ser tydliga tecken på att Kina vill skapa parallella institut inom Bric’s sfären för att mer öka samarbetet på multipolär basis med de länder som motsvarar 7/8-delar av jordens befolkning.
EUROPA den största förloraren som det ser ut nu.