Allt flera VKV-konkurser !

Vindkraftsparken Överturingen består av 56 verk, 220 meter höga, med en effekt på 4,3 MW (megawatt) från Siemens Gamesa, redrock

2024-08-22, ET, Epoch Times, Malin Nordstrand:

Ännu en stor vindkraftspark i Sverige konkursmässig

En av Sveriges stora vindkraftsparker, Överturingen, i Ånge kommun, står på randen till konkurs och beviljades nyligen rekonstruktion. Parken som till hälften har kinesiskt ägande är en i raden av vindkraftsbolag som går med stora förluster.

Anläggningen ägs av Cloud Snurran AB och sattes i drift 2020, men har sedan dess gått med ständiga förluster.

Bakom Cloud Snurran AB står Capman Infra och Red Rock Power. Det senare ägs i sin tur av det statskontrollerade kinesiska energi- och investeringsbolaget SDIC Power Holdings.

En majoritet av vindkraftsparkens elproduktion har sålts på ett 29-årigt PPA-avtal till det norska aluminiumbolaget Hydro. Scenariot med olönsamma PPA-avtal liknar till stor del det som den Kinaägda vindkraftsanläggningen Markbygden Ett, utanför Piteå, stod inför i fjol då parken försattes i rekonstruktion. Även den tyskägda parken Aldermyrberget utanför Skellefteå sattes under hösten 2023 i rekonstruktion av samma skäl efter att den satts i drift bara ett drygt år tidigare.

En av initiativtagarna till intressegruppen Ånge Vindkraft, Ann Sjölander, jobbar för att sprida kunskap om exploateringen av vindkraft i Ånge kommun. Syftet är att få stopp på nyetableringar då man anser att vindkraften påverkar såväl människor som djur och miljö negativt.

Dessutom konstaterar hon att den omfattande utbyggnaden av skogsvägnäten och den yta verken tar i anspråk innebär att mycket av skogen försvinner och inte längre kan nyttjas. Inte heller djuren vill vistas i områden med vindkraft.

– Det finns ingen prislapp på vad jag vill ha som kompensation för att bo kvar med en vindindustri några kilometer från gården. Det gör det inte, säger hon.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Allt flera VKV-konkurser !

  1. Som stor motståndare till Vindkraftverk och den förstörelse dessa åstadkommer vill jag framföra ett stort tack till Norsk Hydro för deras omfattande medverkan till nedläggelse av desamma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *