Energiproduktionen minskade med 4,0 %. Vindkraftens andel minskade från 24,8 % till 23,3 %. Vattenkraften ökade med nästan 10 procentenheter, vilket betyder med 27 % av dess produktion. En dramatisk ändring.
Figur 2. Totalt levererad effekt under månaden med import och export
Vattenkraft och kärnkraft dominerar hela månaden. Exporten är mindre än den föregående månaden.
Figur 3. Vindkraftens effektunder månaden
Att jämföra med installerad kapacitet c:a 17.000 MW. Andelen levererad energi har minskat från 24,8 % i augusti till 23,3 %. Notera att Y-axeln går till 10.000 MW, inte 12.000 MW som i augusti.
Figur 4. Månadens spotpris i el-områdena SE 01 och SE 04
En dramatisk förbättring har skett i området SE04.
Problemen för Northvolt blir bara fler och fler. Volkswagen som äger 22% har egna finansiella problem. 23 sept kom beskedet att man varslar 1600 anställda. En analys av allt som varit fel görs i SvD. Bolaget hade planerat för 3500 batterier per minut i flera jättefa-briker och Skellefteå kommun jublade. De batterier som hittills producerats kostade (juli 2024) 31 Mkr per styck.
Månadens nyhet nr 2:
Hybritprojektet planerades bli lönsamt eftersom man skulle använda el från lagrad vätgas som skulle produceras billigt av intermittent vind och sol. Riksrevisionen pekar på riskerna för att priset för elen blir för högt och att klimatnyttan är odefinierad. Priset för grön vätgas uppskattas till ca 10ggr priset för brun vätgas (producerad med metan) och läckfri och explosionssäker lagring i bergrum verkar nu visa sig helt omöjlig.
Månadens nyhet nr 3:
Sverige missar klimatmålen. Klimatpolitiska rådet tycker regeringen gör för litet. Bra nyhet, mera sådant.
Månadens nyhet nr 4:
SVT berättar att man bygger ett underjordiskt jättebatteri. ”Batteriet” är i själva verket ett pumpkraftverk och man återvinner befintliga tunnlar och bassänger. Ändå blir det bara lönsamt om elproduktionspriserna varierar kraftigt vilket de gör om man använder sol och vind för stor del av elproduktionen. Men tanken är inte helt fel men någon nettoproduktion av el blir det inte.
Månadens nyhet nr 5:
Tysklands försäljning av elbilar har minskat med 70% och Frankrikes med 33%. Samti-digt riskerar fabrikanterna dryga EU-böter för att de bara kunnat sälja fossila bilar. Enligt en enkät i Storbritannien vill bara 13% ha en elbil, vilket är lägsta siffran på 4 år. Italiens rege-ring vill häva EU-beslutet att tvinga bort fossilbilar. Volvo och Polestar lyder kinesiske husse och vill ha förbud för fossilbilar oavsett vad kunderna vill ha. Se svensk länk.
Månadens nyhet nr 6:
Kina påstås förbjuda elfordon i underjordsgarage pga explosionsrisken.
Månadens nyhet nr 7:
Snö i Sydafrika. Det måste vara klimatuppvärmningen!
Månadens nyhet nr 8:
Laddstolparna breder ut sig i Sverige och bekostas av oss allihopa medan när bensinstationerna tvingades ha en pump för etanol fick ägarna betala själva. Samtidigt finns det inte el eller ledningsnät nog för snabbuppladdning. I Storbritannien är elbilar dubbelt så dyra per kilometer som fossilbilar eftersom elen i laddstolparna kostar upp till 11kr/kWh.
Månadens nyhet nr 9:
Utdikning av våtmarker är troligen negativt för klimatet, säger rapport i SVT.
Månadens nyhet nr 10:
Två Just Stop Oil demonstranter som kastade soppa på en tavla av van Gogh dömda till 20 resp 24 månaders fängelse. Själva målningen skadades inte men kunde ha gjort det.
Månadens nyhet nr 11:
Batterier blir allt billigare, 43% senaste året, skriver SvD, vilket sägs vara bra för elproduktion med sol och vind. Men prissänkningen beror på kinesisk överkapacitet och låga mineralpriser. Sällsynta mineraler beräknas bara räcka till för att ersätta 10% av världens bilflotta med elbilar och då blir inget över till batterier för elproduktion. Världens samlade kapacitet av lagring för elproduktion ökar visserligen snabbt och ligger nu på 150 GWh men jämför man med enbart Sveriges totala elproduktion är det bara en tusendel. Man skall också veta att lagring av el från dag till natt kanske är görligt men skall man använda enbart sol och vind måste man ha en batterikapacitet på minst 20% av årsbehovet och ännu mer i kallare länder med lite sol på vintern. Batteripriset måste därför ner kanske med en faktor 100 om det inte kraftigt skall påverka elpriset från sol och vind.
Månadens nyhet nr 11:
Sveriges största solcellsinstallatör har problem. Marknaden har minskat med 40% och ytterligare subventioner skall försvinna.
Månadens faktarepetition 1:
Minskad molntäckning är troligaste orsaken till uppvärmningen de senaste 100 åren.
Månadens galna nyhet 1:
Schlesvig-Holstein betalade 40 Mkr för en soldriven bilfärja som visade sig inte klarade motvind och den nödvändiga muddringen gav större koldioxidutsläpp än den tidigare dieselfärjans hela livstid.
Månadens Fake news 1:
Rockströms 64:de (and counting) falska nyhet: För klimatets skull bör konsumtionen begränsas och bli lika för alla. Säg det till tredje världen!
Månadens Fake news 2:
Klimatförändringarna dubblar risken för översvämning säger SVT utifrån en rapport från World Weather Attribution. Att Europa hade mycket större översvämningar för några hundra år sedan, att många översvämningar beror på felaktiga utdikningar eller i tredje världen pga stor inflyttning till regnrika områden där sedan dammsystemen ofta är dåligt underhållna, säger WWA inte ett ljud om, vilket starkt kritiserats av forskare,.
Figur 1. Levererad effekt med sol- och vindkraftsamt den totalt installerade kapaciteten
Man ser hur solkraften minskat inte bara på grund av lägre solhöjd utan även på grund av molnigt väder. Notera hur enormt hög den sammanlagda märkeffekten är, vilket betyder lika enormt slöseri med kapital.
Figur 2. Vindkraftens levererade effekt i relation till installerad kapacitet
Den sista veckan har varit ovanligt gynnsam med högsta toppen vid 62% av märkeffekten !
Figur 3. Vindkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad
Effektens medelvärde var i augusti 13,0 % av märkeffekten och blev 21,6 % i september.
Figur 4. Solkraftens effekt samt antalet timmar för olika nivåer på dess nyttjandegrad
Med solen nu på väg neråt har medeleffekten sjunkit från 13,0 % av märkeffekten i augusti till 9,3 % i september.
Figur 5. Residual effekt = Reglerkraft för att komplettera sol- och vindkraft
Elpriset svänger mellan MINUS 24,0 €/MWh och PLUS 656,4 €/MWh. Det indikerar en totalt dysfunktionell marknad ! !
Figur 6. Antalet timmar med negativa elpriser sedan 2010