Ingen glädje med gratis-el

Augusti månads spotpris i el-områdena SE 01 och SE 04

Med växelkursen SEK 11,40 = 1 EUR betyder 100 €/MWh 114 öre/kWh. Data kommer från EU:s ENTSO E, och är beräknade annorlunda än de timpriser som gäller för svenska kunder. Men de våldsamma svängningarna sker i samma takt.

Medias mångfald tycks ha förbytts till enfald

Jag fann det angeläget att peka ut hur gratispriserna egentligen är skrämmande istället för en välsignelse för oss konsumenter, och skrev nedanstående manus till en insändare. Jag brukar sända sådana manus till ett eller två dussin lokaltidningar och ibland tas de in, någon gång t.o.m. i tre blad.

Emellertid meddelade nu “Mail Delivery System” att de adresser jag använt många gånger inte finns numera.

Helsingborgs Dagblad har meddelat att de inte tar emot manus på mejl längre. Man skall lägga in manuset i en särskild blankett på nätet. Det gör skickandet mer omständligt än att klicka in manusets filbeteckning som bilaga i ett mejl. Och länken till blanketten hittar jag inte på deras hemsida.

Intrycket förefaller tydligt: Insändare är ett besvär. De vill inte ha sådana.

Därför lägger jag här ut ett aktuellt manus:

+ – + – + – +

Hel vecka med gratis el 

I augusti var vädret rätt blåsigt och vackert med solsken. Både vindkraften och solkraften levererade el. Det blev så mycket att timpriserna på elen sjönk. I Skåne, elprisområde SE04, hade vi en hel vecka efter onsdagen den 21:a med timpriser lägre än 10 öre/kWh och till och med minuspriser. I början av månaden noterades MINUS 60 öre/kWh.

Detta är inget att glädjas åt. Det visar att elsystemet blivit vanställt av Miljöpartiets drömmar, så att det inte kan fungera rationellt. De första dagarna i september fick vi istället timpriser närmare 5:- kronor/kWh, vilket tillsammans med nätavgift och skatter hamnar närmare 8:- kronor/kWh.

Varje dag har priset sänkts radikalt mitt på dagen, då solcellerna gjort sitt.

Augusti visar övertydligt att:

  • Vi har redan för mycket vindkraft. Den svenska exporten uppgår vanligen till c:a 4.000 MW, en fjärdedel av vårt eget maximala behov på sommaren.
  • Solkraften är rent parasitisk på marknaden. Den tvingar den pålitliga vattenkraf-ten till våldsam nedreglering av effekten mitt på dagarna, vilket betyder att vattnet måste släppas förbi turbinerna. Det är mycken energi, som de inte får betalt för. Ett nationalekonomiskt slöseri. Som vi får betala i det långa loppet.

Notera att de planerade stora satsningarna på elintensiva industrier i norr kan inte genomföras. Northvolt går mot konkurs. Fossilfritt stål och väteproduktion kommer inte i närheten av lönsamhet. Vi behöver inte den våldsamt ökade effekten man talar om!

Slutsatsen är: Vi måste omedelbart stoppa alla subventioner till sol- och vindkraft.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Ingen glädje med gratis-el

  1. Gratis el?
    För vem är elen gratis?
    Det är värdelös el som du avser! Den är värdelös för producenterna men inte gratis för konsumenterna!
    För du har väl två hål i väggen som du tar ut elen från och det kostar att få dit elen!

  2. Så här blir det när man ger infantila dagdrömmare makt att förstöra ett land! Fakta och konsekvensanalys är inte på modet längre utan det är bara klimatalarmism och “grön” energi som är ledstjärnan. Vad hände med det rationella, självständiga och kunskapsbaserade Sverige som jag växte upp i?

  3. AR6 i England är avgjord. Det kan låta attraktivt att priserna för havbaserat vindkraft är garanterat till £58.87, men detta är i 2012 års priser och med indexuppräkning (1.3736) och växelkurs till SEK (13.13) blir det faktiska garanterade värdet (i 2023 års priser):
    £58.87 * 1.3736 * 13.13 = 1 062 SEK per MWh, eller 106 öre per kWh.

    Här hemma gnälls det om att kärnkraften ska garanteras 80 öre per kWh, men havsbaserat vindkraft är nästan 30 % dyrare i England, som har stor erfarenhet av havsbaserad vindkraft med 15 GW installerat redan.

    Som en parentes är det garanterade priset 92 öre för landbaserad vind och 90 öre för solcellsparker, dessa båda värden också dyrare än kärnkraft. Samt osannolika 252 öre för flytande vindkraft…

    Få se nu, det skulle vara billigare med sol och vind, men det blev dyrare…

  4. Vattenfall hade tidigare beslutat sig för att avveckla sina sjöbaserade vindkraftverk på grund av de var för dyra att underhålla. Regeringen går då ut med att Vattenfall ska satsa på sjöbaserade vindkraftverk. Vattenfall börjar då köra med en massa reklam om sjöbaserade vindkraftverk. Nu verkar dock verkligheten ha blivit så pass ohållbar att Vattenfall har gett upp politikernas krav. Snacka om pajasverksamhet.

  5. Min egen slutsats: regeringen bör omedelbart införa off-grid regel för alla tillkommande vind/solprojekt. Det betyder att entreprenören inte får koppla in dessa i det all allmänna nätet, utan får bekosta egen eldragning till de kunder, som det aktuella projektet ska betjäna. Regeln ska också gälla privatkunder, som vill lägga solpaneler på taket, således att den producerade elen endast kan användas till den egna fastigheten.
    En sådan regel medför att dessa projekt upphör i sin helhet eller finner sin egen lokala lönsamhet.

  6. Om vi omedelbart stoppar alla subventioner till sol- och vindkraft är de olönsamma. Vattenfall pausar Kriegers Flak tills anslutningen till elnätet är gratis för Vattenfall men inte för skattebetarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *