Northvoltkrisen – från 5000 byggjobb till NOLL

Northvolts anläggning i Skellefteå fas 1 som skulle kompletteras med den ännu större fas 2

2024-09-26, Byggnadsarbetaren:

Northvoltkrisen – från 5000 byggjobb till NOLL: “Skal stora som as” står tomma

Ingen byggnation alls på Northvolt i Skellefteå. Det är beskedet till Byggnads ombudsman Pierre Pettersson.

”Vi räknade med 5 000 byggnadsarbetare i vinter, nu blir det inga.”

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

14 thoughts on “Northvoltkrisen – från 5000 byggjobb till NOLL

  1. Thomas P, jo det är som vanligt att den nya batteritekniken är bara några år bort och sedan är de kommer ut är allt i stort sett som vanligt med endast marginella förbättringar i bagaget. De fysikaliska lagarna som Demirokk och andra miljöflummare så gärna inte vill veta av om spökar.

  2. Thomas P. Sajten “Visualized. How much do EV batteries cost” redovisar sex olika elbilar på USA-marknaden.. De är som följer:
    o Stora pick-upen RAM 1500. 225 kWh batteri, 25.853 USD. Hel bil 81.000 USD. Batteriet är 32 procent av hela bilpriset. Batteripris per kWh: 1.165 kr
    o Lyxbilen Cadillac Escalad. 200 kVh batteri, 22.540 USD. Hel bil 130.000 USD. Batteriet är 17,3 % av hela bilpriset. Batteripris per kWh 1.150 kr-
    o Rivian skåpbil. 135 kWh batteri, 13.298 USD. Hel bil 52.690 USD. Batteriet är 23.3 & av hela bilpriset. Batteripris per kWh 1.015 kr..
    o Tesla S snabb elbil. 100 kWh batteri, 12.030 USD. Hel bil 84.490 USD. Batteriet är 14,2 procent av hela bilpriset. Batteripris per kWh 1.240 kr.
    o Mustang Mach E sportig elbil. 73 kWh batteri, 6.895 USD. Hel bil 71.000 USD. Batteriet är 16 % av hela bilpriset. Battwripris per kWh: 1.000 kr.
    o VW id.4 mellanklass. 62 kWh batteri, 8.730 USD. Hel bil 37-250 USD. Batteriet är 23,4 & av hela bilpriset. Batteripris per kWh 1.456 kr.
    Slutsats: Batteripriser 1.000-1.500 kronor per kWh.
    De kan göras billigare med enklare material – men då med sämre kapciitet och mindre räckvidd. Men de bättre materialen litium, kobolt, koppar och nickel blir snarare mer sällsynta och dyrare. Solid state utan vätska i polerna blir nog också billigare – men med sämre kapacitet.
    Med vikten 6-7 kg per kWh väger ett 225 kWh batteri 1,35-1,58 ton. Som en hel bil i mindre klass. Icke försvarbart!

  3. @Thomas P
    Om man nu använder samma typ av räkneexempel på de ämnen som används till vindkraft och solceller samt batterier till dessa som du räknar upp här
    “nu sker ju en teknikutveckling även på batterier. Priset har rasat och man byter gradvis ut de dyraste ämnena. I Kina är det Litium,järn,fosfor som gäller idag, inte nickel kobolt. Även Litium kommer bytas ut mot natrium, speciellt i fasta anläggningar för energilagring.”

    Hur mycket högre blir marken då i England om vi enbart räknar på Englands behov under samma period och behov av el. Då avser jag alltså avfallsresterna efter framtagningen av litium, järn, fosfor, nickel och kobolt som du nämner. Nu kräver i och för sig vind och solkraft mer ämnen men vi kan nöja oss med dessa då de alla ingår på något sätt i vind, sol och batterier.

    Det vill säga att all den produktion kolkraften har gett sedan 1853 hade ersatts av enbart vindkraft och solceller samt batterier för lagring enligt dagen norm med då ovan nämnda ämnen.

    Svaret lär vara betydligt mer än de 3 tum kolkraften gav. Gissar själv på att det räknas i meter.

    Förklara sedan varför vi ska skapa mer avfall än vad som är nödvändigt för något som ännu inte kan producera 24/7. Framför allt inte när det dessutom under hela denna process släpper ut mer CO2 än motsvarande kolkrafts livscykel.

  4. Tege, nu sker ju en teknikutveckling även på batterier. Priset har rasat och man byter gradvis ut de dyraste ämnena. I Kina är det Litium,järn,fosfor som gäller idag, inte nickel kobolt. Även Litium kommer bytas ut mot natrium, speciellt i fasta anläggningar för energilagring.

  5. Tege, elbilars stora problem är mycket riktigt batterierna och så länge det inte finns bättre och billigare teknik för batterier så är elbilars nisch bara som citybil i stora städer med varmt klimat. Frågan är när trögfattade politiker kommer till insikt? Jag tror det största problemet är att klimatalarmismen inte får ifrågasättas av makthavarna för då är “karriären” snart över så man lallar med trots att många politiker säkert begriper hur det ligger till? Ja, förutom C-ledaren som anser att fysikaliska lagar kan man bortse ifrån och så givetvis alla miljöpartister som aldrig haft någon kontakt med verkligheten!

  6. Northvolts huvudproblem är att det inte behövs, eftersom elbilar inte behövs – i alla fall inte som de nu tvingas på oss. Lika genial som elmotorn är, lika dumma är dess batterier. Jämfört med bensin och diesel väger de runt 25 gånger mer för samma körda sträcka och kostar på plats i bilen 50-150.000 kronor.

    Eftersom man varken bör köra batteriet tomt eller ladda det fullt, har man högst 80 procent tillgängligt. Det betyder 48 kWh tillgängligt för ett 60 kWh batteri. Med måttliga 1,5 kWh per mil förbrukning ger det 32 mils räckvidd. Mer realistiska 2 kWh per mil ger 24 mils räckvidd.

    Officiella räckvidder på 40-50 mil bryter alltså mot skötselråden och är mest önsketänkande. Sällsynta, kritiska och dyra material gör batterierna allt annat än gröna. Mycket dyrare för kortare transport. Heja!

    Inte ens argumentet ändliga bränslen håller, eftersom Jordens inre rymmer drygt 90 procent av allt Jordens kol i olika former och föreningar. Inget brist råder.

  7. Thomas P

    … och?

    Markytan under utbrutna kolflöts sjunker alltid. Finns hela städer i Tyskland där markytan sjunkit med ett par meter. När sänkningen sträcker sig över så stora ytor, då märks inget uppe på ytan.

  8. Northvolt är ett totalfiasko. Det som stör mig mest är att de fått ca 30 miljarder kronor, och har hållt på i typ 7 år. Ändå klara de inte av att tillverka batterier.

    Northvolt är ett teknisk fiasko.

    Vad hände med ingenjörslandet Sverige ? Floskelrapande är viktigare än kompetens..? Våra företagsledare förstår inte verksamheten?

    Känns som att Northvolt uppvisar en allsidig inkompetens inom allt som gäller produktutveckling, produktion och batteriteknik.

  9. ” Peter:

    Pensionsfonder, departement och andra institutioner är styrda av politiker som antingen “tycker att det känns rätt” eller blir beordrade av eu/fn/wef mfl att satsa pengarna där

  10. Ja, herregud vilket fiasko. Ruggigt. Så många människor som har drabbats med arbetslöshet och företag underleverantörer som inte får betalt. Hemskt. Stackars Skellefteå. Nästa bubblor blir hybrit och stegra. Markbygden 1 är redan kört. Var är Greta, MP,S,C,V och alla sopor till jasägare i media med SVT i spetsen. Kommer dom att be om ursäkt? Aldrig!

  11. Det intressanta med luftslottet Northvolt är hur dessa bidragskapitalister lyckas lura skjortan av våra tomtar till investerare som sitter på pensionsfonder, departement och andra institutioner. Mix och Vargas har med 100 mSEK lyckats dra ihop denna megabluff som nu förmodligen kommer att förstöra ca: 30 MDR SEK i kapital.

    Stegra, som H2Green Steel numera kallas, är ytterligare ett bidragskapitalist projekt som kommer att gå i putten. De har ingen ström, ingen malm och svåra transportproblem.

    Polarium, ytterligare ett konkursmässigt batteribolag lyckades lura till sig 100 mSEK från Alecta, som redan stoppat in 1MDRSEK. När ska man förstå att detta inte fungerar?
    När ska man inse att Mix är en skojare?

  12. Det behöver inte byggas fler gröna luftslott!
    “Since its foundation in 2016 to build “the world’s greenest battery”, Northvolt’s rapid rise has attracted billions of dollars of investment and orders from the world’s biggest car companies including Volkswagen, BMW and Volvo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *