Sol-elen biter sig i svansen

Figur 1. Helsingborgs Dagblad 2924-08-23 om planer på solel i Perstorp

2024-08-23, HD, Helsingborgs Dagblad, Annsofie Wieland:

Perstorps tätort kan bli granne med en solcellspark på 288 hektar, norr om järnvägsspåret. Enbart ett planerat solprojekt i Skåne är större. På onsdagen beslutar kommunstyrelsen om ett yttrande.

I Örkelljunga planerar det finskägda energiföretaget Ilmatar Solar en solcellsanläggning på 125 hektar i skogsmark. Samma företag planerar nu en mer än dubbelt så stor solpark i Perstorp.

+ – + – + – +

2024-08-23, Afv, Affärsvärlden, Per Lindvall:

Solel är som Ebberöds bank – ren kapitalförstöring

Det har skett en massiv utbyggnad av solpaneler i Sverige. Lönsamheten för dessa är i fritt fall då elsystemet är mättat under sommarhalvåret. Elpriset var minus 69 öre per kilowattimme tidigare i augusti, skriver Per Lindvall.

Söndagen den 11 augusti sjönk elpriset till minus 69 öre/kWh runt middagstid. Det var en tangering av det tidigare rekordet från i fjol för det lägsta svenska elpriset någonsin. Även om det är en angenäm situation för den vanlige elkonsumenten, som har timpris, så vitt-nar det om ett elsystem som både är mycket ansträngt liksom om en växande kapitalförstöring.

För tolvmånadersperioden juli 2023 till juni 2024 producerade de svenska kärnkrafts-reaktorerna 49 GWh. Solelsproduktionen ökade visserligen med  27 procent jämfört med perioden innan men gav endast ett bidrag på 3,5 GWh för samma period. Och hela denna produktion sker under sommarhalvåret när det svenska effektbehovet är som lägst. Det pendlar mellan 10 och 14 GW under sommaren, att jämföra med topplasten på drygt 25 GW vintertid.

Så i likhet med en fortsatt utbyggnad av svensk vindkraft blir fortsatt utbyggnad av svensk solelproduktion en variant på Ebberöds bank, där ytterligare utbud bara pressar priserna långt under (även de subventionerade) kapitalkostnaderna, så länge inte den momentana efterfrågan kan matcha produktionen.

+ – + – + – +

Figur 2. Juli månads spotpris i el-områdena SE 01 och SE 04

Statistiken visar att sol-elen trycker ner elpriset vid middagstid mest varje dag. Flera dagar blir det t.o.m. negativt !

+ – + – + – +

2024-08-21, Reuters, Renju Rose:

Australia approves $13.5 bln project to export solar power to Singapore

Australien meddelade på onsdagen att de hade gett klartecken för ett solenergiprojekt på 20 miljarder dollar (13,5 miljarder US dollar) som planerar att transmittera energi från en gigantisk solcellsfarm i landets norra del till Singapore genom en 4 300 km (2 672 miles) havskabel, SunCable.

Godkännandet kommer när mitten-vänsterregeringen utökar projekt för förnybar energi, fast oppositionens koalition föreslår att kärnkraftverk ska byggas, för att ersätta koleldad kraft till 2050, i ett land där kärnkraft för närvarande är förbjudet.

SunCable, som ägs av miljardären Mike Cannon-Brookes, sa att godkännandet var “ett förtroendevotum” för projektet.

+ – + – + – +

Solpaneler i hela synfältet

Australiens regering vill se samlade solpaneler på hela 120 km²  yta, en dryg svensk mil i kvadrat eller som 24.000 fotbollsplaner. De skulle fylla hela synfältet enligt en förhandsbild – så långt ögat når.

Ökenlandet Australien har förvisso land så det räcker och blir över, men mycket få bor där panelerna tänks ligga. I stället skall den el som produceras ledas per kabel till den lilla östaten Singapore.

Det extremt välmående Singapore med 5,7 miljoner invånare saknar nästan helt egna energikällor och är helt beroende av import av kol, olja och särskilt naturgas, främst från Indonesien och Malaysia.

El via kabel från Australien är tänkt att minska denna import. Enligt Australiens regering skulle detta täcka 15 procent av Singapores hela energibehov

Men det blir varken lätt eller billigt. Avståndet är minst 350 mil under eller över djupa hav och över stora öar. Som från Stockholm till spanska solkusten.

Så storskaliga energiprojekt blir allt mer sårbara i en orolig värld. Den sprängda Nord Stream-ledningen i Östersjön är ett exempel, Kinas anspråk på östaten Taiwan ett annat. Mellan kontinentalplattor hotar också risken för jordbävningar.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Eteriska drömmar av verklighetsfrämmande världsförbättrare

Men vi behöver nog inte bekymra oss om detta projekt. Det klarar inte ett möte med den ekonomiska verkligheten. Det gäller nog dem i Perstorp och Örkelljunga också.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Sol-elen biter sig i svansen

  1. Petter Wulff. Vänligen läs innantill! Jag skrev om “storskaliga energiprojekt”, inte om “stora energianläggningar”. Inte samma sak! Du tycks ha en olycklig benägenhet att vrida ord.

  2. Wulff,

    Så de ligger kvar i förpackningen de kom i, med andra ord. Då är det rimligt att de inte behöver rengöras …

  3. Återställ åkermarken. Riv alla solcellsanläggningar som ockuperar mark som kan användas för matproduktion.

  4. Energi existerar i all materia , alltifrån vedträn till uran och att elda olja . Samt rörelse – energi , vilket tar sig existens i vattenkraftverk som exempel . Även vindkraftverk är en rörelse – energi , men alstrar ingen permanent energi ut i stamnätet .

    Permanent stabilt alstrande av elektroner ut i nätet är av stor vikt , ty annars kan det bli kollaps vad gäller elförsörjning . Vindkraftverk räknas inte in som stabil elförsörjning . Och det är viktigt att påpeka att stamnätet kräver producenter av el som per tidsenhet permanent kan leverera el till stamnätet . Endast oljekraftverk , kärnkraftverk och vattenkraft har förmåga att leverera stabil produktion av elektroner ut i i stamnätet . Energier som vindkraftverk och solceller är inga stabila producenter av el ut i stamnätet . Svensk energiförsörjning ska naturligtvis ha stabil el ut i stamnätet med kärnkraftverk , vattenkraft och oljekraftverk i nutid . Förhoppningsvis kan en fjärde generations kärnkraftverk ha som bränsle att nyttja avfallet från tidigare kärnkraftverk . Då har Sverige stor kraftresurs ! Men mitt inlägg är att särskilja instabil el ut i stamnätet gentemot stabil el ut i stamnätet .

  5. Sasja L: Du bekymrar dig kanske i onödan. Mina solceller har i stort sett skött sig själva under de fem år jag haft dem.

  6. Om stora energianläggningar är sårbara, så ligger måhända kärnkraften inte så väl till.

  7. Skulle inte åkrar och ängarna vara till för odling och boskap?
    Skulle inte skogarna ta upp koldioxid?

    Det finns udda tillfällen då solpaneler kan vara lönsamt. Som för oss som bor på Teneriffa och har mycket sol året runt och för det mesta är hemma under dagen.
    För 2,5 år sedan köpte jag en 370W solpanel och en 600 W växelriktare med hög kvalitet. Kompletterade senare med en 200W panel som automatisk kopplas in morgon och kväll. Idag är anläggningen som kostade 470 Euro betald. Skulle jag uppfylla alla lagliga krav vore kostnaden det dubbla.
    Ingen bostadsyta har tagits i anspråk, ingen batteriångest och elräkningen har minskat med ca 25%.

  8. “I Örkelljunga planerar det finskägda energiföretaget Ilmatar Solar en solcellsanläggning på 125 hektar i skogsmark.”

    Detta innebär också att man tar bort en av klimathysteriker så omhuldad “kolsänka” om cirka 350 000 träd.

  9. Jag tycker att vi skall satsa på den solel som är så genialiskt förpackad i fossila bränslen! Det är den solenergi som drev fotosyntesen, resulterande i frodig växtlighet för länge sedan vilken så småningom fossiliserades och under högt tryck blev till petroleum. När vi nu förbränner den, frigörs den koldioxid som göder dagens växtlighet till rekordskördar och till minskande öknar. Vem vill vara emot en sådan utveckling?

  10. Klimatförblindade regimer finns i de flesta utvecklade välståndsländer:
    Australien, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Kanada,, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Portugal, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland, USA, Österrike

    Gränsfall tycks vara bl. a. Japan, Schweiz, Singapore, Sydkorea och Taiwan. BRICS-länderna räcker lång näsa åt oss – men spelar med för att få pengar. Heja!

  11. Sedan har vi det som de flesta missar:

    Vem/vilka skall göra rent solcellerna och hålla undan vegetation? Det är sådant som minskar den redan låga verkningsgraden, om det inte tas hand om.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *