SEK 10 mio i sjön för biokol

I sekler har kolmilor producerat “träkol”, som kanske skall kallas “biokol” numera

Nu skall man istället göra “biokol” med kärnkraft med trä som råvara:

+ – + – + – +

2024-09-06, ENERGInyheter, Markku Björkman:

Små modulära reaktorer undersöks av Blykalla för produktion av biokol – banbrytande projekt kan minska koldioxidutsläppen

Det svenska företaget Blykalla, som utvecklar små modulära reaktorer (SMR) med blykyld teknik, deltar i ett nytt projekt som undersöker hur SMR-teknik kan integreras med termokemiska processer för att producera förnybara material som biokol och bio-olja. Målet är att minska koldioxidutsläppen och öka energieffektiviteten inom Sveriges stål- och kemiindustrier.

Projektet leds av RISE (Research Institutes of Sweden) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i samarbete med stålproducenten SSAB, Blykalla och biokolproducenten Envigas. Projektet har fått över tio miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten och kommer att inledas i december.

+ – + – + – +

Ytterlige 10 miljoner kronor i sjön

Vi som förstått att koldioxiden är nyttig och välgörande istället för skadlig d.v.s. att klimatkrisen är en bluff, får ändå vara med och betala. Energimyndigheten har drivits fram av miljöpartiet med främsta uppgift att dela ut skattepengar till lycksökare med krystade idéer om minskning av utsläppen.

Den myndigheten bör avvecklas så snart som möjligt.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “SEK 10 mio i sjön för biokol

  1. Apropå min tidigare kommentar kring Energimyndigheten och dess ‘Industri- & Klimatklivet’ inblandade i bl.a. H2GS, säger Riksrevisionen att ‘det är oklart om stöd ger minskade utsläpp’. Industriklivet får hård kritik vad avser brister i planering, genomförande och uppföljning. I tillägg påpekas kompetensbrister hos Energimyndigheten, som administrerar Industriklivet. Mest pengar av beviljade stöd om 4,8 miljarder har gått till Hybritprojektet, 3,1 miljarder alltså stöd till SSAB, LKAB & Vattenfall.
    Måtte Energimyndigheten läggas ner omgående!

  2. Jag kan tycka att den här idén inte är så tokig ändå. Om vi tänker ett steg längre.

    Via Blykallas reaktorer uppstår spillvärme, som tidigare inte används. Ett sätt att använda den presenteras här och det är tillverkning av kol, som av politiska skäl kallas “bio-kol”, då den inte ökar mängden koldioxid i luften.

    Nästa steg kan då vara att denna bio-kol används i ståltillverkningen. Då slipper man de dyra och opålitliga processerna med vätgas och kan fortsätta med traditionell ståltillverkning.

    Man slår då två flugor i en smäll, dels produceras el via kärnkraft och inte via vindsnurror och dels behövs inte HYBRIT etc., utan LKAB kan fortsätta med sina pellets som de är världsledande på.

  3. Ta bort energiskatten och lägg ner Energimyndigheten!

  4. Tänk om Northvolt och H_2 grönt stål bara fått tio miljoner. En krona per invånare kan det vara värt för att ha något att skratta åt.

  5. Vi som ser koldioxidens nyttighet som en halvsanning – dvs. en sanning som döljer sanningen att den också skapar klimatproblem – önskar Energimyndigheten fortsatt välgång.

  6. Energimyndigheten skryter om att den ‘leder samhällets omställning till ett hållbart energisystem’. Därför får den också allsköns propåer med bas i klimatbluffen. Organisationen administrerar bl.a. ‘Industriklivet’ och ‘Klimatklivet’. Dessa ‘kliv tillbaka’ för skattebetalarna är djupt involverade i H2GS med avseende på äskat stöd från skattebetalarna om 5,45 miljarder SEK, som skall godkännas av EU, innan pengarna betalas ut.
    Ett antal myndigheter i komplememt till Energimymdigheten är också involverade i konkursfärdiga Northvolt med direkta bidrag om 600 miljoner. Svensk Exportkredit har gått in med 2,5 miljarder i lån och Riksgälden har anslagit 12 miljarder i kreditgarantier från skattebetalarna, men lånen har ännu inte betalats ut. Pensionärerna tillhör likadeles ‘de
    förda bakom ljuset’ via de statliga apfonderna, AMF & Folksam, som sammanlagt sprätt på 9 miljarder i denna bidragskarusell, oräknat medborgarnas i Skellefteå nota vars storlek framtiden får utvisa.
    Energimyndigheten måtte avvecklas omgående.

  7. Hur kan det gå på annat sätt när vi leds av politiker som aldrig utbildat sig med relevant kunskap, saknar all erfarenhet av att producera nyttigheter som andra är villiga att betala för och aldrig tvingats fatta beslut med personligt ansvar? Åt hel—e, givetvis!

  8. Idiotin verkar aldrig ta slut…ja, eller den tar slut när skattepengarna tryter i statskassan men vid det laget är det Sverige jag växte upp i ett minne blott förstört av korrumperade karriär-politiker. Förr förstörde kungar landets ekonomi med krig och konflikter numera har vi klimatalarmism, “gröna projekt” och mata klimatkapitalister med bidragspengar som gör samma sak. Men en del berikar sig…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *