VKV vinge kan väga 70 ton

En 107 meter lång vinge till havsbaserat vindkraftverk med c:a 14 MW kapacitet

(Bilden visar en vinge från en annan typ av VKV än den som finns utanför Nantucket.)

USA:s för tillfället största vindkraftpark på havet heter Vineyard Wind utanför Nantucket i delstaten Rhode Island. Där har en 107 m lång vinge brutits sönder och flöt omkring på havet, se posten: “VKV- skrot flyter på havet !”

Den glasfiberarmerade plastvingen bryts sönder, så att delar av skrotet flyter i land och orsakar stora miljöproblem. Såväl glasfiber som kolfiber och epoxiplast är svårhanterligt avfall. Doomberg skriver:

Nedbrytningen av denna 70-ton tunga vinge, lång som en fotbollsplan, har lett till oöver-skådliga skador på känsliga ekosystem och översållat historiska stränder med högar av sopor. Klokheten i hela havsvindskonceptet borde ifrågasättas.

Den problematiken bör svenska tillståndsmyndigheter penetrera.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

25 thoughts on “VKV vinge kan väga 70 ton

  1. Om du inte har upptäckt det Thomas P så övergav man väderkvarnarna så fort det fanns andra bättre sätt att driva kvarnen, helst en källa som gjorde att man kunde mala 24/7. Detta fick man när ångmaskinen dök upp först eldad med ved sedan med stenkol, och väderkvarnarna övergavs ända tills nu när de “gröna Mupparna” tror att denna stenåldersteknik ska rädda världen.
    Lika lite som den gjorde det på medeltiden så gör den det nu då den fortfarande är intermittent, men är man grön så verkar man tro att det som övergavs av våra förfäder gjordes av dumhet, när det istället var att man kom på saker som minskade det manuella arbetet, det som man vill ha tillbaka i de gröna kretsarna och man kallar “gröna arbeten” där effektivitet aldrig är svaret utan vi ska uppfostra framtidens folk till att uppskatta manuellt arbete igen som i början på 1900-talet, som grön backar man in i framtiden genom att återinföra tekniker som testats och övergetts

  2. Om någon tycker att vindkraft är bra, då bör man infråga satta om denna har något sunt förnuft. Eller bara tänker fel igen.
    VK är och alltid varit dåligt. Se bara på våra väderkvarnar som står kvar som museum.

  3. @Thomas P
    “varför skulle just den elen komma från just vindkraft?” Det får du fråga de som styrde i Texas, då de troligen ville vara miljövänliga och driva det med grön energi.

    “Kanske för att det skrevs på den typ av bloggar där ni får er “information”?”
    Detta stämmer icke, jag läste det på bland annat svt, expressen, aftonbladet och var även på tv-nyheterna.
    Att det även har tagits upp här är en annan femma.

  4. Klimatkris, “Du verkar glömma bort att pumpar med mera som behövs till naturgasen behöver el och den elen kom just från vindkraften. ”

    Återigen: varför skulle just den elen komma från just vindkraft? Vad jag vet kan man inte skilja på var elen kommer ifrån i kraftledningarna. I den mån dessa pumpar för naturgas var isolerade från elnätet och drevs av varsitt vindkraftverk var det en mer än måttligt idiotisk konstruktion som dock inte säger något om vindkraft som sådan.

    “Hur detta har gått dig förbi, är ett litet mysterium då det skrevs relativt mycket om detta.”

    Kanske för att det skrevs på den typ av bloggar där ni får er “information”?

  5. @Thomas P
    “El som el, varför skulle naturgasen vara beroende av just el från vindkraft?”

    Du verkar glömma bort att pumpar med mera som behövs till naturgasen behöver el och den elen kom just från vindkraften. Så när det inte fanns tillräcklig vind att driva vindkraftverken så stannade pumparna.

    Hjälp utifrån gick inte heller då Texas kraftnät tydligen var avskilt från resten av USA.

    Hur detta har gått dig förbi, är ett litet mysterium då det skrevs relativt mycket om detta.

  6. Vindkraftstalibaner som Thomas P kan man aldrig omvända trots den katastrof vindsnurrorna är för miljön, elsystemet, skattebetalarna och de höga elpriser snurrorna medfört. Man kan bara inse att folk som blivit lurade vägrar in i det längsta erkänna att de varit godtrogna och bokstavligt blivit blåsta av klimatkapitalisterna som bara är ute efter bidrag!

  7. Uffe, det är något jag aldrig sett något om, men eftersom Texas elnät baserades på maximal kortsiktig vinst kan det mycket väl stämma. Det säger dock inget om vindkraft, bara om effekterna av dålig planering. Det hela verkar dock lustigt. El som el, varför skulle naturgasen vara beroende av just el från vindkraft?

  8. Thomas P du glömmer en liten detalj angående det som hände i Texas, den lilla detaljen att det var vindkraftsel som skulle värma och driva naturgaspumparna så att de inte skulle frysa och sluta fungera.
    När sen det “otänkbara” hände och vindkraften slutade leverera så fanns ingen el för att värma pumparna och därför kunde inte gasbackupen starta som den alltid gör när det slutar blåsa.
    Som sagt bara en liten detalj men väldigt viktig för elförsörjningen, man har nu ändrat så att det är pålitliga kraftverk som ger el till uppvärmning av gaspumparna och man får inte totalavbrott i försörjningen om det slutar blåsa eller blir väldigt kallt.

  9. Christer Ek, det måste vara skönt att få vräka ur dig ditt hat så där, men titta lite på verkligheten också. Det var naturgas som stod för de största förlusterna och det kan du inte skylla på vindkraft hur mycket du än vill.

  10. Thomas P

    “… i motsats till vad ni tror är inte allt vindkraftens fel. Elbolagen hade snålat på att säkra både på vind….”.

    Vilket trams. Alla som begriper något om energisystem, förstår att ALLT faktiskt är vindkraftens fel (om förnybar-idiotin fortsätter kan vi lägga till solkraft på anklagadebänken). Tidigare hade Sverige 12 kärnreaktorer som baskraft och vattenkraft som reglerkraft. Ett energisystem som var både stabilt och billigt. Vindkraftsverk är en idioti som förstör alla fungerande energisystem där den implementeras i större skala. Den förstör livsmiljön för människor, dödar allt flygande som kommer i dess väg, förstör orörd vildmark. Och har grundproblemet att vinden är allt annat än stabil.

    Och sen förfasar du dig över hur smutsig fracking, kolbrytning är. Tror du att det är män i vita rockar som skedar upp de sällsynta jordartsmetallerna som behövs för vindkraftsmonstren.

    Likt de gröna khmerer som är ansvariga för nedläggningen av fullt fungerande kärnkraft, och för come-backen av väder-kvarnar så kan du tydligen inget om energisystem. Sunt förnuft har du i alla fall inte, det kan man utläsa ur de flesta av dina inlägg.

  11. I juli i år var det dags igen i Texas. Tre miljoner hem och företag utan el och flera döda när orkanen/tropiska stormen Beryl drog in över Texas. Orkaner och tropiska stormar – då satsar Texas på vindkraft, för inget kan väl gå fel då..?

  12. Göran $9,000/MWh är ocker, speciellt som många kunder inte ens insåg det förrän efteråt när räkningen kom och vart ruinerade.

    “Ocker är enligt svensk rätt ett brott som består i att den som utnyttjar någons trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning till att bereda sig förmån, som står i uppenbart missförhållande till vederlaget eller för vilken vederlag inte skall utgå,”

  13. När en vara är begränsad och många vill köpa varan då stiger priset. Det är inte ocker.

  14. tompass, i motsats till vad ni tror är inte allt vindkraftens fel. Elbolagen hade snålat på att säkra både på vindkraft och naturgas från dåligt väder för att spara några ören. Förlusterna av naturgasel var fem gånger större än de från vindkraft. Dessutom hade man isolerat sig från övriga USA:s elnät så man kunde inte importera heller.

    Bra affär för kraftbolagen var det i alla händelser eftersom de som systemet fungerade kunde ta ut rena ockerpriser för den el som ändå producerades.
    https://en.wikipedia.org/wiki/2021_Texas_power_crisis

  15. “Texas är knappast känt för sin miljöprofil, ändå har de satsat stort på vindkraft.”

    Mmm… och det har gått bra?

    I februari 2021 var 4 miljoner hushåll i Texas utan el efter en vinterstorm. Enligt Texas Tribune var delstaten sekunder och minuter från ett flera månader långt elavbrott. Ett tjugotal dödsfall rapporterades och 13 miljoner människor uppmanades att koka sitt vatten.

  16. Tege, alla här som gillar bilar men ogillar elbilar tycks förtjusta i att pumpa upp mer olja. Sen är obegripligt hur ni kan försvara att oljespill inte är så mycket att bry sig om. Även fracking och kolbrytning är extremt smutsiga.

    Visst har även vindkraft negativa miljöeffekter, men den är i alla fall billigare än alternativen. Texas är knappast känt för sin miljöprofil, ändå har de satsat stort på vindkraft.

  17. Thomas P. Det är väl knappast någon som särskilt gillar olja (ur marken) annat än mikroorganismer, som livnär sig på den om de får tillfälle. Läckt olja i mexikanska golfen var ju borta på några år.

    Däremot gillar jag olja i och till maten – från oliver eller raps, till exempel. Sådan ser vi sällan i haven. Undvik gärna billiga sandlådepoäng!

  18. Vindkraft är helt enkelt bara dyr och meningslös miljöförstöring!
    Om det hade funnits ett klimathot, skulle utbyggnad av vindkraft bara ha gjort hotet större. Bland annat för att vindkraftverk faktiskt påverkar väder och klimat genom att bromsa in vindarna.
    Olja bryts faktiskt ned så småningom när den hamnar i havet eller annan natur. Visserligen hinner den ställa till med skada innan den bryts ned, men det är en skada som försvinner.
    Bryts en vindkraftsvinge någonsin ned om den hamnar i havet? Den bryts ned lite om den sitter kvar och nöts av vindar, havssalt och annat. Vilket sprider skadligt skräp i naturen, skräp som tar lång tid att bryta ned, om det alls sker. Och en stor vinge som flyter omkring i havet? Den är till och med farlig för fartyg!

  19. Har Thomas P någonsin tänkt på hur mycket resurser, energi, pengar och material som slösas bort på vindsnurror som i bästa fall håller 15 år? Och det är mycket lite som kan återvinnas det mesta hamnar i deponier och grävs ner. Vindkraft dömdes ut för länge sedan av ekonomiska kalkyler ändå fortsätter byggandet av snurrorna även om folk börjat protestera mer mot galenskapen…

  20. Idag dök det upp en ny video av Henrik Jönsson på Youtube som tar upp många av vindkraftens negativa aspekter. Bl.a lönsamhet, skatteplanering och olyckor. Hade ingen aning om att det skett så många haverier. Väl värt en titt.

  21. Olja bryts ned inom rättså kort tid bland annat temperaturberoende. Olja gör rejäl nytta för välstånd, tvärtemot vindkraft.

  22. Och TP försvarar som vanligt vindkraftens miljöförstöring. Du borde skämmas!

  23. Skönt att den olja som ni gillar aldrig ger upphov till havsföroreningar…

  24. Politikerna vill inte att vi skall få denna info. Det kan sabba deras pluspoäng hos WEF – och hur skall det då gå med deras fortsatta karriärer. Alla vill göra en Reinfeldt eller en Stefan Löfvén!
    Men jag ger inte upp hoppet utan fortsätter delge Moderaterna riktig info av detta slag.

Comments are closed.