Solkraft kan knäcka nätet !

“MegaWatt-parkens” solpaneler vid E18 öster om Västerås

2024-08-13, Afv, Affärsvärlden, Martin Berg:

Marknadens oro – solkraftsutbyggnaden i Europa riskerar knäcka elsystemet

Just nu pågår det en kraftig utbyggnad av solkraft i Europa. Kontinenten är i stort behov av ny elproduktion men utvecklingen leder också till obalanser. Negativa elpriser i Sverige kan bli mycket vanligare.

Tyskland hör till de länder där utvecklingen går snabbt. Enligt den tyska branschorganisa-tionen för solenergi installerades mer än en miljon nya solanläggningar under 2023, vilket är en ökning med 30% jämfört med 2022.

“Om utbyggnaden fortsätter okontrollerat ökar risken för instabila nätförhållanden”, säger Maik Render, chef för den tyska regionala energileverantören N-Ergie, till den tyska tidningen Handelsblatt i en kommentar till utvecklingen.

Ny solkraft utmanar också det svenska elsystemet. Dels för att Sverige, så att säga, importerar överflödig europeisk solel som skickats vidare i det sammankopplade europeiska elsystemet dels för att det även skett en tillväxt av kommersiella solkraftsparker i Sverige.

+ – + – + – +

Negativa elpriser

Här i Skåne gick elpriset ner till MINUS 60 öre/kWh häromdagen. Våra okunniga politiker tycks äntligen ha förstått vilken katastrof det innebär: Den nuvarande regeringen vill riskera 300 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar på utbyggnad av ny kärnkraft.

Vad som behövs är också att de nyckfulla, väderberoende kraftslagen tvingas ta kostnaderna för att ständigt hålla balanskraft i beredskap.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Solkraft kan knäcka nätet !

  1. Problemen med sol&vind illustrerar att vi istället (överproduktion och förlustpriser) kommer att få betala för kraftigt stigande avgifter (inkl skatter) för nätdistribution etc.
    Politiker måste få in sina skatter (maktbasen).

  2. Som vanligt vaknar man inte förr ens man blir biten i svansen…

  3. Men vad i h-e är det som är så svårt för politiker att förstå angående elnätet? Ju fler intermittenta energikällor du har desto mer instabilt blir nätet oavsett hur mycket s k reglerteknik du använder! Och de här “gröna” kapitalisternas försäkringar om att problemen är lösta är bara skitsnack vilket borde stå klart vid det här laget även för den mest efterblivna politiker.

  4. Avancerat självskadebeteende – är det bara ett uttryck för tyskarnas tendenser att bejaka det extrema?

Comments are closed.