Härdsmälte-säker reaktor

Kina har verifierat säkerheten i en “pebble-bed-reaktor” (PBR)

2024-07-29, ENERGInyheter, Markku Björkman:

Kina skapar världens första härdsmältesäker kärnreaktor

  • En ny reaktordesign, känd som pebble-bed-reaktor (PBR), kan lösa några av de problem som finns med äldre designer. Dessa reaktorer är “passivt” säkra, vilket innebär att de kan stänga av sig själva vid problem med kylsystemet
  • Istället för att använda bränslestavar med hög energitäthet använder PBR små bränsle “stenar” med lägre energitäthet i större mängder.
  • Även om de innehåller mindre uran än traditionella bränslestavar, finns det fler av dem och de är omgivna av grafit som modererar neutronaktiviteten i kärnan.
  • Detta hjälper till att bromsa kärnreaktioner och resulterar i mindre värme.
  • Kina har nu byggt en fullskalig högtemperatur-gas-kylmodulreaktor (HTR-PM) i Shandong, som blev kommersiellt operativ i december 2023.
  • Resultaten, som nyligen publicerats, visar att HTR-PM kylde sig själv och nådde en stabil temperatur inom 35 timmar efter att strömmen stängts av.
  • Att testa en fungerande kärnreaktor genom att ta bort dess kylning är mycket ovanligt. Det är möjligt endast på grund av HTR-PM
  • Nya projekt avser att leverera högtemperaturånga upp till 500°C och elektricitet till petrokemisk industri i Kina.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Härdsmälte-säker reaktor

  1. Den enda härdsmälta man kan se är klimatalarmism och härdsmältan hos politikerna som drev igenom avstängningen av kärnkraften i Sverige och Tyskland!

  2. Jag som dilettant i dessa sammanhang undrar givetvis varför vi inte “räddar planeten” med kärnkraft istället för att vi brinner upp av den koldioxid som 7/8-delar av jordens befolkning ämnar att släppa ut under nuvarande s.k “tipping-point”? På samma sätt förhindrar vi t.ex Kina m.fl att sälja oss billiga små elbilar.

    Det kallar jag ironi under verklighetens ok när jag samtalar med en typisk alarmist. Det förefaller som om eliten hittills fått med sig främst socialister, miljöpartister/aktivister i sin strävan att konsolidera makt för egen del.

    “Walk the Walk or talk and talk”.

    Eller beror alarmismen på andra agendor?
    Cui bono?

    Eller är koldioxidhotet mest ett långsiktigt hot som vi kan och bör hantera under genom långsiktighet med kloka ekonomiska beslut grundat på tekniska lösningar med tiden (Lennart Bengtsson)

    Vem ska bestämma vad hållbarhet innebär? Icke valda eliter som köper “politiker, forskare och byråkrater” eller decentraliserade beslut nära människan. Demokratiska processer måste få ta tid.

    https://m.youtube.com/watch?v=XkCYZlvxlFU

    Söker man (WHO/WEF) medvetet ett krismedvetande för att lättare skapa en ny världsordning? Just nu planeras ivf för ett utlysande av ett nödtillstånd för Klimatet och fågelinfluensa via kor där endast 6 lantbrukare drabbats. EUA för nytt vaccin är på gång. Vill man nödslakta kor för klimatets skull? Fågelinfluensan har tidigare inte drabbat människan!

  3. Det är naturligtvis både bra och helt nödvändigt att ta fram säkrare reaktorer om vi skall fortsätta satsa på kärnkraft. Men de tre största problemen har inte kommit närmare en lösning: 1) långa byggtider 2) höga byggkostnader 3) evighetslång avfallshantering till stora kostnader.

  4. Björn, jag antar du noterade att även denna nya reaktor var grafitmodererad. Förhoppningsvis har man löst de gamla problemen sådana har haft utan att introducera nya som man upptäcker senare.

  5. På den tiden man vandrade mot Barsebäck och skanderade
    ”vad som skulle väck och vad som skulle in”,
    läste jag bl.a. kärnkraft-teknik på LTH.
    Vi lärde oss att i de svenska kärnkraftverken var det vanligt vatten som fungerade som moderator. Man kunde även använda tungt vatten eller grafit. I Tjernobyl brann grafiten viket bidrog till spridningen av radioaktiva ämnen.
    Branden pågick i tio dagar.
    Man lär sig av misstag!

  6. Och Thomas P är som vanligt ute och desinformerar utan någon som helst faktakoll, denna gång med Tjernobyl som varnande exempel? Tjernobyl har varit en käpphäst bland kärnkraftsmotståndarna sedan 1980-talet och lögnerna, överdrifterna har fått eget liv i det gänget. Nu när vindsnurror testats ordentligt och visat sig inte hålla måttet ska väl de också i rimlighetens namn avvecklas fortast möjligt? Tillbaks till grottorna och påta i jorden med hackor är klimatalarmisternas väg “framåt”…

  7. Kärnkraftshatarna lär inte ge sig för det. De kommer att fortsätta att hata kärnkraften och fortsätta sprida lögner för att få den avvecklad i stället för utbyggd. Möjligen får de nu en lögn mindre att använda.

  8. @Thomas P
    Mja, inte riktigt.
    Det var ett test designat för att kontrollera om kylarpumparna klarar av att pumpa vatten in i reaktorn även under ett strömavbrott, innan nöddieselgeneratorerna till pumparna har hunnit sätta igång. Under ett strömavbrott är det viktigt att pumparna klarar av att pumpa in kylvatten i reaktorn så att den inte överhettas. Testet utförs då reaktorn utnyttjas mellan 20-30% av den fulla kapaciteten
    Problemet var att experimentet blev uppskjutet utan att de säkerhetssystem som var tvungna att stängas av åter blev inkopplade.

    Hade säkerhetssystemen åter blivit inkopplade eller experimentet fått fortsätta som planerat hade denna händelse troligen ej skett.

    Samma typ av test i en västerländsk reaktor kan ej orsaka samma problem då den är byggd på annat sätt. De ryska reaktorerna var byggda för att kunna byta kärnmaterialet under drift.

  9. Thomas P: Tjernobyl var ju byggd för att producera plutonium till kärnvapen och hade inte den säkerhet som västerländska reaktorer

  10. “Att testa en fungerande kärnreaktor genom att ta bort dess kylning är mycket ovanligt.”

    Det var ungefär vad man testade i Tjernobyl med välkänt resultat…

Comments are closed.