Kritik från Riksrevisionen mot Industriklivets bidrag !

Hybrit

Pilotanläggning för “fossilfritt stål ” i Luleå i samarbete mellan statligt ägda LKAB, SSAB och Vattenfall

Den svenska klimatpolitikens paradprojekt !

Hybritprojektet har hittills fått ta emot drygt tre miljarder kronor i statligt stöd via Industriklivet. Nu riktar Riksrevisionen RRV stark kritik mot hur regeringen och Energimyndigheten hanterat stödet. 

2024-09-17, SVT NYHETER:

Tuff kritik från Riksrevisionen mot Industriklivet – osäker klimatnytta

Industriklivet, regeringens storsatsning på grön omställning, får hård kritik. En granskning från Riksrevisionen visar att det är oklart om det statliga mångmiljard-stödet ens kommer att bidra till minskade fossila utsläpp.

– Det finns brister både när det gäller regeringens utformning av Industriklivet och Energimyndighetens arbete med att fördela stödet, säger Linda Sahlén Östman, pro-jektledare för Riksrevisionens granskning.

Klimatmålen riskeras

Riksrevisionen menar att klimatnyttan är osäker då flera av åtgärderna som fått stöd riskerar att inte kunna genomföras eftersom de är beroende av stora stora mängder billig fossilfri el – ett behov som är långt ifrån säkrat.

+ – + – + – +

Byråkratin RRV och klimatmålen

Byråkrater skall inte ifrågasätta sina uppdrag. Därför kan RRV inte uttala sig om “klimat-målens” rimlighet. Men de konstaterar att förutsättningen “fossilfri el” är osäker.

Det insåg SvD för ett år sedan, se posten: “SvD vill nu pausa HYBRIT !”

Ännu tidigare fanns det faktiskt politiker, som ifrågasatte rimligheten:

“DI: Näringsutskottet kräver svar hur Hybrit kan få elen”.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Kritik från Riksrevisionen mot Industriklivets bidrag !

  1. Jahaja, Tege skrev nyligen ” Trots senaste tiders lilla ökning är koldioxid bristvara i atmosfären. Tidigare perioder var flera grader varmare och hade flertalet högre CO2-halt och rikare växt- och djurliv”
    Så hög som jordens medeltemperatur varit under det senaste årtiondet har det antagligen inte varit på 125 000 år. Koncentrationen av koldioxid i atmosfären har inte varit så här hög i åtminstone de senaste två miljoner åren.
    Vilka tidsperspektiv har du när du skriver ”tidigare perioder”
    Det gäller att bygga upp en verklighet för sig själv för att försvara utsläppen av koldioxid och helt blunda för den rådande situationen vi har idag.

  2. Många som kritiserar klimatåtgärder gör det för att dessa inte effektivt skulle uppnå Sveriges och EU:s officiella klimatmål.

    Ytterst få kritiserar själva klimatmålen. Alla utgår från att mer koldioxid skulle farligt värma atmosfären. Få beaktar att koldioxid är växternas livsnödvändiga näring, att mer koldioxid skulle gynna mer växtlighet och att mindre koldioxid tvärtom skulle hämma växtlighet och skördar.

    Ytterst få vet eller erkänner att klimatet (den marknära atmosfärens temperatur, vindar och nederbörd över tid) beror på hur mycket solvärme som når och värmer jordytans land och särskilt vatten.

    Det sista är grundbulten i hela klimatfrågan. Sunt förnuft utan ekvationer!

  3. 2017 kunde vem som helst räkna ut att Hybrit var ett enormt dyrbart fantasiprojekt.

    Ny Teknik frågar (2017-11-14):
    ”Hur ska ni kunna göra vätgas ås poduktioonskostanser?
    Komprimerat svar:
    Tanken är att det ska ske om 20–30 år.
    Då blir all världens energi 90% av all energi, (olja, kol och gas) mycket dyrare tack vare att koldioxid via skatter och certifikat kommer att göra det dyrare att släppa ut, säger Görnerup, dåvarande chef för detta ”Hybris” miljard – ”forskningsprojekt”
    Billig el skall vi få från vindkraft när det blåser mycket och elen är billig, då producerar vi vätgas till vätgaslager.

    Anm.
    Nu blir det ju inga vätgaslager, fantasierna gick inte att genomföra, men inte ens vätgaslager hade förändrat läget eftersom:

    Redan i mellanstadiet får eleverna lära sig den mångtusenåriga sanningen om att pris på produkter styrs av tillgång och efterfrågan.
    När mängder av företag, samtidigt, skall använda vind-el för att producera vätgas när det blåser mycket, kommer priset för el bli dyrare dess mer det blåser, eftersom efterfrågan blir enorm.
    Vätgas-bolagen och hushållen kommer i framtiden att få astronomiskt höga elräkningar – när det blåser mycket – och – när det blåser lite.
    Vi tvingas finna oss i, att ständigt tvingas betala mer och mer för energi.
    Vi kommer ständigt att bli fattigare genom explosiv inflation och ständiga misslyckade ”gröna” miljardsatsningar!

  4. Det är lämpligt att dra i handbromsen nu. USA och Europa ser över tullarna för import av kinesiska produkter och internt i Kina uppmuntrar inte regimen inhemsk konsumtion (vilket ökar slappheten hos befolkningen).
    Med kraftig överproduktion av många produkter tvingas företagen dra ner på produktionen och byggandet stannar av (då kineserna har lärt sig att sparande i bostäder inte är en bra idé – det finns många spökstäder i Kina där bostäder är byggda på spekulation och kineserna har köpt dessa som pensionsförsäkring).

    Om efterfrågan går ner drastiskt kommer traditionellt stål att gå ner än mer i pris vilket drar undan fötterna på fossilfritt stål, då det redan nu är signifikant dyrare än traditionellt stål. Troligtvis behöver EU rucka på sitt mål för utsläppsrätternas upphörande, då detta skulle driva stora delar av industrin i graven.

    När kärnkraft är byggt, SOEC elektrolysörer med högre effektivitet kan användas och elproduktionen läggs i anslutning till konsumenterna (vilket kärnkraft kan, men inte vind- och till viss del solkraft), kan idén tas upp igen.
    Alternativt kanske Blykalla har lyckats med sin biokol och masugnarna kan fortsätta köras med “rätt” kol i processen.

  5. Rolf, “De mänskliga bidragen till ppm-halten är ca 4 %; resten har gasats ut från haven där den största mängden av kemiskt obunden CO2 finns!”

    Får man fråga hur du får det att gå ihop? Vi har släppt ut ungefär dubbelt så mycket CO2 som mängden i atmosfären ökat och nu skall enligt dig det dessutom gasats ut än mer från haven. Vart tar allt vägen?

  6. Multi-dumhet: det finns ingen klimatkris – var finns empirin? CO2 har en obetydlig och snabbt avtagande växthuseffekt, CO2 är inte drivande i det komplexa fenomen som vi kallar klimat!. De mänskliga bidragen till ppm-halten är ca 4 %; resten har gasats ut från haven där den största mängden av kemiskt obunden CO2 finns!

  7. Nu när efterfrågan på stål internationellt sjunker så inser alla med förnuft att dyrt hybrisstål inte kommer att ha många köpare utan bara av vissa PK-styrda företag som gräver sin egen grav i tron att bidragen från skattebetalarna ska fortsätta strömma in.Och detta kallar man marknadsekonomi? Bedrägeri är väl ett bättre ord?

  8. “Byråkrater skall inte ifrågasätta sina uppdrag.” Jovisst, om dessa är i grunden fel. Annars kan det i förlängningen bli som i totaiitära stater. Den allmänna debatten måste också kritisera idiotiska uppdrag – som att beröva växterna deras näring och pumpa ned den under marken. Något av. det dummaste som någonsin gjorts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *