Monthly Archives: September 2024

Höghastighetståg med vissa förhinder

Frankrikes TGV, Train à Grande Vitesse, är nu beprövade och tillförlitliga

+ – + – + – +

Höghastighet med förhinder

Man vinner inga val på underhåll av det man redan har. Däremot på ”satsningar” och investeringar för framtiden. I konsekvens med det minskade riksdag och regering på 90-talet underhållet för svenska järnvägar för att i stället satsa på nya snabbtåg som bl. a. X 2000. 

Den outsagda tanken bakom var att köra ned spår och utrustning tills de måste ersättas med nytt. Där är vi nu med allt fler växel-, signal- och spårfel med både försenade och inställda tåg som följd.  

Men i stället för att snabbt rusta upp befintliga spår och tåg ivrar många nu för hög-hastighetståg (över 250 km/h) tiotals år in i framtiden. Under denna långbänk får dagens spår och tåg lappas och lagas så gott det går. 

Bara på vissa sträckor kan våra snabbtåg korta stunder nå maximala 200 km/h. På många håll tillåter inte spåren sådan fart. Ofta bromsas snabbtåg av framförvarande, långsammare tåg. Åren 2003-2018 minskade snittfarten Malmö-Stockholm från 141 till 131 km/h, Göteborg-Stockholm från 156 till 141 km/h och Stockholm-Sundsvall från 129 till 117 km/h (Ny Teknik 180615). 

Nu tar 60 mil Malmö-Stockholm knappt fem timmar (snitt 120 km/j).  48 mil Göteborg-Stockholm skall ta drygt tre timmar (159 km/h) men tar oftast längre tid. 40 mil Stockholm-Sundsvall tar ca 3,5 timmar (snitt 115  km/h).

Samtidigt har försenad tid ökat. Enligt Trafikverket kom förra året bara 70 procent av långdistanstågen i tid. Nästan vart tredje var alltså försenat. Man kommer lika fort fram med bil – från port till port. Många  väljer därför bil – med fördelen att kunna stanna på vägen, ta omvägar och ta med mer bagage. 

Just stopp på vägen och omvägar är tunga argument mot höghastighetståg. I Kina, Japan, Frankrike, Tyskland och andra länder stannar de sällan och susar förbi många viktiga städer. Det bidrar till storstädernas tillväxt och hindrar mellanliggande regioners utveckling. 

Så hög fart kräver också mycket mer energi. I Japan, Malaysia och flera andra länder har hög-hastighetsprojekt avbrutits för bristande lönsamhet, hög energiförbrukning och säkerhets-risker. Det dyra är inte tågen utan banan. Gängse avskrivningstid 50 år blir i många fall 25 år.  

Med så kort avskrivning skulle en svensk investering på 230 miljarder kosta 9,2 miljarder per år. Kapitalkostnad med 4 procent ränta blir 4,6 miljarder per år. Drift resp. underhåll lär kosta minst 5 procent vardera per år eller 23 miljarder. Själva tågen kan totalt kosta någon miljard per år. Summa 37-38 miljarder kostnader.  

Möjliga intäkter med biljettpris 1.000 kr, 300 passagerare per tåg och ett tåg i timmen åt båda hållen klockan 07-23 blir runt 7 miljarder kronor.  Alltså runt 30 miljarder högre årliga kostnader än intäkter – och fortsatt eftersatt underhåll för övrig järnvägstrafik.(SJ:s persontrafik omsätter nu runt 9 miljarder kronor per år.)

Det förbleknar jämfört med Kinas höghastighetslinjer. På tio år har de ackumulerat skulder på totalt 6.500 miljarder kronor – alltså 650 miljarder per år. Fortsatt utbyggnad bygger på skulderna så att de om tre år beräknas nå 10.000 miljarder. Nya lån tas för att täcka räntor. Det statliga järnvägsbolaget lär enligt Världsbanken behöva höja biljettpriserna. 

Tågens snabbhet uppvägs av tidsödande och rigorösa säkerhetskontroller före avfärd precis som för flygplan. Resenärer får räkna med en timme eller två i vänthallen före avgång och kontroller även efter ankomst.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

SN notis: Klimathoppmöte

KlimatHoppMötet hölls på Sörmlands Museum (helt PK med gemena)

2024-09-14, SN, Södermanlands Nyheter:

Notis i SN:

Lördagen den 14 september pågår Klimathoppmötet på Sörmlands museum i Nyköping. Dagen arrangeras av Nyköpings kommun, Region Sörmland, Studiefrämjandet och Omställning Nyköping i samarbete med Rebellmammorna, Naturskyddsföreningen Nyköping/Oxelösund, Klimataktion, Kulturhuset magasinet samt Nyköpings FN-förening.

(Fullständigt program finns på Studiefrämjandet hemsida.)

Samma dag arrangeras Klimathoppmötet i Trosa och lördagen därpå, den 21 september, i Gnesta.

+ – + – + – +

Offentlig finansiering av politisk propaganda

Här deltar såväl kommunen som regionen tillsammans med “Rebellmammorna” som är knutna till XR, Extinction Rebellion. En del av finansieringen kommer från Arvsfonden, vars pengar också får räknas som offentliga medel. Flera av de deltagande organisationerna har direkta bidrag av skattemedel.

Att skattemedel används i politisk propaganda är ett grundlagsbrott. Men vår grundlag har gjorts meningslös, då ingen författningsdomstol finns, som kan beivra sådana brott.

Det är i diktaturer som skattepengar används för politisk propaganda.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Gamla VKV skrotas eller . . .

Varje vindkraftverk, vindturbin, kräver en plats runt fundamentet med plats för ett par servicebilar samt en väg för tillträde

+ – + – + – +

2024-09-09, Piteå-Tidningen, Ylva Forslund:

Utslitna vindkraftverk i Uljabuouda plockas ner

Vindkraftverken i Uljabuouda har producerat el sedan 2010. Men nu är sagan all för de tio 125 meter höga verken. I höst plockas de återstående sju ner och det mesta går till återvinning.

Vindkraftparken på Uljabuouda-fjället i Arjeplog byggdes för att klara de tuffa väderför-utsättningarna på platsen. Anläggningen var unik genom att den var den första moderna vindkraftparken att uppföras i kalfjällets extrema miljö. Verken var 125 meter höga och laddade med för den tiden toppmodern teknik.

2018 startade Skellefteå kraft, tillsammans med en rad intressenter, ett projekt för att ska-pa ett testcenter i Uljabuouda dit vindkraftsaktörer från hela världen skulle kunna komma för att testa turbiner och annat i kallt klimat. Men bristande intresse från vindkraftsleveran-törerna att komma och testa sin utrustning ledde till att projektet fick avslutas i december 2022.

Ungefär samtidigt konstaterades det att snurrorna i Uljabuouda var slitna och sjöng på sista versen. Stefan Skarp, vindkraftschef för Skellefteå kraft, säger att verken var i så dåligt skick att det inte längre var relevant att renovera dem.

Stefan Skarp förklarar att kranföretaget är på stand by i princip dygnet runt och beredda att lyfta ner rotorn när vädret tillåter. 

– Det kan vara en slot på några timmar när det inte blåser och då måste man passa på. Man vill ju inte att vinden får fatt i rotorbladen och att kranen som håller i repen välter. Rotorn väger 67 ton så det är inga små saker som ska tas ner.

+ – + – + – +

Avskrivning på 14 år istället för 25 à 35 år

Snurrorna blir avskrivna efter 12 à 14 års drift. Kalkylerna för investeringar brukar räkna med en livslängd på 25 à 35 år. “Bränslet” är ju gratis, så elens kostnad består till största delen av kapitalkostnader: räntor och avskrivningar. De senare ökar dramatiskt med halverad livslängd.

En viktig faktor i beslutet att avveckla parken är nog den tekniska utvecklingen. Jag finner ingen uppgift om turbinernas märkeffekt, men den torde ha varit omkring 2 MW. Numera är deras kapacitet vanligen 8 – 14 MW. Underhållskostnaderna torde vara av samma storleks-ordning. Det behövs obetydligt fler mantimmar för att besöka och serva en turbin på 14 MW jämfört med en på 2 MW.

Den tekniska utvecklingen har gjort gamla verk olönsamma jämfört med nya.

+ – + – + – +

2024-09-12, Piteå-Tidningen, Ylva Forslund:

Vindkraftskooperativet tror starkt på äldsta vindkraftsparken

Dragaliden är Markbygdens äldsta vindkraftspark. Den uppfördes samtidigt som Uljabuouda som nu monteras ner. Sveriges vindkraftskooperativ, SVEF, Evig el, som ifjol köpte Dragaliden har dock inga planer på att låta verken somna in. “Vi tänker köra på i tio år till”, säger Hans Björkström, styrelsemedlem.

Sveriges vindkraftskooperativ, SVEF, Evig el, köpte i slutet av november 2023 Markbygdens äldsta vindkraftspark Dragaliden av dåvarande ägaren Enercon.

– Med det ökade elbehovet i norra Sverige, som inte minst omställningen inom stålindustrin för med sig, ser vi hur förvärvet av Dragaliden är intressant för att möjliggöra ytterligare utökad elproduktion framöver, sade Hans Björkström, styrelsemedlem i SVEF, i ett press-meddelande i december.

Att de tolv vindkraftverken, som uppfördes mellan 2008 och 2010, skulle vara uttjänta, är inget som Hans Björkström håller med om.

– Vi tänker köra på i tio år till, säger han.

Just nu pågår arbetet med att byta ut avisningssystemet på tre av verken, något som är av stor vikt inför kommande vinter.

– Vi använder en ny teknik som en uppfinnare från Skellefteå tagit fram. Blir resultatet lyckat, vilket vi tror, kommer vi att byta ut på resterande verk också. Fungerar inte avisningen riskerar verken att bli stillastående och det vill vi inte, säger Björkström.

Vindkraftskooperativet är nöjda med den mängd el som de tolv snurrorna på Dragaliden producerat under den gångna vintern. Sommaren är de betydligt mindre nöjd med.

– Sommaren har varit förödande och då talar jag om elpriserna. Det har ju varit minuspris där man fått betala för att leverera, säger Hans Björkström.

+ – + – + – +

ENERCON kan ha längre livslängd

Björkström kan ha valt rätt sorts turbiner. Tillverkaren Enercon har generatorer med stor diameter, så att de får tillräcklig spänning utan den växel-låda som är den vanligaste tekniska lösningen.

Växel-lådan brukar vara den komponent som kräver mest underhåll och som tidigast blir utsliten.

Men han torde ha en ekonomisk kollaps att se fram emot. Det kommer inte att bli någon elslukande produktion av “fossilfritt stål” med nödvändig produktion av “grön vätgas”.

Ju fler vindkraftsparker som byggs i Norrland, desto oftare blir elpriserna negativa !

Luften i den “Gröna Bubblan” har börjat pysa ut !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tysklands förnybara fiasko

Tysklands utbyggnad av kapaciteten för produktion av el

Totala märkeffekten för kraftproduktion uppgår till c:a 245 GW, vilket är 3½ ggr det maximala behovet en vinterdag, 70 GW. Ändå har tyskarna problem med lyset ibland. . .

JoNova i Australien är en av världens mest kompetenta granskare av världens klimatpolitik.

Hon presenterar sig på sin hemsida.

Hon har gjort en sammanställning av de tyska erfarenheterna. I Australien växlar den politiska makten mellan övertygade klimatalarmister och mer nyktra realister. Hon har således all anledning att klargöra de skrämmande erfarenheterna från Tyskland:

+ – + – + – +

2024-09-04, JoNova:

Renewable Fiasco: If Germany just kept nuclear power, it could have saved $600b and cut emissions by 73%

(Det förnybara fiaskot: Om Tyskland bara hade behållit kärnkraften, hade landet sparat $ 600 miljarder och minskat utsläppen med 73 %)

Om tyskarna bara inte hade gjort något alls hade landet varit grönare.

Tyskland hade kärnkraft redan 2002, om de bara behöll den och inte byggde alla vind- och solkraftverk skulle de inte ha behövt spendera 697 miljarder euro (nära SEK 8.000 mia) på subventioner och skulle ha minskat sina utsläpp med 73 procent mer.

Om det någonsin funnits en statistik som säger att det är något ruttet i tillståndet av klimatpanik, så är det definitivt detta. Jag menar, spelar CO₂ någon roll eller inte?

Bryr sig De Gröna alls, eller ens lite? Om det hade rått ett klimatnödläge och De Gröna hade varit oroliga för CO₂ hade de kanske protesterat och sagt att EnergieWende var ett vårdslöst experiment. Men om De Gröna var verktyg för kommunister, utländska stater eller bankirer, då skulle de kanske fortsätta att välja alternativ som gynnar andra länder, hjälper bankirer eller bara gör den stora staten större.

Antingen har de tyska Gröna fullständigt misslyckats med just den uppgift som de föresatte sig, eller så har de i själva verket siktat in sig på något annat.

En studie kvantifierar Tysklands katastrofala övergång från kärnkraft

I början av millenniet lanserade Tyskland en ambitiös plan för att övergå till förnybar energi. “Die Energiewende” initierade en massiv utbyggnad av sol- och vindkraft, vilket resulterade i en berömvärd 25-procentig minskning av koldioxidutsläppen till 2022…

År 2002 stod kärnkraften för ungefär en femtedel av Tysklands elektricitet. Tjugoett år senare levererade den ingen. En lekman kanske tror att billig vind- och solkraft helt enkelt skulle kunna fylla luckan, men det är inte så enkelt.

Jan Emblemsvåg, professor i väg- och vattenbyggnad vid norska NTNU, publicerade nyligen en studie som jämför det ambitiösa tyska Energiewende-programmet för förnybar energi med kärnkraft:

“tänk om Tyskland hade spenderat sina pengar på kärnkraft och inte följt deras politik från 2002 till 2022 (20 år); Skulle Tyskland ha uppnått större utsläppsminskningar och lägre kostnader?”

Till och med tyska byråkrater medger att Energiewende “utgör ett hot mot den tyska ekonomin”:

Den tyska federala revisionsmyndigheten (Bundesrechnungshof) skriver om den tyska politiken som kallas “Die Energiewende”, och avslutar:

“Bundesrechnungshof varnar för att energiomställningen i sin nuvarande form utgör ett hot mot den tyska ekonomin och överbelastar den finansiella kapaciteten hos elförbrukande företag och hushåll” (Bundesrechnungshof Citation 2021a).

En hel del vind (grönt i figuren ovan) och solkraft (orange) lades till det tyska nätet och det blev värre än värdelöst!

+ – + – + – +

Klimatpolitik är till 96 % rent slöseri

En post 2024-09-13 har rubriken:

96% of climate policies are a waste of money says Science paper

(96 % av klimatpolitikens åtgärder är slöseri enligt vetenskaplig rapport)

Av 1 500 globala klimatpolitiska åtgärder har bara 63 verkligen fungerat. Det är dit Green Spin har tagit oss.

George Monbiot, the Guardian

“Storslagna projekt, många uppbackade av regeringar, maskerar sig som positiva åtgärder för miljön. De borde stoppas”

+ – + – + – +

Vändning av the Guardian ? ?

Den stora engelska tidningen the Guardian har varit ett av världens mest hängivna organ för klimatalarmism med George Monbiot som ständig aktivist.

Kan ovanstående citat möjligen indikera att en tillnyktring är på gång ?

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

VW: två fabriker för mycket

Figur 1. Volkswagens anläggningar i Wolfsburg där man nu avi-serar permitteringar nästa år

+ – + – + – +

2024-09-10, ANE, Automotive News Europe:

VW could start layoffs at six German plants from June 2025

(VW kan börja med permitteringar vid sex tyska fabriker i juni 2025)

Företaget säger att vikande försäljning gör att de nu har två fabriker för mycket.

VW har annullerat flera avtal med en 30-årig försäkran om att anställningarna skulle vara trygga till 2029 vid sex av fabrikerna i Tyskland.

+ – + – + – +

Ägarna:

Figur 2. Porsche är störste ägare med delstaten Niedersachsen som en särskilt viktig partner

Delstatens röster styrdes länge av fackföreningarna vid företaget. Dessa representerade ju många röster i det socialdemokratiska partiet. Det blir mycket svårt för dem att acceptera så omfattande nerdragningar som det tycks vara frågan om. Dessa torde till största delen vara orsakade av den ekonomiska nedgång, som är en följd av energipolitiken med “De Gröna” som främsta drivkraft.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

SEK 10 mio i sjön för biokol

I sekler har kolmilor producerat “träkol”, som kanske skall kallas “biokol” numera

Nu skall man istället göra “biokol” med kärnkraft med trä som råvara:

+ – + – + – +

2024-09-06, ENERGInyheter, Markku Björkman:

Små modulära reaktorer undersöks av Blykalla för produktion av biokol – banbrytande projekt kan minska koldioxidutsläppen

Det svenska företaget Blykalla, som utvecklar små modulära reaktorer (SMR) med blykyld teknik, deltar i ett nytt projekt som undersöker hur SMR-teknik kan integreras med termokemiska processer för att producera förnybara material som biokol och bio-olja. Målet är att minska koldioxidutsläppen och öka energieffektiviteten inom Sveriges stål- och kemiindustrier.

Projektet leds av RISE (Research Institutes of Sweden) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i samarbete med stålproducenten SSAB, Blykalla och biokolproducenten Envigas. Projektet har fått över tio miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten och kommer att inledas i december.

+ – + – + – +

Ytterlige 10 miljoner kronor i sjön

Vi som förstått att koldioxiden är nyttig och välgörande istället för skadlig d.v.s. att klimatkrisen är en bluff, får ändå vara med och betala. Energimyndigheten har drivits fram av miljöpartiet med främsta uppgift att dela ut skattepengar till lycksökare med krystade idéer om minskning av utsläppen.

Den myndigheten bör avvecklas så snart som möjligt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

IAEA rapport om kärnkraft

Figur 1. Rapport om världens kärnreaktorer från IAEA, International Atomic Energy Agency

Rapporten är på 100 sidor och kan laddas ner, om du klickar på den röda texten. Den innehåller ett otal mycket detaljerade tabeller och ett antal illustrerande grafer.

Figur 2. Kärnkraftens andel av ländernas elproduktion år 2023

Eftersom Kina är med i IAEA och inte erkänner Taiwan som en nation, står dess bidrag i en liten fotnot:

Kärnkraftens andel av elproduktionen i Taiwan, Kina, var 6,9 %.

Varsågod: 100 sidor att gräva ner sig i.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Lämna nu rivningsivern av elkraftverken i Rönneå !

Älvräddarnas illustration av principen för vattenkraftverk

+ – + – + – +

2024-09-10, HD, Helsingborgs Dagblad, näteditionen, Ingvar Åkesson:

Dags att lämna rivningsivern av elkraftverken i Rönneå

”Vattenkraftverken anses vara ryggraden i svensk elförsörjning. De ska därför ha bästa möjliga förutsättningar för att kunna svara för planeringsbar elproduktion”, skriver Ingvar Åkesson i en insändare.

Så har tiden gått förbi Klippans kommuns rivningsiver av elkraftverken i Rönneå. Det är hög tid för dem att ändra kurs.

Regeringen har i ett pressmeddelande den 22 augusti 2024 visat på färdriktningen för elkraftverk och tillhörande dammar. Dessa anses ha en svår och otrygg rättssituation genom illa implementerade EU-direktiv med oacceptabla konsekvenser.

Därför har de sänt ut en remiss om detta med förslag som de vill skall träda i kraft den 1 januari 2025.

Vattenkraftverken anses vara ryggraden i svensk elförsörjning. De ska därför ha bästa möjliga förutsättningar för att kunna svara för planeringsbar elproduktion.

Det finns närmare beskrivet i promemorian KN2024/01642 hos Regeringskansliet.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

P. S.

Insändaren kom i papperstidningen 2024-09-11 på sidan B 11.

+ – + – + – +

EU lider av okunskap och inkonsekvens

En mastodontisk organisation som EU får svårt med kontakten mellan den vänstra handen och den högra handen. Här har natur-romantikerna drömt upp ett krav på att återställa “Naturen” till sitt naturliga tillstånd. Men de bortser från att “människan” är en naturlig del av Naturen.

Fiskar anses vara naturligare. Således skall åar tillåta dem att vandra fritt, vilket krävs i ett EU-direktiv.

Å andra sidan kräver EU en omställning av hela samhället till “förnybar” energi. De tycks inte ha förstått hur viktigt det är med “planerbar” energi. Denna är en förutsättning för att de väderberoende kraftslagen skall kunna brukas. Där är vattenkraft unik, eftersom den är både “förnybar” och “planerbar”. Det är således mycket angeläget att behålla de vatten-kraftverk som finns. Det är betryggande att vår nuvarande regering har insett det.

Att upprätthålla fiskars möjligheter att vandra i vattendragen tycker jag är en bra princip. Förbi vattenfall med kraftverk kan man bygga laxtrappor, som tar bara en liten del av flödet.

Klippans politiker har istället tagit beslut om att riva dammar och kraftverk, vilket Ingvar Åkesson protesterat emot i tidigare poster:

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Elen blir dyr utan kärnkraft

De två reaktorerna i Barsebäck är avställda sedan 1999 och 2005

Men byggnaderna står kvar ännu en tid. Ställverk och ledningar är också kvar.

+ – + – + – +

2024-09-07, Afv, Affärsvärlden, Martin Berg:

Så dyrt blir alternativet till ny kärnkraft: ”Svårt att se att det skulle bli billigare”

Regeringen uppskattar kostnaden för ny kärnkraft till 400 miljarder kronor. Dyrt menar många – men det viktiga är alternativkostnaden, säger Energiforsks Markus Wråke till Afv. Det närmaste landet att jämföra med är Tyskland. En ny rapport visar att landets omställning till ett förnybart elsystem slukar astronomiska summor.

“Alternativkostnaden spelar roll”

Det är således inte ett riskfritt och enkelt projekt som staten nu tar sig an, konstaterar Markus Wråke, VD på forskningsinstitutet Energiforsk som bland annat ägs av Energiföretagen och Svenska kraftnät. Men det som spelar roll här, menar han, är den så kallade alternativkostnaden. Alltså vad samhällskostnaden kan uppskattas bli om Sverige inte bygger ny kärnkraft.

Bäst att kombinera

Mats Nilsson menar dock att det idag inte finns tillräckligt med lagringskapacitet för ett helt förnybart elsystem.

”Tittar man på till exempel länder som just Tyskland eller Irland som bygger ut mycket förnybart så bygger de också ut sin gasproduktion för att ha planerbar kraft som täcker upp när det inte blåser eller när solen inte skiner.”

Därför är det viktigt med planerbar produktion, menar Mats Nilsson.

+ – + – + – +

Lång artikel, värd att läsa

Gå till Afv och läs ! Jämförelsen med Tysklands kostnader är skrämmande. Och lärorik !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Klimatkonferens 26:e okt. !

Konferensen hålls på Scandic Hotel nära järnvägsstationen i Mölndal

Den arrangeras av våra vänner Klimatrealisterna/Klimatupplysningen med professor em. Ingemar Nordin som samordnare. Som talare har han lyckats engagera internationellt framstående krafter som:

  • Benny Peiser, direktör för GWPF, the Global Warming Policy Foundation, London.
  • Marcel Crok, en grundare av CLINTEL, som publicerat World Climate Declaration.

Därutöver deltar framstående företrädare för forskning och debatt i alla de skandinaviska länderna. Fullständigt program finns på Klimatupplysningen:

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather