FN:s ständiga, falska larm !

António Guterres utfärdar ett globalt SOS – Save our seas – för stigande havsnivåer

Några utdrag:

2024-08-29, WSJ, Wall Street Journal, Bjørn Lomborg:

U.N. Climate-Change Alarms Cast Little Light on Heat

(FN ägnar riktar lite ljus på värmeböljorna)

FN:s senaste klimatlarm handlar mer om demagogi än om data.

Anledningen till att man i sommar har hört så mycket om dödsfall orsakade av extrema värmeböljor har mer att göra med demagogi än data. Vid sidan av FN:s generalsekreterare António Guterres “uppmaning till handling” i ämnet i slutet av juli, har byråkrater i hela FN-organisationen utfärdat varningar som är fyllda av känslor men lättviktiga på fakta.

I början av augusti basunerade Världshälsoorganisationen WHO ut en oroande siffra: Bara i Europa dör mer än 175 000 människor varje år på grund av extrem värme. Det var ungefär en fyrfaldig överdrift. När WHO konfronterades med fakta, redigerade man i tysthet sin nätsida för att ta bort ordet “extrem” från uttalandets rubrik, ett medgivande att dessa dödsfall inte, som WHO menade, är resultatet av en katastrofal förändring av temperaturen.

Tyvärr hade media redan spridit WHO:s ursprungliga, felaktiga påstående långt och brett. Dessutom utelämnade den redigerade versionen andra viktiga sammanhang: Medan säsongsbetonade temperaturstegringar, som har varit normen i årtionden, dödar folk, tar de mycket färre liv än vad kyla tar. I Europa dödar kyla nästan fyra gånger så många människor som värme – en fara som ett varmare klimat hjälper till att lindra.

+ – + – + – +

Att felaktigt beskriva global uppvärmning som orsak till dödsfall p.g.a. värme, kommer sannolikt att leda till att ännu fler dör av värme. Den senaste tidens minskning av värme-dödligheten beror till stor del på ökad tillgång till elektricitet och därför till luftkonditione-ring. Den bästa policyn för att undvika dödsfall av extrem värme – eller av kyla för den delen – är att se till att fler människor har råd med teknik för att kontrollera temperaturen i sina hem. Det kräver ekonomisk tillväxt och billig, pålitlig energi. WHO:s guide i fyra steg om hur man undviker farorna med extrem värme tyder på att människor förlitar sig på “persienner eller jalusier” och “nattluft”. Det närmaste man kommer att nämna luftkonditionering är dess rekommendation att svalka sig genom att spendera några timmar i snabbköpet.

Guterres driver en politik som skulle höja energipriserna och sänka den ekonomiska tillväxten. Han insisterar på att världens “sjukdom” är ett “beroende av fossila bränslen” och kräver att regeringarna begränsar den genomsnittliga globala temperaturökningen till 1,5 grader Celsius. Det skulle kosta kvadriljoner dollar, öka elkostnaderna och sprida fattigdom.

Allt detta väcker frågan om Guterres och hans medarbetare är mer intresserade av att stoppa värmerelaterade dödsfall eller att få stöd för klimataktivism.

Åtminstone borde de få till rätt siffror.

+ – + – + – +

Lomborgs rättade siffor

  • FN:s barnskyddsorganisation UNICEF påstod att omkring 377 ungdomar dog 2021 av höga temperaturer i Europa och Centralasien. Nämnde dock inte att denna orsak till dödsfall minskat med mer än 50 % på 30 år och inte heller att tre gånger så många ungdomar dör av kyla.
  • Inte heller nämndes att värme är en av de minst betydande dödsorsakerna för unga människor. Undernäring kräver 26 000 unga liv i Europa och Centralasien varje år.
  • Guterres betonade att dödsfall av värme bland äldre globalt sett har ökat med 85 % under de senaste 22 åren. Men nästan hela denna ökning beror på att det nu är 80 % fler äldre.
  • Medan 334 000 människor dör varje år av måttlig värme, enligt en Lancet-studie från 2021, är det bara 155 000 som gör det av extremt höga temperaturer. Dödsfall på grund av kyla är ett mycket större problem med 4,5 miljoner döda årligen.
  • Guterres hävdade att det har skett “en snabb ökning av omfattningen, intensiteten, frekvensen och varaktigheten av extrem hetta.” Detta är minst sagt missvisande. Under de senaste 30 åren har det årliga globala genomsnittet av dagar med värmeböljor ökat från 13,4 till 13,7 – knappast någon snabb ökning.
  • Även om planeten värms upp, fann en studie från 2024 att den globala dödligheten i extrem värme har minskat med mer än 7 % per decennium under de senaste 30 åren.
  • När forskare justerade för den allt äldre åldersfördelningen av världens befolkning fann de att den globala dödligheten i extrem värme har minskat med 13,9 % vart tionde år.

+ – + – + – +

FN förskingrar all trovärdighet

Jag såg frågan: Skall Guterres ses som en “statsman” eller som en “pajas”.

För min del är svaret enkelt. En statsman yrar inte om “en brinnande planet” eller om “kokande hav” eller om vägen till “klimathelvetet”.

Men det är inte det allvarligaste. Det är istället förruttnelsen i en organisation som hyllar en pajas som statsman. Som generalsekreterare kan Guterres kanske inte belastas med kontroll av fakta och deras källor. Men han har några tusen anställda, där många kan ha sådana uppgifter. De kan inte alla vara så korkade att de inte förstår när deras “fakta” är vilseledande eller t.o.m. rent falska.

Ohederlighet är alltså accepterad i organisationen FN.

FN förtjänar ingen som helst trovärdighet !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “FN:s ständiga, falska larm !

  1. @Petter Wulff
    “Visst har jag väl också känt mig utsatt för tvivelaktiga larm, men då har de mest haft klimatnaivistiska förtecken. Tänk så olika vi fungerar!”

    Kan du tala om vilka av alla era larm som har hänt sedan larmen började för 50 år sedan. Om de ännu inte har hänt, är de då inte tvivelaktiga. Dessutom har ett antal av alla dessa larm flyttats fram ett antal gånger. Varför?

  2. Utan särskilt skyddsnät i form av konkreta hänvisningar aviserar artikeln ”ständiga” och ”falska” larm. Det sväljs godvilligt av de flesta kommentatorer.

    Visst har jag väl också känt mig utsatt för tvivelaktiga larm, men då har de mest haft klimatnaivistiska förtecken. Tänk så olika vi fungerar!

  3. Guys,
    Jag ville bara peka pa FN’s korruption i allmanhet och inte bara klimatet utan allt annat.
    Organisationen skulle laggas ner for gott eftersom den staller till mer problem an den loser. Bara fega lander och politiker doljer sig bakom FN’s mantel.

  4. Hur kom Mellanöstern in i det hela? Har det något med klimat att göra?
    Men det är klart att de som envist förnekar fakta när det gäller klimat också förnekar fakta när det gäller Mellanöstern. Det har aldrig funnits något land Palestina, så fullständigt självklart kan inget riktigt land ockupera territorium som hör till det där landet Palestina!

  5. Bo, Man kan säga att USA betalar för att kunna lägga in veto så att alla de där resolutionerna mot hur Israel ockuperar Palestina aldrig leder till något. De är bara tomma ord i generalförsamlingen. Off topic, men intressant hur du är mer upprörd över att det finns väpnade libaneser i Libanon än väpnade israeler i Palestina…

  6. Bo, det är väl så att Vita Huset anser det vara värt att betala 22% av FN:s budget eftersom de då får ett stort inflytande över FN och vad de sysslar med. Sedan att det kostar skattebetalarna skjortan bryr man sig inte om! Precis som Sverige som betalar mer än andra liknande länder för EU-medlemskapet. Maktgalna politiker finns överallt…

  7. FN skulle laggas ner, Jag ar trott som amerikansk skattebetalare att betala 22% av
    FN’s totala budget. Precis som ESSR leds de av en kommunist som ar en komplett nolla.
    FN har forlorat all integritet och inte bara i klimatfragan. Efter det andra Libanonkriget
    2006 stod FN som garant att terrororganisation Hezbollah inte skulle finnas soder om Litanifloden och FN’s trupper skulle sta som skydd. Pyttsan, Dessa terrorister ar vid gransen och vad gor FN, ingenting. Over 90% av alla resolutioner som FN ger ut fordomer Israel, den enda demokratin i Mellan Ostaern. Hoppas Trump sparkar ut denna Useless Nations fran NYC.

  8. Guterres är en marionett, likt POTUS Joe Biden…
    Globalisterna vill ha en nyttig idi@t på denna post.

  9. Thomas P

    Frusna nordbor åker i flygplan på flygplan ner till sommarvarma Grekland, Italien och Spanien. De söker och bryr sig om värme.

    När netto-resandet har vänt och fler åker från Medelhavs området upp till svala Norden, då finns det ett värmeproblem.

  10. Vem bryr sig om värme, man kan ju stanna inne i luftkonditionerade rum…

  11. Den här mannen Guterres är ju sinnessjuk. Förlåt ordvalet. Hur kan en sådan här idiot inneha en sådan post. Hela FN dras ju ner i skiten.

  12. FN anses ju av Sveriges regim som guds ställföreträdare på jorden och allt som kommer från FN-skrapan är dagens sanning? Att FN:s lögner avslöjats spelar ingen roll det är globalism och alarmism som är det viktiga för den politiska lekstugan i Stockholm givetvis i syfte att pressa ut mer skatter av folket.

  13. Tyvärr verkar kunskapsresistensen obotlig på många håll, inte minst hos politiker samt, givetvis, hos alla som lever på “klimatkrisen”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *