Dagens VKV är enorma maskiner med enorma fundament, Afv
2024-07-29, Afv, Affärsvärlden, Christian Sandström:
Noll nya investeringsbeslut i vindkraftverk senaste kvartalet
Det fattades noll investeringsbeslut om ny vindkraft i senaste kvartalet. Samtidigt har elanvändningen stått still under första halvåret 2024, tvärtemot tidigare prognoser.
+ – + – + – +
by
Karl Erik R
Bra frågor! Men aktieägartillskott är som du är inne på oftast en tillfällig nödlösning där man förväntar sig bättre resultat. I Markbygdens fall kan det förstås vara så att man bara missbedömt prisutvecklingen och kanske också så betr investeringsviljan att överetablera vindkraft på ivf kort sikt. Men att gå in i ett så långt avtal med Hydro med facit i hand känns förstås lite märkligt men vi får inte glömma bort att “alla” pratat stort om vår framtida tillväxt i el-efterfrågan sedan starten av den gröna omställningen. Finns det en kulturell skillnad i tänket mellan t.ex kineser och européer? Kina’s fantastiska tillväxt har trots allt baserats på regerings-planer som gott och väl infriats!
Thorleif
Förstår det. Finns väl inget annat sätt att undvika konkurs. Vad jag inte förstår är vad som är poängen med att ta ut skattefria och höga räntor från ett dotterbolag som går med förlust, för att sedan bli tvungna att fylla på aktiekapitalet med aktieägartillskott. Den vinst man som ägare kan göra på detta, den måste vara marginell om den ens finns. Eller så tröskar man på i förhoppning om att priserna ska etablera sig på en mycket högre nivå?
Missar man de uppenbara Moment 22 som finns? Mera vindkraft – lägre priser. Högre priser – investeringar som kräver billig el blir inte av och förbrukningen minskar.
Karl Erik R
“För mig oklart hur man klarar att låta företaget gå med förlust år efter år, utan att halva aktiekapitalet förbrukas.”
Som Sandström et al undersökt är aktieägartillskott (ej nyemission) vanligt.
I första hand lär markägarna bli ansvariga för att ta sanera marken, mot vite. Eftersom de inte kommer att ha råd med det kommer deras mark att mätas ut. Ny ägare av marken blir således staten och kostnaden för saneringen av marken blir skattebetalarna.
Att markägarna blir av med sin mark och kanske hamnar på obestånd, rör mig inte i ryggen. Är de så pass korkade att de upplåter mark, får de skylla sig själva eftersom hela svindeln med vindkraftverk är så uppenbar.
Att saneringen tas ut via skattepengar innebär minskade ekonomiska aktiviteter och ni får gissa hur det påverkat tillgången till jobb i Sverige.
Lars K
Kommuner och regioner är generellt inte stora ägare av vindkraftverk. De har alldeles för lite pengar. De som trodde sig göra en bra affär köpte kanske 1-2. Kom ihåg att de kostar nog runt 75 Mkr per styck.
Stora ägare är pensionsfonder som trodde att vindkraftverken var rena sedelpressen. Förlust för pensionärer alltså.
Utländska företag driver ofta det svenska företaget med förlust genom att lägga höga räntor på utlånade pengar. Räntepengar som i slutändan hamnar i något land utan skatt på räntor.
För mig oklart hur man klarar att låta företaget gå med förlust år efter år, utan att halva aktiekapitalet förbrukas.
Peter Jilke, kommunernas kostnader kommer den dag då vindsnurrorna ska rivas och marken återställas men vid det laget har klimatkapitalisterna för länge sedan seglat iväg med sina lyxbåtar eller privatjets för att lura andra naiva stollar! Kvar står skattebetalarna med notan och politikerna som gav tillstånden har flyttat till andra kommuner för att godkänna nya bedrägerier…
PW, vi ser inte argan list bakom vindsnurrorna utan ett ekonomiskt bedrägeri och listiga klimatkapitalister som är ute efter bidragspengar galopperande fram mellan de moderna väderkvarnarna med girighet i blicken!
Vem vill investera i en garanterad förlustaffär?
I och för sig kan det hända att kommun- och regionpolitiker struntar i vart pengar tar vägen och låter sig luras av “gröna” lurendrejare. Bara för att efter några år inse att skattepengarna är borta för alltid.
Dessutom finns multinationella företag som kanske vill investera i en förlustaffär för att kunna kvitta mot vinster i ett annat land.
I bägge fallen tycker kanske de ansvariga att de har investerat nog i förlustaffärer i Sverige?
tompas11: Ja, Don Quijote tog väderkvarnar för jättar, och trodde att han skulle göra världen bättre genom att gå till storms mot dem. Idag har hans fallna mantel tagits upp av vissa vindkraftkritiker som ser argan list bakom varje propelleraxel.
# Benny: Kommer att bli många stabila jakttorn i framtiden…
Hur många uppröjningar efter vkv har kommuner tvingats betala ?
Ja vindmöllor är ett tillbakasteg till väderkvarnar och vi minns väl alla Don Quijote av La Manchas fruktlösa kamp mot vindmöllorna, tillsammans med sin hjälpreda Sancho Panza. Sedelärande är denna berättelse när vi ånyo ser de klimattroendes framhärdande att lösningen är ännu fler väderkvarnar maskerade till så kallade vindkraftverk…
Noll nya investeringsbeslut i vindkraftsverk senaste kvartalet var en bra nyhet anser jag och hoppas att det förblir så även kommande kvartal. Vansinnessatsningarna måste upphöra. Ju förr, desto bättre!
Den som inte ser galenskapen i att fylla enorma gropar med cement mitt i skogen måste söka vård? De stackars skattebetalarna i de olika kommunerna runt om i landet som får betala för uppröjningen efter konkursade vindbolag är det mest synd om och det kommer inte att bli billigt att återställa marken? Vi kommer att få se många öde vindsnurreparker i Sverige som kommer att lämnas som skrotupplag och monument över vanvettet…