Claes håller koll på augusti

Isbjörnarnas utrotning var länge klimatets paradfråga, nu är de för många

Global greening eller klimatkatastrof?

Månadens nyhet nr 1:

Bjerströmskan slutar på SVT. Se kommentarer här och här.

Månadens nyhet nr 2:

Fler ex på gröna omställningshaverier:

Ytterligare två stora svenska vindkraftsparker hotas av konkurser (här och här);

Svensk fabrik för fossilfritt fartygsbränsle (med Bill Gates stöd) blir inte av pga ”bristande intresse”. Ingen vill riktigt säga vad man skulle använt för råvara utom vindkraftsel förstås. Alla liknande projekt i världen indikerar priser för elektrobränslen på 10-50 ggr fossila bränslen. T.o.m. Daily Telegraph hade artikel om detta svenska debacle.

Månadens nyhet nr 3:

Världens största solcellspark på 120 kvkm skall byggas i Australien. Även om marken kanske är värdelös för andra ändamål, undrar man om de har tänkt på dammet i öknen som ju för mindre solkraftverk i t ex Marocko kostar mer för tvättvatten än vad de får för elen?

Månadens nyhet nr 4:

Kamala Harris har inte sagt mycket om klimatfrågor i sin presidentvalkampanj trots att hon tidigare har stött extremistiska klimaträddningsprogram. Anledningen är enligt analys att hon har miljöorganisationerna med sig ändå och hon vill inte skrämma övriga väljare med förslag som försämrar ekonomin.

Månadens nyhet nr 5:

SvD varnar på ledarplats för gröna riskinvesteringar med spararnas pengar.

Månadens galna nyhet 1:

”Framsteg” kallar SVT i en rapport att restavfallet från grappatillverkningen blir ”grön energi”. Bottenskrap i idélådan kallar vi det.

Månadens Fake news 1:

Man vill fälla fler isbjörnar på Grönland. ”Klimatförändringar har gjort att det finns fler isbjörnar” säger en ”expert”. Ha, ha! WWF slog ju på stora trumman för några år sedan om att klimatförändringar hotade isbjörnarna. 

Månadens citat 1:

Guterres senaste uttalande om klimatuppvärmningen: ”Forskningen visar att havsnivåökningen går 3 gånger så snabbt i storstäderna ”.

Några egna synpunkter:

I många gröna projekt planerar man demoanläggningar. I denna länk debatteras om dessa är nödvändiga vilket ju inte är fallet när man lätt kan räkna ut att de aldrig kommer att löna sig. Spanska El Hierro (pumpkraftverk med jättefina naturliga förutsättningar med en naturlig vattenreservoar borde kunna löna sig men gör det inte) och Eon:s Simris (som inte går att få att löna sig) är ju bägge fiaskon.  I Alperna bygger man sedan ett tiotal år tillbaka för många tiotals miljarder ett pumpkraftverk som aldrig blir färdigt och som aldrig kan löna sig. Se även länk.

+ – +- + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Claes håller koll på augusti

  1. @Tege Tornvall
    Håller med dig om greenwashing👍
    Undrar vem det var som myntade vindkraftspark och solcellspark från början?
    Men jag tycker inte man ska koppla dem till naturliga begrepp som djungel eller öken. Kalla dem för vindkaft- och solkraft komplex som mer kopplar dem till förfallna industri komplex från början på seklet😁

  2. Varken vindkraft eller solkraft bildar några “parker”. Det blir jättelika industriområden, som inte kan användas till annat. “Vindpark” och “solpark” är av tillskyndarna skapade, förskönande begrepp av samma slag som att ge ev. miljöskadlig verksamhet grön profil (“greenwashing”).

    Därför skall vi inte använda dessa termer utan ersätta dem med t. ex. “torndjungel” resp. “solöken”. Andra förslag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *