Intresset för elbilar vissnar

Mercedes slopar ett skift för elbilar i Sindelfingen, ANE

2024-08-05, Bloomberg, Wilfried Eckl-Dorna:

Electric Car Sales Plummet 37% in Germany as Slump Deepens

(Försäljningen av elbilar dyker med 37 % i Tyskland när lågkonjunkturen fördjupas)

Registreringen av batteridrivna bilar minskade med 37 % på Europas största bilmarknad till 30 762 fordon, uppgav Tysklands federala transportmyndighet KBA i måndags. Det är den största minskningen sedan december, då den tyska regeringen plötsligt skrotade elbilssubventionerna. Försäljningen av fordon utan stickpropp ökade med 7%.

Registreringarna i juli visar inga tecken på återhämtning efter nedskärningen av bidraget i december. Biltillverkarna drar ner på produktionen, eftersom efterfrågan på elbilar blivit en besvikelse.

+ – + – + – +

2024-08-20, ANE, Automotive News Europe, Michael Gerster:

Mercedes S-Class production reduced to one shift on slow demand

(Mercedes produktion av S-Klassen minskad till ett skift efter låg efterfrågan)

Fallande försäljning av den lukrativa modellen har drabbat lönsamheten.

Mercedes-Benz S-Klass kommer för första gången att tillverkas på bara ett enda skift i koncernens fabrik # 56 i Sindelfingen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Intresset för elbilar vissnar

  1. Christian H,
    ytterligare en faktor som ingen nämner när det ska köpas elbil är kostnaden för att teckna en försäkring. Fel bil och fel förare kan dra iväg med tiotusentals kronor.

  2. Elon Musk insåg att om man säljer elbilar måste det finnas laddinfrastruktur. Övriga elbilstillverkare krävde att samhället skulle bekosta/subventionera laddinfrastrukturen.

  3. Mercedes ledning har agerat helt vansinnigt ur företagsekonomisk synpunkt och kommer troligtvis att bita i gräset eller bli en liten marginell spelare i bilvärlden? Hur ledningen på Mercedes lät sig luras av den inkompetenta regim man har i Tyskland och ytterst klåparna i Bryssel kommer att ge framtida historiker något att fundera över. Men allt har sin tid och europeiska biltillverkare kommer att få det svårt mot de asiatiska även om man drar i nödbromsen och slopar batteribilarna. Och låt mig påminna allt är självförvållat av galna klimatalarmistiska politiker som i en allt mer förvirrad dödsdans drar med sig hela EU i fördärvet för att bekämpa en spårgas i atmosfären.

  4. Att EVs skulle bli ett fiasko stod klart från början. Starten för en världsomspännande brådska från regeringar på alla kontinenter att driva fram tillverkning och köp skedde bl.a. innan:
    • marknaden fanns för sådana fordon och allmännheten var redo
    • teknologin var tillräckligt väl utvecklad (exvis batterier)
    • stödjande infrastruktur existerade (exvis ladddstationer).
    Detta är identiskt med ‘ofulländat produktsystem söker marknad’, ett klassiskt misstag inom företags affärsverksamhet. Att den brådskande tillverkningen ger upphov till avsevärda miljöproblem (ett bra exempel finns i delar av Indonesien, där miljön behövt offras för nickelgruvor och anrikning av nickel) måste styrande bortse från.

    Initiativet följdes av skattelättnader, skattebestraffning (av vanliga petroleumbilar), bidrag & förmånliga lånegarantier för enskilda och producenter av batterier, krav på andel försålda EVs i US &UK, förbud mot petroleumbilar efter 2035 i EU mm; finansierat av skattebetalarna. Tanken var att dessa offentligt bestämda åtgärder skulle driva fram skifte till EVs. Man glömde bort att vanligt folks förnuft, ekonomi och prioriteringar bestämmer köpmönster.

    Därför har vi den situation som inlägget ovan och tidigare sådana beskriver. Det är ett exempel på organiserad misskötsel av samhällsresurser.

  5. Försäljningen av elbilar rasar och skulle rasa ännu mer om alla förmåner och subventioner för dem togs bort. En elbil väger omkring 400 – 500 kg mer än motsvarande diesel- eller personbil och sliter därmed mer på vägnätet. Trots det har de en fordonsskatt på 360 kr per år. Värre är det för den som vill köpa Ford Mustang Dark Horse V8 bensin, på 453 hk och tjänstevikt 1812 kg. Där är fordonsskatten 26038 kr per år de första tre åren, trots att den är lättare än de flesta elbilar. På tre år straffbeskattas köparen av den med 78000 kr, jämfört med en elbil. Därutöver tillkommer skatten på drivmedel på över 10 kr per mil eller kanske 45000 kr på tre år. Det är orättvist och dyrt för staten med dessa subventioner och de borde snarast tas bort. Även bensindrivna småbilar drabbas ofta av en fordonsskatt på över 6000 kr per år. Stolligheten att ha den livsnödvändiga spårgasen koldioxid som grund för fordonsskatten är djupt orättvis. Tjänstevikten borde allena vara avgörande. Subventionerna av elbilar är oerhört kostsamma för staten och borde snarast upphöra. Varför ska Svensson, som varken vill, eller har råd att köpa en elbil för en halv miljon, tvingas subventionera de rikaste som har det? Med en elbil tvingas man på långresor stanna ofta och länge för att fylla på el och på platser man inte annars valt, och då tar långresan längre tid än med vilken bil som helst p.g.a. ovanstående.

  6. Elbilen enligt rådande koncept är en återvändsgränd. Jag vill fortsätta att köra på solel = diesel. Fossila bränslen är ju en produkt av den soldrivna fotosyntesen för länge sedan som gav växter som fossiliserats!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *