Ørsted skrotar SEK 5¼ mia

Domsjö fabriker utanför Örnsköldsvik är en gammal sulfitfabrik ombyggd i flera faser för att tillverka biodrivmedel av träråvara. Kommunerna Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå har sänkt flera hundra miljoner kronor i projekten.

Jag har sett siffror på 400 och 900 miljoner kronor, men har inte forskat vidare. Nu har Bill Gates och danska Ørsted satsat ytterligare många miljoner. I senaste kvartalsrapporten slopar Ørsted projektet och avskriver 500 miljoner dollar. Där inkluderas också ett avhopp från planer på stora VKV-parker utanför USA:s östkust.

Ørsted har rankats som världens största operatör av havsbaserad vindkraft.

+ – + – + – +

2024-08-15, Afv, Affärsvärlden, Martin Berg:

Bill Gates gröna miljardsatsning i Örnsköldsvik skrotas

Ørsted tvingas till avskrivningar på 500 miljoner dollar när bolaget nu slopar sitt prestigeprojekt på fossilfritt fordonsbränsle i norra Sverige. Den danska energijätten skrotar också sin satsning på havsbaserad vind i USA.

I december förra året investerade miljardären Bill Gates och Europeiska investeringsbanken 1,3 miljarder i projektet.

+ – + – + – +

“Gröna bubblor” brister

Hut går hem till slut. Förblindade “gröna” drömmares stolleprojekt floppar allt eftersom de når verkligheten.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Ørsted skrotar SEK 5¼ mia

  1. Efter etanolfiaskot går Ö-vik på en ny mina. Så stora investeringar borde göras till separata valfrågor med debatt och val före – alltså i praktiken folkomröstningar. De är inte bara lokala ellerr regionala frågor utan också av riksintresse med formella kontrollstationer på vägen.

  2. Ja för säkerhetsskull har man ordnat med bail-ins! Frågan blir när EUs bankgaranti bara gäller per person och inte per bank(konto).
    Cypern-lösningen var just en IMF-lösning, inte minst då landet var ett “tax-haven ” för ryssen.

  3. Ni borde själva gömma en del av era slantar i en bank utanför EU. EU har bestämt att dina slantar får konfiskeras av banken om banken behöver göra det. Men, ni fördrar nog att era slantar används till att förstöra delar av era liv eller att staten förstör er strävan. Era slantar går till klimatbluffen.

  4. Apropå Panama

    De s.k panama-papers avslöjade att de flesta förekommande personer med stora gömda förmögenheter var ukrainska politiker.

  5. Den här “gröna” lekstugan håller väl på tills alla i västvärlden är ruinerade förutom då de “gröna” klimatkapitalisterna som snor bidragen från skattebetalarna och skrattar hela vägen till banken i Panama! Har ni sett bilder på Panama City? Och detta i ett land med ca 4 miljoner invånare varav de flesta är fattiga?

  6. Ännu har väl inte så mycket av dessa fantasisummor faktiskt betalats ut utan kan användas till vettigare ändamål. Men kommunerna sitter i klistret.

  7. Politikerna i Ö-vik tycks vara väldigt entreprenörsmässiga……eller fast angelägna att med statens hjälp få tillstånd nya verksamheter efter att den framgångsrika folkhemsbyggda bruksandan försvann med bl.a massaindustrin? Stadens socialdemokratiska kvinnliga “diktator” har goda kontakter in i SAP.

    Stora skattepengar försvann med etanol-projekten (Sekab). Bill Gates har därefter hoppat av satsningar i stan gällande (e)metanol och nu också vindkraft. I våras ställde Bill Gates också in ett planerat test längre norrut där man i samråd med det militära skulle fälla ut aerosoler (bl.a svavel) i syfte att blockera solinstrålning. Bill Gates, denna hemska person, är populär i näringsliv och politik i lilla Sverige för hans pengar! Han köper helt enkelt röster. Någon medmänsklighet har han ej.

  8. Ska det bli någon vändning på det hela måste fler hål i folks plånböcker skapas. Bra att invånarna i dessa kommuner nu får mer skulder. Röstar man på skit, då får man även ta hand om skiten.

  9. Tyvärr är våra politiker fortfarande gravt kunskapsresistenta och helt blinda under Ursulas kjolar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *