Varje vindkraftverk, vindturbin, kräver en plats runt fundamentet med plats för ett par servicebilar samt en väg för tillträde
+ – + – + – +
2024-09-09, Piteå-Tidningen, Ylva Forslund:
Utslitna vindkraftverk i Uljabuouda plockas ner
Vindkraftverken i Uljabuouda har producerat el sedan 2010. Men nu är sagan all för de tio 125 meter höga verken. I höst plockas de återstående sju ner och det mesta går till återvinning.
Vindkraftparken på Uljabuouda-fjället i Arjeplog byggdes för att klara de tuffa väderför-utsättningarna på platsen. Anläggningen var unik genom att den var den första moderna vindkraftparken att uppföras i kalfjällets extrema miljö. Verken var 125 meter höga och laddade med för den tiden toppmodern teknik.
2018 startade Skellefteå kraft, tillsammans med en rad intressenter, ett projekt för att ska-pa ett testcenter i Uljabuouda dit vindkraftsaktörer från hela världen skulle kunna komma för att testa turbiner och annat i kallt klimat. Men bristande intresse från vindkraftsleveran-törerna att komma och testa sin utrustning ledde till att projektet fick avslutas i december 2022.
Ungefär samtidigt konstaterades det att snurrorna i Uljabuouda var slitna och sjöng på sista versen. Stefan Skarp, vindkraftschef för Skellefteå kraft, säger att verken var i så dåligt skick att det inte längre var relevant att renovera dem.
Stefan Skarp förklarar att kranföretaget är på stand by i princip dygnet runt och beredda att lyfta ner rotorn när vädret tillåter.
– Det kan vara en slot på några timmar när det inte blåser och då måste man passa på. Man vill ju inte att vinden får fatt i rotorbladen och att kranen som håller i repen välter. Rotorn väger 67 ton så det är inga små saker som ska tas ner.
+ – + – + – +
Avskrivning på 14 år istället för 25 à 35 år
Snurrorna blir avskrivna efter 12 à 14 års drift. Kalkylerna för investeringar brukar räkna med en livslängd på 25 à 35 år. “Bränslet” är ju gratis, så elens kostnad består till största delen av kapitalkostnader: räntor och avskrivningar. De senare ökar dramatiskt med halverad livslängd.
En viktig faktor i beslutet att avveckla parken är nog den tekniska utvecklingen. Jag finner ingen uppgift om turbinernas märkeffekt, men den torde ha varit omkring 2 MW. Numera är deras kapacitet vanligen 8 – 14 MW. Underhållskostnaderna torde vara av samma storleks-ordning. Det behövs obetydligt fler mantimmar för att besöka och serva en turbin på 14 MW jämfört med en på 2 MW.
Den tekniska utvecklingen har gjort gamla verk olönsamma jämfört med nya.
+ – + – + – +
2024-09-12, Piteå-Tidningen, Ylva Forslund:
Vindkraftskooperativet tror starkt på äldsta vindkraftsparken
Dragaliden är Markbygdens äldsta vindkraftspark. Den uppfördes samtidigt som Uljabuouda som nu monteras ner. Sveriges vindkraftskooperativ, SVEF, Evig el, som ifjol köpte Dragaliden har dock inga planer på att låta verken somna in. “Vi tänker köra på i tio år till”, säger Hans Björkström, styrelsemedlem.
Sveriges vindkraftskooperativ, SVEF, Evig el, köpte i slutet av november 2023 Markbygdens äldsta vindkraftspark Dragaliden av dåvarande ägaren Enercon.
– Med det ökade elbehovet i norra Sverige, som inte minst omställningen inom stålindustrin för med sig, ser vi hur förvärvet av Dragaliden är intressant för att möjliggöra ytterligare utökad elproduktion framöver, sade Hans Björkström, styrelsemedlem i SVEF, i ett press-meddelande i december.
Att de tolv vindkraftverken, som uppfördes mellan 2008 och 2010, skulle vara uttjänta, är inget som Hans Björkström håller med om.
– Vi tänker köra på i tio år till, säger han.
Just nu pågår arbetet med att byta ut avisningssystemet på tre av verken, något som är av stor vikt inför kommande vinter.
– Vi använder en ny teknik som en uppfinnare från Skellefteå tagit fram. Blir resultatet lyckat, vilket vi tror, kommer vi att byta ut på resterande verk också. Fungerar inte avisningen riskerar verken att bli stillastående och det vill vi inte, säger Björkström.
Vindkraftskooperativet är nöjda med den mängd el som de tolv snurrorna på Dragaliden producerat under den gångna vintern. Sommaren är de betydligt mindre nöjd med.
– Sommaren har varit förödande och då talar jag om elpriserna. Det har ju varit minuspris där man fått betala för att leverera, säger Hans Björkström.
+ – + – + – +
ENERCON kan ha längre livslängd
Björkström kan ha valt rätt sorts turbiner. Tillverkaren Enercon har generatorer med stor diameter, så att de får tillräcklig spänning utan den växel-låda som är den vanligaste tekniska lösningen.
Växel-lådan brukar vara den komponent som kräver mest underhåll och som tidigast blir utsliten.
Men han torde ha en ekonomisk kollaps att se fram emot. Det kommer inte att bli någon elslukande produktion av “fossilfritt stål” med nödvändig produktion av “grön vätgas”.
Ju fler vindkraftsparker som byggs i Norrland, desto oftare blir elpriserna negativa !
Luften i den “Gröna Bubblan” har börjat pysa ut !
+ – + – + – +
by
Ja, det är bara oåterkalleliga haverier som får de troende att vika sig!