EU-beslut mot vattenkraft

Masugnsfallets kraftstation i Åmot, Ockelbo, skall rivas, SR

2024-08-16, ET, Epoch Times, Malin Nordstrand:

Utrivning av kraftverksdamm i Åmot riskerar bygdens framtid

Den nya miljöanpassningen av vattenkraften innebär att nära hälften av Sveriges små dammar och vattenkraftverk kan komma att försvinna. Detta får stora konsekvenser både lokalt och för hela landet, menar allt fler som berörs av utrivningarna.

+ – + – + – +

2024-08-02, Arbetarbladet, Catharina Hugosson:

Sorg när idylliska Masugnsbadet försvinner

Efter en dom får nu Masugnsfallets kraftverk i Åmot rivas. Vilket kan leda till att det populära Masugnsbadet försvinner.

– Otroligt viktigt för bygden att vi kan få behålla badplatsen, säger Kenneth Norén ordförande i Åmots bygdeförening.

+ – + – + – +

EU:s förblindade världsförbättrare ser inte “människan” som en del av naturen

Allt levande ändrar på “naturen”. Myror bygger stackar, snäckor bygger skal, som bildar kilometertjocka lager av kalksten och bävrar bygger dammar. Men när “människan” bygger sådana betraktar EU det som våld mot naturen, vilket skall förhindras. Inte bara stoppas utan t.o.m. vevas tillbaka i historien till tiden innan “människans” byggande. Utan hänsyn till att en ny miljö skapats och kanske varat i mer än hundra år, en verklighet idag.

Vi ser orimliga åtgärder här och i Rönne å. Många fler är på gång.

Jag har inte studerat EU:s agerande närmare och ber dig som kan lägga en beskrivning i kommentarerna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

17 thoughts on “EU-beslut mot vattenkraft

  1. Om man vill återställa naturen till före den moderna människan borde man väl i så fall börjat med miljonprogrammet och andra grovt förfulande och deprimerande skapelser. Men det finns lyckade satsningar att hämta som från min födelseort Falkenberg. Där finns en småskalig kraftstation och tills för några år sedan täcktes hela åns bredd av en betongvall med dammluckor men endast några enstaka av dem användes för kraftverket. Där fanns också en laxtrappa. Numera är huvuddelen av betongvallen borttagen och laxen rör sig fritt utan behov av laxtrappa. Kraftverket är dessutom fortfarande i full drift.
    https://www.falkenberg-energi.se/bra-miljoval/vattenkraft/hertings-kraftstation/

  2. #Göran Åkesson. EU har utvecklats till en monstruös koloss, lidande av parasitsjukdomen elefantiasis. Allting har blivit för stort, för otympligt och för byråkratiskt. Parasiterna består av politiker som propagerat för EU och byråkrater som får sin födkrok av dem. Du behandlade inrättandet av speciella fonder. Gigantiska summor på hundratals miljarder har hamnat utanför kontroll av de nationella parlamenten och förslösas på allehanda orealistiska stolleprojekt under täckmanteln grön omställning. Politikerna talar om att vi får EU-bidrag till alla möjliga “klimatsmarta” projekt, men förtiger att avgiften till EU mångfaldigt större. Våra, av EU och våra politiker, beslutade el-priser är i sig en mycket osmaklig historia .
    Du tog också upp de mellanstatliga organisationerna, som Acer. Jag kollade på https://sv.wikipedia.org/wiki/Europeiska_unionens_byr%C3%A5er och räknade till hela 39 st EU-byråer för att handlägga särskilda uppgifter. Dessutom finns det 6 st verkställande organ. Dessa genomförandeorgan inrättas av Europeiska kommissionen för en begränsad period. Få EU-parlamentariker torde själva kunna redogöra för vilka som gör vad och än mindre kan de nationella parlamenten det.
    Subsidiaritetsprincipen som förvanskats var nog bara ämnad för att föra oss alla bakom ljuset, så att den härskande maktmaffian skulle kunna få ännu mer makt och kontroll. De flesta är totalt grundlurade av dem.

  3. Om jag inte missminner mig så var Småskalig Vattenkraft lösningen på alla problem på 80-talet.

    Enligt miljöaktivisterna så behövdes ingen kärnkraft eftersom det fanns sån fantastisk potential i Småskalig Vattenkraft.

    Nu är tydligen Småskalig Vattenkraft ett miljöproblem enligt miljöaktivister.

    Känns som att det är samma story som upprepas om och om igen. För inte så länge sedan var etanol framtidens bränsle. Sen var det plötsligt inte miljövänligt.

    Energipolitik borde styras av någon form av rationellt långsiktigt tänk .. inte impulser bland känslostyrda människor… vilket verkar vara fallet idag.

  4. Thorleif,
    givetvis kan man ordna räntesnurror utan generösa EIB lån och garantier MEN det tar längre tid att bli ’in the money’.
    Banker generellt är ett bra exempel på en räntesnurra. Hela världens banking är en gigantisk räntesnurra.
    Sedan Bretton Woods systemet föll, med monetär backning av guld till förmån för låtsaspengar i FIAT systemet så är hela världen en räntesnurra som till slut kommer att fallera när räntekostnaderna blir för höga…
    USAs låneskuld är $34 Trillion($34000 Mdr) och räntan är i storleksordningen av deras försvarsbudget…Vad händer när den är 3 ggr, 5 ggr…? Den kommer inte bli mindre.
    Det finns bara två lösningar…haircut(recession, kaos, svält) eller ww3.

  5. Göran Å

    Du skrev;
    “….efterföljd av den påhittade pandemins negativa nationalekonomiska effekter”.

    Ja effekterna var givetvis mycket negativa (t.ex omfattande konkurser, prisökningar och störda utbudskedjor, ohälsa etc).

    Men EU-kommissionen valde som du säger att använda upplåningen till annat också. I Sverige hade vi ingen typisk lockdown och våra lokala effekter blev mindre än i EU. Vi var därutöver inte medlemmar av Euron och tar nu dessutom valutarisk. Ändå skulle vi vara solidariska. (PS! EU placerade innan “pandemin” ECDC i Stockholm och jag anser att ett motiv varit att negativt påverka drn svenska rättfärdigheten att gå sin egen väg (olojalitet med makt-eliten).

  6. Peter

    Givetvis kan man ordna räntesnurror utan generösa EIB-lån. Luxembourg dessutom finansiellt center med bra låneutbud.

  7. Peter

    Tack för YT-v. Brukar lyssna på HJ. Han är bra.

    Jag instämmer förstås i hans slutsatser. Det mesta är välkänt. Antalet haverier är förmodligen ganska få sett till antal totala vkv men problemet är ju att om det handlat om annan ny privat produktion med liknande risker så hade msm följt upp detta bättre och politiker hade satt ner foten. Icke här vilket är symptomatiskt med klimatagendan. Ryggradslösa beslutsfattare.

    När det gäller utlandsägda vkv-bolag blev jag förvånad att HJ konstaterade att så många var registrerade i Luxemburg. Hur många svenska ägarbolag sätter upp Luxemburgs-bolag skulle jag vilja veta?
    Alla som då och köper aktiefonder och dyl vet att Luxemburg av just skatteskäl är det stora registreringslandet också för typ svenska fonder (banker). Det har pågått sedan åttiotalet och i stor omfattning från 90-talet. Förmodligen är det därför inga politiker reagerar.
    Men om dessa bolag i Lux alla kan låna billigt av EIB så förstår envar att det är lockande att skatteplanera med räntesnurror. Något som mest riskkapitalbolag sysslat med. Och särskilt nu när vi haft extremt låga räntor har det varit extra förmånligt. Men hur stor är omfattningen, dels %-andel bolag, dels i volym, dvs omslutning och räntemarginal. Man får uppfattningen av HJ att det i princip gäller alla dessa? Detta måste politiker göra något åt isf och MSM måste förstås gräva!

  8. #Christian H
    Jag stödjer Din allmänna inställning. EU har tre strategier för att utöka sitt inflytande, utöver det som stipuleras i Lissabon-fördraget angående kompetensfördelning.
    1. Inrättandet av speciella fonder:
    Finansiering genom dels bidrag från medlemsstater dels upplåning med medlemsstaters/dessas skattebetalares solidariska garantiförpliktelser; åtgärden är en effekt av att EU ännu saknar egen skatteuppbörd från medlemsstaterna/dess skattebetalare. Exempel: Coronafonden, med ändamål att ‘hjälpa enskilda medlemsstater’ i efterföljd av den påhittade pandemins negativa nationalekonomiska effekter. Fondens 700 miljarder EURO användes nu som bidrag och garantiförpliktelser för att accelererat driva ex.vis ‘Fit for 55’, ‘Green Deal-‘ och ‘Net Zero-projekt’.
    2. Mellanliggande organisationer med speciella mandat för samordning:
    Det mest flagranta är ACER, som getts bestämnanderätt för anslutna medlemsstater att förordna om elområdesindelning och kapacitetsförhållande i elkablar mellan dessa anslutna stater. Därför den destruktiva elområdesindelningen i Sverige, där f.n. elpriset i område 4 är ca11,5 ggr högre än i Sveriges tre övriga områden, därtill kravet att upplåta elkablarnas till utlandet kapacitet vid 70%. Anslutningen till ACER är frivillig.
    3. Gradvis förvanskning av subsidarietetsprincipen:
    På det sätt Du framfört.

    Vi kan förvänta oss fler initiativ relativt dessa strategier.

  9. Thorleif,

    titta på denna film och tala sedan om för mig vad du tycker om det finansiella upplägget av vindkraft som jag redan har beskrivit…

  10. OT
    Början till slutet, Northvolt lägger ned forskning i USA, 200 pers. ska bort…
    Bidragen börjar att torka ur, affärsiden haltar…
    Undrar när de stora råttorna lämnar skeppet? VW, Guld saxen, Vargas(Harald Mix-sveriges störste bidragskapitalist)…
    Som vanligt kommer garanterna(stater och av stater backade institut) och pension stiftelserna med deras mediokra(läs okunniga/lättlurade) sk. investerare och i slutändan skattebetalarna att bli de som får stå för notan…

  11. Sverige anslöt sig till EU 1995, efter en folkomröstning. För att lugna kritiker, som menade att vi skulle få en minskad demokrati, i och med att allt fler beslut flyttade till EU, lugnade man väljarna med att subsidiaritetsprincipen skulle gälla, vilket sades betyda att alla beslut skulle fattas på lägsta möjliga nivå. Nu heter det istället lägst möjliga FUNKTIONELLA nivå. Ordet funktionella tolkas nu som om den lägsta nivån är EU i alla större frågor. Därför har vi fått alla stolliga beslut om rivning av kraftverksdammar, återställning av våtmarker och en massa annat som vi borde besluta nationellt om. Våra tongivande politiker är alla mähän, som inte törs opponera sig mot topparna inom EU. De ser enbart till sitt eget bästa och krälar i dyn för att behaga Ursula von der Leyen och andra dignitärer inom EU. Ynkedomen är total när de sedan insisterar på att vara bäst i klassen när det gäller att underordna sig riktlinjer inför framtiden, fattade av Klaus Schwab i det privata företaget WEF. Riktlinjer som innebär förlorad frihet, fattigdom, ångest för klimatet och sjukdomar och slavliknande livsbetingelser för de 10% av mänskligheten som tillåts leva. Vi behöver politiker som vågar säga ifrån om alla de galenskaper som fattas av EU och som värnar folkviljan och demokratin!

  12. OT?
    Google’s sökmotor har på 6-12 månader tydligt försämrats. Jag använder inte Google direkt utan ist Startpage för dess spårintegritet. Och de använder just Google för dess “utmärkta” bredd och djup vid sökning…..men förhindrar alltså att data missbrukas (Google). De senaste 5-6 månaderna har sökfunktionen blivit katastrofalt försämrad och det stämmer också med kommentarer och analyser från insatta analytiker. Google är offentligt numera en monopolist och man går stora intressen till mötes. Multiföretagen men också vissa myndigheter som säkerhetstjänsten osv.

    Bara en sökning med DDG ger väsentligt bättre sökningar. Jag tror att Startpage fortfarande är bra men börjar nu ist använda möjligheten att också söka via adressfältet direkt med andra sökmotorer.

    DDG har ist fått annan kritik kopplat till ägaren! Man tvingas fortlöpande följa en utveckling som styrs av annonser hur man än önskar …..Någon annan som också noterat den tilltagande google-censuren i sökningarna?

  13. Alla organisationer har en inneboende egen kraft att växa över sitt uppdrag. Ett gott huvudmannaskap brukar till slut se till att ineffektiviteten stoppas. I det privata borgar t.ex aktieägarna (lönsamheten) för att ordningen återställs. Inom t.ex statsförvaltningen är det politikernas uppgift vilket minskar motivationen (other peoples money mellan valen). När det gäller politikernas egen karriär-organisation (och dess byråkrater), i detta fall, ligger tyvärr huvudmannaskapet på väljarna. EU är en organisation skapad av politikerna själva där avståndet till väljarna bara växer i takt med att besluten flyttar högre upp och längre bort. Vi får tyvärr lita på att organisationen faller av egen kraft. Då hinner stor skada dessvärre uppstå under tiden.

  14. Detta eller liknande var ganska lätt att förutspå om Sverige gick med i EU. Därför röstade jag nej till EU.

    Å så detta tjat om demokrati. Om det ska vara demokrati då ska varje medborgare få vara med och rösta i alla frågor. Om inte – ingen demokrati. Det säger sig själv att någon form av demokrati inte kan existera om ett beslut tas via ett mer eller mindre oändligt antal filter.

    Att lotta fram ett beslut är mer demokratiskt än att det sker genom någon form av representation.

  15. Hela eu i dess nuvarande form borde avskaffas och hederliga politiker skall in och sparka ut alla fiender till oss.
    Efter att Sverige gick med i eu har allt blivit sämre.

  16. På den tiden man fortfarande flottade timmer flyttade min farfar några timmerstugor till stranden av en insjö i Medelpad Ett idyllisk sommarställe med fiskerätt! Bonden där vi hämtade fet opastöriserad mjölk hade byggt ett eget kraftverk en bit bort nedanför utloppen. Största delen av av vattnet rann i flottrännan och den del där fiskarna vandrade.
    Jordbruket var självförsörjande på el utan några batterier.
    Inför EU-valet hittade jag en bok med titeln ”RÄDDA SVERIGE från EG(EU):s DIKTATUR. Där kunde man läsa hur DIKTATUREN skulle utvecklas. I valbåsen talade man emellertid om att med EU skulle det bli mer demokrati. Ingen kunde svara på frågan hur detta skulle gå till. EU blev en DIKTATUR! EU är det värsta som drabbat oss under min levnadstid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *