Även solceller i konkurser !

2024-08-29, Samnytt:

Ytterligare solcellsjätte i konkurs – kunderna får ta smällen

Konkurserna i den klimatpolitiskt upphaussade solcellsbranschen kommer nu som på ett pärlband. Senast i raden att tvingas ta ned skylten är Solcellen.nu/Solcellen Sverige AB, en av de största aktörerna på den svenska marknaden.

Konkursen blir också enligt Bolagsverket den största alla kategorier under augusti månad. Det blir dessutom kunderna som får ta den hårda ekonomiska smällen, som betalat för utrustning som de nu inte kommer att få installerad och sannolikt heller inte pengarna tillbaka för.

Rådet till nya presumtiva solcellskunder är entydigt:

– Betala inget förrän det är klart och driftat! Minst ett solcellsföretag i veckan går i konken!

+ – + – + – +

Konkurser även i USA

2024-08-08

Storkonkurs i klimatbranschen

Amerikanska SunPower är en av världens största tillverkare av solceller. Nyligen hoppade man på det gröna klimattåget och lade om verksamheten till den senaste flugan på området; solcellstak. Det skulle visa sig ekonomiskt ödesdigert och nu tvingas man ansöka om konkurs.

+ – + – + – +

Vi har redan för mycket sol-el

Verkligheten börjar nå fram till allmänheten och lycksökande företagare, som förletts att satsa på “den gröna omställningen”. Under senaste veckan har vi här i Skåne haft minuspriser eller gratispriser på elen så snart solen varit uppe. Elen från solceller har varit värdelös.

Det värsta är att denna absurditet på el-marknaden berövar vatten- och kärnkraft intäkter. Det är dessa kraftslag vi inte kan vara utan, eftersom det är de som kan leverera el även då solen inte lyser och vinden inte blåser.

Vi kunder/skattebetalare kommer att få betala dem för att de inte skall lägga ner, på något sätt, med höga elpriser eller subventioner.

Minuspriserna skriker ut skandalen att el-marknaden gjorts dysfunktionell med Miljöpartiet som främst ansvarigt.

Vi måste få en grundlag som tydligt begränsar politikers makt att störa en sund marknad med regler, subventioner eller punktskatter.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Även solceller i konkurser !

  1. Lasse

    Tror du menar att vi har energiöverskott men effektbrist med slumpkraften

  2. Uffe, det är så att klimatalarmisterna själva har inte en tanke på att leva som de lär, det är alla andra som ska ta på tagelskjortan. Vi har ju den mest kända klimatskojaren Al Gore som både har stor fet båt, privatjet, flera olika lyxboenden m m. Gore har gjort sig en ordentlig hacka på klimatalarmismen trots att hans lögner uppdagats för länge sedan.

  3. Det värsta är att mikroproducenterna fortfarande får 60 öre per kWh de lägger ut, oavsett om den behövs eller inte (oftast inte) – det är något vi skattebetalare får betala för.

  4. Ebba Busch pekade på effekten av installationer av slumpkraft.
    Vi får effektöverskott men energibrist.
    Under de senaste tio åren har vi dubblat installerad effekt men bibehållit producerad energi.
    Allt till en ständigt ökande kostnad för konsumenterna.
    Skall vi då fortsätta denna väg?
    Solcellsägarna kan se när deras celler ger el och priset på el då. Därför faller deras intresse!

  5. Thomas P,
    om du inte förstår att du kan sitta här och skriva snusförnuftigheter tack vare den fossila energin (över 80% har ett fossilt ursprung) och att i stort sett allt runt om kring har sitt ursprung i olja eller gas och du vill få oss alla att sluta använda dem för att medeltemperaturen riskerar att öka med någon grad måste anses som på gränsen till galenskap, hur mycket är du själv beredd att offra av bekvämlighet för den “goda saken”, lever du som du lär? Om inte varför tycker du att andra ska leva efter det du tror på?

  6. Uffe, det är himla tur att våra förfäder tämjde hästen så vi slipper promenera överallt utan kan rida och ha hästar som drar plogen…

    (Bara för att en teknik varit användbar historisk innebär inte att den är bästa tänkbara idag)

  7. Petter Wulff: En kort och koncis fråga, som du bör kunna besvara. Vilket klimat är mest gynnsamt för insekter, ett varmare eller ett kallare klimat?

  8. Uffe: Du har rätt i att vi har de fossila bränslena att tacka för mycket. De har givit oss i västvärlden ett välstånd, som på sätt och vis är fantastiskt.

    Men de fossila gåvorna visar sig inte ha varit gratis. Därför motiveras många att hitta andra vägar till framtiden.

  9. tompas11: Klimatförändringens problem intygas av forskare på insekternas ekosystem.

  10. Vind- och solkraft har samma problem: När förhållandena är de rätta, producerar många anläggningar massor av el som ägarna har svårt att hitta köpare för. De får då sänka priserna så att intäkterna inte täcker kostnaderna. Och när förhållandena inte är de rätta, blir det vare sig någon produktion eller några intäkter.
    De verkligt farliga ämnen som bildas vid förbränning av fossila bränslen går nästan helt och hållet att rena bort.

  11. Petter och Thomas det är en himla tur att våra förfäder började använda fossila bränslen, inte bara för att luften har blivit renare och vi slipper även andas in den skitiga luft från vedeldning som de var tvungna till.

    Men det vi alla borde vara tacksamma för är att det gjort att vi alla fått mera tid till att göra saker, arbetsfri tid, vi har fått tid till saker som var helt främmande för mänskligheten innan vi började elda med fossila bränslen, vi slipper ägna dagarna åt att hålla oss varma, hitta tillräckligt med mat.

    Att sitta så här och chatta på en blogg om ifall jorden blivit en grad varmare sen lilla istiden tack vare vår användning av fossil energi, eller av naturliga orsaker. Är möjligt tack vare vår användning av denna hemska fossila energin.

    Hade vi ens märkt ifall jordens medeltemperatur stigit med någon grad när vi arbetade för vår överlevnad?

    Tack vare fossilenergi sitter vi här och oroar oss för ickeproblem, antalet ickeproblem är oändlig när man fått så mycket fritid och frihet som nu.

    Varför vill ni minska den frihet, tycker ni att ni har det för bra och vill få kämpa lite mer med vardagsproblem som mat för dagen, hugga ved, “bee my guest”, men ni är ganska ensamma i denna önskan.
    Inte ens de värsta alarmisterna vill avstå dator, telefon och internet och det bekväma liv vi och de uppskattar.

  12. Upp som en sol, ned som en pannkaka! Inte ens en omelett blir kvar.

  13. Petter Wulff, Rolf H Carlsson
    Det fossila inslaget i elnätet på Teneriffa är just nu 83,75%. De som tänker ladda sina elbilar bör därför ta det lugnt och hoppas på att det börjar blåsa senare idag och att det inte drar upp några moln som stjäl 50% av producerad solel i nätet.
    Påverkar koldioxiden klimatet? Enligt en lokaltidning från igår stor det: Meteorologerna har fastslagit ankomsten av La Niña. Det står inte ett ord om varmare väder. Tvärt om, lägre temperaturer i havet och på land, mer regn, mer stormar.

  14. Petter, inte bara klimatet. Eldning av fossilbränslen ger en massa hälsofarliga utsläpp, även med modern reningsteknik. (Som naturligtvis samma typ av individer som nu protesterar mot att man skall begränsa CO2-utsläpp på den tiden var emot.)

  15. PW: Om denna motor påverkar klimatet kan diskuteras, men om den påverkar klimatet så påverkas klimatet i positiv riktning. Frågan är varför vissa inte vill ha en positiv klimatutveckling?

  16. Vi hade nyligen besök av firma som ville sälja en solpanelsanläggning. Man lämnar 10 års garanti på batterier och växelriktare, vilket ger en antydan om deras livslängd. Solpanelerna har ju en garanti på 25 år.
    Kommer firman att finnas kvar om tio år? Finns det reservdelar?
    De solpaneler jag själv satt upp utan batterier var betalda efter 2,5 år och de ger en besparing på 20%.
    Jag har beställt ett 1024 Wh Power System från Kina för 104 Euro som jag skall koppla till en 400W solpanel för 75 Euro. Tanken är att driva TV´n när solen gått ner.
    Jag har beräknat att investeringen är betald på 179 dagar.
    Batterisystemet ger en besparing på 8%.
    Vår solel går inte ut på nätet utan de gör bara att vi förbrukar mindre el från elnätet.

  17. Rolf H C: Det har sent omsider visat sig att denna motor för den industriella revolutionen påverkar klimatet och därför inte längre kan rekommenderas.

  18. Vill man ha lagrad solenergi rekommenderar jag fossila bränslen. De funkar som batterier av solenergi för en gång skapades dessa genom fotosyntesen som drivs av solen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *