Krediter: Rostade snöbollar

Northvolts VD Peter Carlsson har sålt aktier för 200 miljoner

2024-08-30, Afv, Affärsvärlden, Christian Sandström:

”Marknadsmässiga” gröna krediter är rostade snöbollar

Röster höjs nu gällande de gröna kreditgarantier som legat till grund för bland andra Northvolt. Offentlig grön finansiering till “marknadsmässiga villkor” är inget annat än en rostad snöboll , skriver Christian Sandström.

De gröna kreditgarantierna växte betydligt 2021 då regeringen gav Riksgälden i uppdrag att skapa en garantiram på 10 miljarder för 2021, 15 miljarder för 2022 och 25 miljarder för 2023:

“Vi ser fram emot att kunna bidra till Sveriges gröna omställning och välkomnar ansökningar. De statliga kreditgarantierna möjliggör för industrin att få tillgång till lån med långa löptider, vilket många gånger är en förutsättning för att företagen ska kunna göra långsiktiga gröna industriinvesteringar” skrev dåvarande generaldirektör Hans Lindblad på Riksgäldens hemsida.

Logisk kullerbytta

Går det då hävda att dessa kreditgarantier är “marknadsmässiga”? Frågan kan besvaras med sunt förnuft.

Om kreditgarantierna var marknadsmässiga hade väl marknaden redan tillhandahållit dessa?

Om kreditgarantierna varit i närheten av marknadsmässiga hade väl inte bolagen som fått dessa varit så måna om att söka denna finansiering och bedyra deras förträfflighet?

Om den gröna finansieringen erbjöd sämre villkor än marknaden skulle ingen vilja ha den.

Kreditgarantierna måste därför netto innebära att mer risker och kostnader överförs till det offentliga än vad som annars hade varit fallet.

Den politiska processen som leder fram till kreditgarantierna backas upp av framtidens skattebetalare. Tjänstemän och politiker riskerar inte några egna medel. De är angelägna om att framstå som handlingskraftiga och i den gröna omställningens namn är de övertygade om sin egen rättfärdighet och klimatfrågans angelägenhet.

Godis från ett barn

Nätverk av riskkapitalister, lobbyister, ex-politiker och konsulter agerar för att extrahera offentliga medel och föra in dessa i privatkapitalistiska projekt. På andra sidan är den politiska processen okoordinerad, ängslig och med ett behov av att godhetsstatuera. Då kostnaderna bärs av framtidens skattebetalare blir risken påtaglig att medel allokeras ovarsamt.

Den som visualiserar ovanstående styrkeförhållanden kanske ser en bild framför sig av hur en stor och stark vuxen tar godis från en femåring.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Krediter: Rostade snöbollar

  1. Angående batteribilar ska de leva på egna meriter och inte subventioneras? Om den dag kommer då batterier kan bytas ut snabbt och bekvämt, tillverkas av billigare material och kan konkurrera med bensin och dieselbilar då kommer den s k marknaden att se till så att det händer! Politiker som tror de kan styra allt från hur folk konsumerar till klimatet är helt vansinniga och ska bort så fort som möjligt.

  2. Magnus B
    Nej robotdammsugaren fixar det själv och den är faktiskt en riktig dammsugare.

  3. Magnus B. Min erfarenhet som journalist är att “presstjänster” numera oftast hänvisar till hemsidor med yxskaft-svar eller förskönande beskrivningar. Detta gäller även övrig “kundtjänst” på olika håll. Stört omöjligt att få tala med en levande människa. Kunder ses som störande inslag i allt mer betungande administrativt arbete – eller författande av sagor.

  4. Björn Wahlsten: 2024-09-04 at 18:04

    För några år sedan mejlade jag Volvos presstjänst (el. likn.) och frågade varför Volvo vill ställa om till 100% batterier och hur Volvo tänkte sig att det skulle fungera med att säkerställa den nödvändiga elproduktionen samt elleveransen.

    Efter några påminnelsemejl från min sida fick jag så ett “svar”: en länk till Volvos hemsida med reklam för batteribilar. Det var allt.

    Nu måste alltså Volvo bita i det sura äpplet. Känns skönt.

  5. tompas11: 2024-09-04 at 22:01

    Eftersom din batteridrivna robotdammsugare inte kommer åt överallt, måste du alltså gå efter med en en riktig dammsugare och göra klart jobbet.
    Inte särskilt effektivt.

  6. Jag skulle faktiskt kunna ha en elbil eftersom jag kör så lite och har möjlighet att ladda hemma. Dock skulle detta innebära att kostnaden för mitt bilägande skulle öka och en ökande kostnad är aldrig positiv. Nej, jag tror jag nöjer mig med att ha batteridriven robotklippare och tillika batteridriven robotdammsugare. Någon måtta får det väl vara!

  7. Så länge en majoritet av alla elbilsägare laddar hemma eller på jobbet kommer aldrig en marknad för elstolpar längs våra vägar att bli verklighet.
    Så länge det inte finns laddstolpar längs vägarna kommer aldrig folk att köpa elbilar i någon större omfattning.
    Lite moment 22 över hela elbils debaclet.

  8. Hur är det ställt med demokratin? Hur många är det som varit med att bestämma att man inte skall kunna köpa bilar med förbränningsmotorer efter 2035?

    Just nu jobbar minst tre stora biltillverkare med att ta fram förbränningsmotorer med högre verkningsgrad och som drivs av vätgas. Volvo Car skrotar idag bolagets mål att vara helt elektrifierat 2030. “Utrullningen av laddinfrastruktur har gått långsammare än väntat, statliga incitament har dragits tillbaka på vissa marknader och ytterligare osäkerhet har skapats av de senaste tarifferna på elbilar på olika marknader”, motiverar bolaget sitt beslut.

    Om folk varken vill ha diktatur och elbilar, varför skall vi då finna oss i det? Kan man inte stänga av EU eller fasa ut smörjan till 2035?

  9. Det är intressant att samma partier som med emfas ville att Trump skulle ställas inför riksrätt för sina konstigheter, själva borde borde få ta ett jurisdiskt ansvar för sin bottenlösa inkompetens. Stefan L, Arga-Maggan, Bolund, Märta et. al. borde få ta ett personligt ansvar för vad de gjort mot Sverige och sveriges folk. Jag som trodde Nuon var en skandal, vet nu bättre. Det finns ingen gräns för makthunger och egoism för Socialdemokrater. Läs gärna RIR 2023:15. Man tar sig för pannan.

  10. PW, du och dina kompisar i MP såg till att lägga ner den svenska kärnkraften till förmån för vind och solkraft vilket som bekant blev ett enormt fiasko! Och nu behövs våra skattepengar för att bygga upp kärnkraften igen men de som borde betala är partierna som låg bakom stängandet av kärnkraftsverken! Ställ de skyldiga för förskingringen inför rätta så att det inte upprepas.

  11. PW, det är sant att kärnkraften föreslås att få krediter med garantier MEN inte av samma anledning…
    En ny regering kan av ideologiska skäl dra in krediterna pga att man inte gillar kärnkraft.
    Detta föreligger inte med Northvolt.
    Vidare,
    1, Kärnkraft vet vi fungerar, dvs. staten kommer att få pengarna tillbaka
    2, Det kommer att rikta sig till flera företag.
    3, Det är baskraft för landet som ALLA behöver.

  12. Northvolt var en bluff från början.
    Ett bidragskapitalistprojekt som aldrig borde fått pengar.
    Jag väntar fortfarande på utredningen om vilka politiker som har fått köpa billiga aktier i detta bolag för att sedan vara med och bevilja billiga lån med kreditgarantier och sedan sälja när pensionsfonder och andra institutioner går in med pengar på fantasivärderingar.
    Henrik Jönsson har beskrivit detta i sin krönika men inte outat politikerna…

  13. Liknar inte detta nuvarande regerings aviserade villkor för kärnkraften?

  14. Det är ingen hejd på alla miljarder som satsas på vindkraft, solkraft, biokraft, elbilsbatterier, ”fossilfritt” stål och järn, vätgas, att fånga in och lagra koldioxid och andra projekt.

    Dessa pengar finns ännu inte. Projekten intecknar vår framtid – och sänker kronans värde om de misslyckas.

    Pengarna satsas av banker, privata finansiärer, investerings- och pensionsfonder och statliga organ. Det mesta är lån, ofta med staten (oss alla) som garant.

    Om det går bra tar låntagarna vinsten. Om det går dåligt står vi alla för förlusten. Ett lysande upplägg för så kallade ”entreprenörer”,.

    Projekten påstås gynna Jordens klimat genom att minska atmosfärens CO2-halt eller tillföra atmosfären mindre koldioxid. Men koldioxid är växtlighetens livsnödvändigs näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre.

    Trots sena tiders lilla ökning är koldioxid bristvara i atmosfären. Tidigare perioder var flera grader varmare och hade flerfalt högre CO2-halt och rikare växt- och djurliv.

    Efter den periodvis kalla Lilla Istiden gynnar nu mer värme och koldioxid växtlighet och grödor.1930-2015 ökade världens skördar fem gånger (FAO). Fler fick det bättre. Färre lider nöd och svält.

    Ändå satsas hundratals miljarder på att minska atmosfärens välgörande CO2-halt. Pengar som ännu inte finns och riskerar att förloras på missriktade projekt och ideologiska drömmar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *