Bolaget “Markbygden ETT” har 179 vindkraftverk i skogarna väster om Piteå
+ – + – + – +
2024-07-30, Afv, Affärsvärlden, Christian Sandström, Christian Steinbeck:
Ny miljardförlust för Kinaägda Markbygden Ett
Konkursmässiga Markbygden Ett gjorde en ny miljardförlust i fjol. Totalt har nu Europas största vindkraftsanläggning förlorat 3,7 miljarder kronor sedan start. Förlustmarginalen för åren 2017–2023 uppgår till minus 193%, skriver Christian Sandström och Christian Steinbeck.
Vindkraftens flaggskepp
Markbygden Ett var tidigare ett flaggskepp för svensk vindkraft. När arbetet påbörjades utanför Piteå i september 2009 var dåvarande näringsminister Maud Olofsson (C) på plats och skålade i champagne. Affärsvärlden har tidigare avslöjat att över två miljarder av Markbygdens skulder riskerar att stjälpas över på Europas skattebetalare då Europeiska investeringsbanken (EIB) står för detta belopp.
Får Markbygden en granne?
Tecknen på att det inte är så lönsamt att producera el ingen använder hindrar inte aktörer som till exempel statliga Vattenfall att vilja anlägga en dubbelt så stor vindkrafts-anläggning bredvid Markbygden. Den ska ha 373 vindkraftverk med 295 meters höjd.
+ – + – + – +
by
Några enstaka vindkraftverk kunde nog ge intäkter som är större än kostnaderna och därmed ge vinst.
Hundratals och tusentals vindkraftverk, däremot, ser till att intäkterna blir låga och aldrig kan täcka kostnaderna. När det blåser ordentligt, blir det ju överskott på el och vindkraftsägarna måste sänka priserna för att alls bli av med sin produkt.
JonasR
Elcertifikat delas inte längre ut. VKV som tas i drift efter 2021 får inte elcertifikat. Äldre verk fortsätter att få certifikat till 2035, om de fortfarande är i drift.
Markbygden 1 är ett praktexempel på en koloss på lerfötter.
I den bif. artikeln ser man hur det kinesiska ägarföretaget bundit ris på sin egen rygg genom att med dollartecken i ögonen och ett fantasifullt sinne över den vinst man trott sig kunna få, tecknat ett elavtal på 19 år med Hydro Energi som redan gått back över en halv miljard, till det skall läggas de 6 miljarder som dom redan är skyldiga.
Nu är det ju så att det kinesiska företaget genom konster och knep sett till att göra sig okontaktbar, så när konkursen kommer, bli det skattebetalarna som får stå för notan.
Kan tillägga att en annan vindkraftpark, som jag inte i nuläget kommer ihåg namnet på, är färdigbyggd men står stilla utan att producera en enda KW för att det saknas pengar att driftsätta densamma.
https://www.di.se/nyheter/stor-vindkraftspark-i-kris-ansoker-om-rekonstruktion/
Vattenfall som tidigt investerade i vindkraft redovisar positiva siffror fram till 2022 när jag senast kollade flera års siffror. Nedskrivningar kopplade till det stora projektet utanför UK oaktat 2022/23. De kraftigt höjda priserna för vindkraften inkl turbiner från 2023 drabbar förstås återanskaffningsvärdena mht de kortare livslängderna jmf med de som initialt kalkylerats från typ 2010.
Elpriserna måste stabiliseras på en högre nivå men fortsatt högt utbud av ny vindkrafts-effekt talar inte för det. 1:a generationens verk står nu inför byte till nya med högre effektivitet vilket talar för att även plattformar behöver byggas ut för betydligt högre torn t.ex. Kommer ens mindre vindkrafts-föreningar att överleva?
Pw
Kan du visa dom uppgifterna för oss andra.
JonasR (forts)
Jag förutsätter att både bidrag och garantilån gått till samma bolag som “byggt” och drivit elproduktionen. Inte heller några inkomst-provisioner till ägaranknutna bolag. Ett tänkbart problem med att banklån är solvens-garanterade av skattebetalarna är förstås att det finns en liten risk att banken inte gör sin löpande due diligence! I Markbygden ETT finns heller inga anställda om jag minns rätt? Då återstår att köpa dessa tjänster externt, t.ex av utländska bolag eller av rent av egenkontrollerade bolag. Att dela upp (kärn)verksamheten i flera bolag är ett sätt att möjliggöra riskdelning men återigen, fordringsägare som banker och garantigivare måste i regel vara med och godkänna.
JonasR
Jag är inte insatt i branschens ev “knep”. Men man måste läsa årsredovisningarna till att börja med och helst se om de avviker på något sätt inkl mot konkurrenterna. Det har inte jag gjort.
Är man ute efter att överföra tillgångar till underpris från ett bolag kan det göras på flera sätt. Tillåtna som otillåtna lite beroende på ägarförhållandena. I de tänkta bolagsfallen redovisar dessa i allmänhet ackumulerade förluster samtidigt som de erhållit subventionerade lån och bidrag. Har man inga vinster kan inget utdelas. Man har sannolikt inget att sälja (utöver el eller enstaka kraftverk) som inte redan är pantsatta för lån men däremot köpa/hyra och då till överpris (t.ex ränta å internlån och konsultarvoden etc till ägare).
Skalbolags-affärer är ett välkänt affärs-upplägg för att överföra värden inkl olika skatte-upplägg. Men som sagt….man måste börja leta i hur resultat- och olika balansposter utvecklats över tiden. Koncern-interna affärer över nationsgränserna är annars typiska sätt att flytta värden men lagstiftningen är oftast tydlig ( i väst).
Kan det vara så att de “aktuella” 107 TwH i önskad/planerad vindkraft-kapacitet tillhörande “SE4” kan tänkas produceras för kontinenten? Vill tyskarna ersätta delar av sitt nuvarande brunkols-beroende med bl.a svensk vind? Nya exportledningar i SE4? Hur annars förbruka dryga 100 TwH i södra Sverige?
Är ganska okunnig inom ekonomi, men funderar …
Min bild är så här: Om man vill bygga en vindpark så får man kreditgarantier från EU (EIB) eller från Svenska staten (= skattebetalarna).
När man har en kreditgaranti så kan man låna pengar till byggnationen. Sen får man elcertifikat (från staten) som man kan sälja. Det ger ett positivt kassaflöde, som man kan plocka ut som ägare.
När elcertifikaten tar slut efter 15 år gör man konkurs.
Vore mycket lärorikt om någon ekonomiskt kunnig kunde bekräfta/förkasta min tankar.
Om jag har rätt så blir vi blåsta (..lite vitsigt) på massor med skattepengar.
Fullständigt vansinnigt med dessa vindsnurror. Vi behöver stabil elkraft dygnet runt, året runt. Inte intermittent el från vindsnurror som bara råkar snurra då det behagar blåsa, dessutom är de synnerligen skadliga för miljön, fåglar, fladdermöss, insekter och hälsan.
Lasse P. Eftersom grönvänstern till varje pris vill slippa kärnkraft och energi från kol, gas och olja under marken, är inget pris för högt för att gynna vindkraft som tänkt ersättning. Så länge det inte är deras egna pengar, vill säga. Men det är det på väg att bli med inledd och växande energikris. Après nous, le déluge = efter oss syndafallet. Föga ärorikt!
https://www.affarsvarlden.se/kronika/vindkraften-konkurrerar-sonder-sig-sjalv
PW:
All grön verksamhet kan bli lönsamt. Det gäller bara att bidragen är tillräckligt stora.
Just nu är det extra stora bidrag till solpaneler
@Petter Wulff
Har du kollat att uppgifterna stämmer? Samt är det med eller utan subventioner & elcertifikat som gör att det möjligen går med vinst.
Vet att det var skriverier om ägaren till ETC att han hade en typ av pyramidspelsliknande upplägg till något. Du var alltså tvungen att satsa pengar för att få vara med, när du sedan ville avsluta så var det nästan omöjligt att få tillbaka en krona trots löfte om motsatsen.
Så du får ursäkta, allt som skrivs om ETC-sfären tas med båtlaster med salt.
Det finns uppgifter om att vindkraften är lönsam (etcel.se). Men det är kanske för obekväm information?
“Climate mania” kommer det att stå i historieböckerna
Alla reklamkanaler vevar på med vattenfalls reklam om att vi hamnat i en ohållbart beroende av fossil energi vilket vattenfall lovar motverka om vi tecknar avtal med just vattenfall. De tillräckligt uppskrämda nappar på erbjudandet.
Jo, olja är motorn för värdens välstånd, 85% av all energi som förbrukas kommer från olja. Och vad kan vattenfall göra åt det?
Nu är ju inte olja som hämtas upp från stora djup inte fossil, utan en del av kolets kretslopp.
Fossil energi är bevarad solenergi som är till stor del outnyttjad och teoretisk ändlig. Går att förbränna och ger mycket energi, sot, svavel. Med filter går mycket av föroreningarna att ta bort, resten hamnar i atmosfären och är en partikel som vattenångan kan kondensera mot och skapa en vattendroppe som när den faller ner tar med sig föroreningen till marken. Atmosfären tvättas ren. Koldioxiden ökar vilket gynnar växtligheten och därigenom allt liv på planeten. Jorden kan lätt ha dubbelt så mycket co2 vilket inte påverkar temperaturen.
När den 5:e generationens kärnkraft är utbyggd har vi energi nog i tusentals år utan behöva bryta ny uran.
17% av elenergibehovet kan täckas av vindkraft men det är max. En utbyggnad utöver detta innebär kannibalism och ett saboterat elnät. Låt er inte luras av Energimyndigheten. Myndigheten har en dold agenda att verka mot kärnkraft.
Man bara häpnar över galenskapen med vindsnurror snart överallt och den miljöförstörelse som skapas för väldigt lite energi i slutändan! Frågan är ju när folk ska vakna till i städerna som slipper se eländet och konsekvenserna av alla vindsnurror? Men det är väl en medveten strategi, syns det inte finns det inte!
Har helt missat att skattebetalarna via EIB står för lån till bolaget. Bidragen från oss förstås redan förbrukade. Ska bli intressant och få ett marknadsmässigt restvärde på kraftverken liksom vilka som förvärvar dem.
EIB s fordran torde ivf prioriteras visavi norrmännens.