Isbrytare mot vindkraften !

Thomasz Sienicki-Wikimedia Commons

Vattenfalls vindkraftspark Lillgrund utanför Malmö byggdes 2007–2008 och är numera föråldrad.

En vindkraftspark på havet gör fartygstrafik omöjlig där.

Några utdrag ur en insändare beträffande planerna för vindkraft på Bottenhavet:

2024-08-10, PT, Piteå-Tidningen, Johan Wahlström, enhetschef vid Infrastruktur-avdelningen på Sjöfartsverket:

Balansera vindkraft med sjöfart

Det är en utmaning att kombinera havsbaserad vindkraft med sjöfart – särskilt i norra Sverige där isbrytningen är aktiv.

Sjöfartsnäringen har historiskt varit en livsnerv för handel och transport, då 90 procent av Sveriges import och export går på köl. Därför är det av yttersta vikt att vi inte underminerar dess funktion genom oöverlagda infrastrukturprojekt.

Stora vindkraftsparker kan skapa stora hinder och risker för sjöfarten, särskilt vid dåliga väderförhållanden kan dessa hinder vara avgörande.

Dessutom kan utbyggnaden av vindkraftsparker i känsliga områden som Bottenviken och Bottenhavet potentiellt störa Sjöfartsverkets isbrytning, just isbrytning är av avgö-rande betydelse för att säkerställa en säker och effektiv sjöfart under vintermånaderna. Utan isbrytning riskerar vissa hamnar i Norrland stänga i upp till 130 dagar om året.

Genom att begränsa utrymmet för isbrytning kan vindkraftsparker i dessa områden även kompromettera sjösäkerheten och störa den nödvändiga tillgången till isfria farleder. Detta eftersom isbrytarna inte kör samma väg varje gång utan väljer en väg med så lite is som möjligt. Med stora vindkraftsparker minimeras valmöjligheterna.

I vår strävan efter en hållbar framtid är det avgörande att vi inte skapar nya problem när vi försöker lösa befintliga.

Johan Wahlström

+ – + – + – +

Is på Öresund från Helsingborg till Helsingör

Från Helsingborgs stadslexikon:

 Isvintrarna i början på 1940-talet är något som äldre helsingborgare minns, då väldiga isblock tornade upp sig och hotade strandbebyggelsen.

Själv minns jag en notis i lokaltidningen på 70-talet, kanske 1979. En yngling i Helsingör noterade att isen låg hela vägen till Helsingborg, där hans flickvän bodde. En kväll ville han besöka henne, tog sin moped och gav sig iväg. Isen höll, men han såg inte den ränna som isbrytare gjort. Där åkte mopeden ner, men han klarade sig själv.

Problemen gäller även Östersjön

Öresund har varit tillfruset så sent som på 40- och 70-talen. Det kommer att ske igen, när vi nu vet att klimatet går in i en kallare period.

Wahlströms varningar måste beaktas för alla planerade vindparker i våra hav.

+ – + – + – +

Kraften i pack-is

En fråga för investerarna: Hur skall man bygga vindkraft till havs, där det kan frysa is på vintrarna ? Och vad kostar det ?

Ett vindkraftverk skall klara drift i c:a 35 år för ekonomins skull. Det betyder att de måste klara den kalla period, som förutses för de kommande decennierna. Då måste man se på isens utbredning under de kalla åren på 1800-talet, då Solens passivitet var så låg som man kan vänta nu. Så långt söderut som på Öresund låg isen från Helsingborg till Helsingör vid flera tillfällen.

Tornen är numera c:a 200 m höga med ett maskineri överst som väger flera hundra ton. De står oftast där vattendjupet är 20 – 40 meter. På bottnen måste ett stort och tungt fundament i armerad betong finnas. Där ovanför ett stativ i stål till en plattform någon meter ovan ytan. Där trycker isen på från sidan, om det blåser.

Friktionen från stormvindar skapar ett tryck i isen, som kan ackumuleras under hundratals kilometer till enorma krafter. Isen trycks upp mot stränderna, bryts sönder och bildar vallar av packis, som kan bli 5 meter höga eller 10 meter och, i Arktis, 20 meter höga.

Stativet ger isen en hävarm på 20 – 40 meter till fundamentet på bottnen. Det torde bli svårt att få till ett stativ som håller för isens enorma kraft. Det logiska borde vara att bryta sönder isen runt omkring platformen. Men jag har inte sett något exempel på ett arrangemang som klarat kraven i vinterväder. . .

De investerare som insett vilket klimat som Solen aviserar, torde avstå från att bygga vindkraft någonstans på Östersjön och Bottenhavet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on “Isbrytare mot vindkraften !

  1. Vi kan vara säkra på att dessa vindkraftverk i Bottenviken inte kommer att byggas. Dels kommer konstruktionen att bli dyrare för att klara de speciella förhållandena med is – som jag håller med om är oerhört komplext och kanske inte ens tekniskt möjligt.
    Framförallt är vindförhållandena sämre där. Studera en vindkarta och det står klart att jämfört med västkusten är medelvindhastigheten cirka 2 sekundmeter sämre vilket gör att produktionen kommer att vara mindre. Det nämns cirka 40 % kapacitetsfaktor jämfört med närmare 50 % för planerade anläggningar på Västkusten.
    Sedan är ju tanken att elen ska gå till de stora projekt som planeras i Norrland och de är inte intresserade av väldigt höga priser på el.

  2. Vindkraften är helt enkelt bara dyr och meningslös miljöförstöring och kan aldrig vara något annat.

  3. Ölands- och Gotlandsbor! VAKNA och gå man ur huse…åk in till Rosenbad och protestera, gör som fransmän och tysken, dumpa exkrementer framför entrén…. och visa er avsky för miljöförstörarna!

  4. Lite ironisk att havsbaserade vindkraftverk vill ha vind medan vind driver is, dvs. skapar oerhörda krafter mot vindkraftverkens fundament.

  5. “Tonvis med mikroplast i havet och en förstörd horisontlinje… Det kanske är dag för ölänningarna att vakna.”
    För att “rädda” klimatet är man alltså beredd att förstöra miljön. Kan det om möjligt bli galnare?

  6. De grönindoktrinerade beslutsfattarna idag är för unga för att ha några personliga kunskaper om hur klimatet tedde sig på 1940- 0ch 50-talen. Uppvuxen på Västgötaslätten, född 1940, minns jag de snöstaket som Vägverket satte upp för att hindra snödrev på ställen där snödrev kunde blockera en väg.

Comments are closed.