Rockström: Klimatpoliti-ken och planetens gränser

Pressinbjudan till seminarium med professor Johan Rockström

2024-08-29, arenagruppen, pressinbjudan:

Välkommen på föreläsning med Johan Rockström, professor i miljövetenskap. 

Kommentatorer: Staffan Laestadius, professor em. KTH , och Åsa Persson, ordförande Klimatpolitiska rådet, vice vd och forskningschef vid SEI, Stockholm Environmental Institute, adjungerad professor vid Linköpings universitet. 

Vill du sitta i publiken eller intervjua Johan Rockström? Hör av dig till Arena Idés kommunikatör helena.eitrem@arenagruppen.se senast den 15 september.

Foto: Magnus Bergström

+ – + – + – +

Endast för journalister ?

Pressmeddelandet kallas “Pressinbjudan”. Jag är inte klar över betydelsen därav. Kanske släpps bara journalister in.

Säkert torde dock vara att uttalanden från deltagarna kommer att finnas i all rikspress dagarna efter. Och troligen korta eller långa intervjuer i de stora TV-kanalerna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Rockström: Klimatpoliti-ken och planetens gränser

  1. Man bör komma ihåg att forskare inte är en skyddad titel.

  2. Tege, problemet är ju att allt vi sagt om Rockström är sant? Han är ju en hittepå-professor som är politiskt utnämnd utan några större kunskaper om vad han yrar om! PW tycks tydligen inte fatta att jorden klarat sig själv i miljarder år och tror att vi människor kan styra klimatet? Ren hybris…

  3. Planeten Tellus som skapades för 4,6 miljarder år sedan har alldeles själv klarat att styra klimatet ända tills IPCC bidades för 36 år sedan. Detta tack vare naturens NEGATIVA återkopplingar. Agronom Rockström menar att positiva återkopplingar kommer att leda till Jordens undergång var tionde år.
    Vad är Planetens gränser? Koldioxidkoncentrationerna sjönk från 4 000 ppm under den kambriska perioden för cirka 500 miljoner år sedan till så låga som 180 ppm under de senaste två miljoner årens kvartära glaciation.

  4. Tack Tege, håller med Dig, vi har inte behov av fler invektiv i en väsentlig diskussion!

  5. #Rolf H Carlsson

    Att Birgitta Dahl belönade Johan Rockström med en professur beror nog på att båda dessa figurer har en uttalad kärnkraftsfobi. Birgitta Dahl är sannolikt den minister som orsakat Sverige störst ekonomisk skada. Hennes nedläggning av kärnkraftsanläggningar och tankeförbudet, som förbjöd all forskning och utveckling inom området, har troligen kostat oss flera hundra miljarder. Johan Rockström är utbildad till att bli rättare på något större jordbruk och det borde han syssla med. Han är definitivt inte klimatforskare. Han sysslar enbart med att gissa hur klimatet kan bli om det värsta tänkbara scenarion inträffar överallt. Denna domedagsprofet har absolut ingen trovärdighet bland oss som kan tänka själva. Dock har SVT utnämnt honom till “en av Europas främste klimatforskare”, vilket visar hur erbarmligt illa det är ställt med kunskapsnivån där. Han gillas säkert av dem, för att han är duktig på att skrämmas och ger murvlarna där något att skriva om och förfasa sig över.

  6. Benny och Mats Larsson. Trots att jag är mycket kritisk mot Rockström får jag be er undvika kränkande tillmälen och rena personangrepp. De stärker inte era argument.

  7. Normalt för konferenser, seminarier, mässor, debatter etc. är att bjuda in media för att a) informera dem, b) få dem att bevaka/närvara/skriva om det. Arenas inbjudan är något oklar och kan också tolkas som att den enbart gäller media. Men detverkar inte vettigt.. Media vett att de i efterhand kan få reda på vad som hände och sades. Skäl för att delta på plats är främst personkontakter.

  8. Nej PW det är varken insinuation eller förtal, det är fakta. Men är man faktaresistent så kan vad som helst upplevas som förtal.

  9. Rockström kan uppfattas som ett hot mot klimatnaivismens idé att klimatet kan och ska sköta sig själv. Det tycks aktivera insinuations- och förtalsinstinkter.

  10. Professor? Snacka om urvattnade titlar numera? En något mer utbildad bonnlurk får alltså numera kalla sig professor? Ja, inte är det konstigt att klimatforskningen fullständigt havererat i alarmism i stället för vetenskap?

  11. Rockström har enligt http://www.avhandlingar.se år 1997 doktorerat på vattenförsörjning i Niger i Sahel-området söder om Sahara. I sig behjärtansvärt men inte direkt klimatrelaterat. Sahel har i modern tid blivit grönare.

    Birgitta Dahl (S) var 1986-90 miljö- och energiminister. Stockholm Environment Institute (SEI) grundades 1989 under hennes tid i regeringen. Rockström var 2004-2012 dess chef.

    Gästprofessor i Zimbabwe 2002, docent Sth 2008, gästprofessor Peking 2009, professor Sth 2012. Nu chef för Potsdam-institutet samt Dtovkholm Resilience Center, båda inriktade på följder av och anpassning till eventuella klimatändringar.

    Han har ont om tid för sin professur, som i praktiken lär ta 20 procent av hans tid.

  12. Jag har en fråga till någon som vet: Vilka fantastiska tjänster gjorde Rockström för Birgitta Dahl så att hon belönade honom med en professur och ett eget forskningsinstitut. Han vetenskapliga meriter är obefintliga, vad jag vet. Han påstås ha avlagt agronomexamen, men i så fall missade han kursen om fotosyntesen eftersom han ser CO2, livets gas. som ett problem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *